Zavřít reklamu

Jsou dny, kdy spíte tři hodiny a vzbudíte se mnohem více svěží, než když spíte deset hodin. Za vše může takzvaná aktikgrafie, neboli fáze spánku. Během každé noci prožijeme několik fází spánku, konkrétně Usínání (hypnagogium), NREM, REM a nakonec probouzení. Aby se člověk cítil odpočatý, musí se probudit nejen ve správné fázi spánku, ale také v bodě kdy je spánek nejlehčí. WakeMate se stará právě o to, abyste se probudili v době, kdy se budete cítit nejvíce odpočati a nejlépe naladěni na zbytek dne. Vše je velice jednoduché a v praxi skutečně funkční, což prokazují vědecké výzkumy. Na technologii není nic nového a již desítky let ji používají například kosmonauté z NASA. Před několika lety se na českém trhu začaly objevovat speciální budíky, které fungují přesně na principu WakeMate, ovšem i přesto že jsem si jej chtěl koupit zdálo se mi cena přes pět tisíc korun přehnaná. Nyní tedy konečně přichází funkční produkt za cenu 59$, který si patrně může dovolit každý majitel iOS zařízení!

První spuštění

Po vybalení stačí náramek WakeMate nabít přes přidávaný miniUSB kabel z počítače a následně přes Bluetooth připojit k vašemu iPhone/iPod touch/iPadu. Na iTunes App Store si stáhnete stejnojmennou aplikaci, která je k dispozici zdarma zde pro iPhone/iPod touch a zde pro iPad. Protože se data ze spánku ukládají online na server výrobce, je potřeba se ještě zaregistrovat a vytvořit si na wakemate.com osobní účet, díky kterému získáte přehled o vašem spánku. Z webové aplikace lze následně vyexportovat soubor, ovšem bez přihlášení na účet se na grafy spánku nepodíváte, nicméně probouzení funguje i tak. Během dovolené se tedy můžete nechat probouzet a v době kdy se opět připojíte na internet odešlou se data na web. Podobně funguje například Nike+. Nyní již jen stačí nasadit náramek na ruku, zapnout aplikaci, naplánovat budíček a jít spát. Během osmi hodinového spánku se mi na mém iPhone 4 s iOS 4.3.2 při zapnuté aplikaci WakeMate, Bluetooth a Wi-Fi připojení vybije baterie o 19%. Tento výsledek je hodnota naměřena během pěti nocí s náramkem WakeMate, které jsem doposud absolvoval. Nabíjení náramku trvá z USB portu zhruba 40 minut a vydrží nabití 2 noci. Výrobce sice udává 24 hodin, ale pro jistotu bych skutečně doporučil nabíjet náramek vždy po dvou nocích. Při prvním nasazení vám bude patrně připadat náramek těsný, to také je a dokonce účelně aby dokázal zaznamenat veškerá potřebná data. Druhou noc to již bude lepěí a třetí noc již ani nebudete vědět, že na ruce něco máte. Důležité je také nosit WakeMate vždy na ruce, která není vaše dominantní. Pokudj ste pravák, vždy noste WakeMate na levé ruce. WakeMate je podle testů výrobce přesný na 90-95%, což jsou údajně stejné výsledky které dokáží naměřit lékaři na profesionálních přístrojích.

wakemate

Jak WakeMate funguje

Během celé noci zaznamenává náramek frekvenci spánku díky které je aplikace v iPhone schopna určit v jaké fázi a hloubce spánku se nacházíte, díky akcelometru navíc iPhone uchovává také data o vašem pohybu a partnerka tak může zjistit kdy během noci je lepší se vám klidit z cesty. Před spaním stačí nasadit náramek a v aplikaci nastavit v časové rozmezí během kterého chcete probudit. Když například víte, že chcete vstávat nejpozději v 7:30, nastavíte časové rozmezí 7:00 – 7:30. Minimální rozmezí doporučuji nastavit na 20 minut, maximum které aplikace povoluje je pak 59 minut během kterých budete probuzeni. Když se následně na hodinkách objeví 7:00 aplikace na základě výpočtu dat z celé noci a na základě aktuální bdělosti vašeho organizmu určí přesný čas, kdy vás automaticky začne budit. Jednou to může být 7:00, podruhé 7:04 nebo klidně 7:29. Nemusíte se bát, pokud se stane cokoliv, například WakeMate z jakéhokoli důvodu nedokáže detekovat nejlepší bod pro vaše vstávání, nikdy vás nenechá zaspat a nejpozdějí v nastavený čas spustí alarm. Osobně se mi šíleně libí načítání spánku, které se zobrazuje v aplikaci během spánku, když se v noci probudíte, okamžitě vidíte kolik spánku ještě zbývá do probuzení. Náramek je možné po vyjmutí elektroniky, které je velmi snadné, prát v pračce.

wakemate

Wakemate.com

Po probuzení se data automaticky odešlou na webovou stránku wakemate.com, na které následně získáte kompletní přehled o vašem spánku, včetně počtu bodů, které jste dosáhli. Informací na webové stránce je opravdu požehnaně a spíše než že by některá chyběla, budete mít problémy se vyznat v tom, co která data znamenají a to i přes velmi podrobný popis jednotlivých údajů. Víte sice co který údaj znamená teoreticky, ale co to znamená prakticky chce cvik a pozorování statistik. Zajímavé je, že se dá díky WakeMate soutěžit i ve spánku, za každou fázi spánku dostanete určitý počet bodů v závislosti na tom, jak dlouho fáze trvá. Následně se po každé noci vyhodnotí celkový součet bodů a vy okamžitě vidíte, kdo z uživatelů se vyspal nejlépe.

wakemate

Resumé

Po pěti nocích s náramkem mohu říci, že opravdu funguje a pětkrát jsem se probudil ideálně naladěn na celý den. Noci kdy se mi podařilo náhodou jednou za měsíc probudit s blaženým úsměvem na rtech se nyní změnili v pravidlo. Nejde o žádné sci-fi, vše je vědecky podložené již desítky let a WakeMate tedy nevymyslel nic zázračného, pouze dokázal propojit velmi příznivou cenu s oblíbeností iOS přístrojů a vše zabalit do pěkného kabátku. Vše tedy funguje jak má, navíc s přidanou hodnotou wakemate.com. Jedná se o spolehlivý výrobek, který navíc vychází z již dobře známé a ověřené technologie, která zkrátka funguje. Osobně mohu náramek doporučit. Objednávat WakeMate můžete na wakemate.com odeslání do ČR je samozřejmostí.

Dnes nejčtenější

.