Zavřít reklamu

Je to již nějaký ten pátek, co žiji v USA. Dnes bych se s vámi chtěl podělit o své poznatky ohledně Apple produktů a jak místní populace tuto značku vnímá. Zaměřil jsem se zejména na odvětví, ve kterých Apple vyniká. Tedy mobilní telefony, multimediální přehrávače, tablety a počítače.

Apple Store

Prodejna s Apple produkty, kde vám nikdo nic nenutí. Můžete si všechno vyzkoušet a máte téměř stoprocentní jistotu, že na vás bude mít někdo v prodejně čas. Se vším vám poradí, pomůže… platí tu: ,,Náš zákazník, náš pán‘‘. Snad se i v ČR brzy dočkáme, čemuž po příchodu Apple Online Store pevně věřím.

Mobilní telefony vs. iPhone

Pokud má někdo v Americe mobilní telefon, pak má i celkem jistě nějaký rodinný, na míru dělaný paušál. Není problém se dostat na cenu kolem 35 dolarů za neomezené služby(volání, textování a internet na celém území USA). Dokonce znám rodinu, která využívá deset telefonů a platí celkem 250 dolarů. To máme asi 450 Kč/telefon. Celkem slušné, co říkáte ?

No a samozřejmě iPhone tu můžete vidět několikanásobně častěji, hlavně díky dotovaným cenám u operátorů. Populaci bych rozdělil do tří skupin:

  • iPhone uživatelé
  • Běžný mobil + iPod Touch uživatelé
  • Ti co by iPhone chtěli, ale nemají na něj

Potom je tu ještě ta část lidí, která je spokojena se svým telefonem/ smartphone a iPhone jednoduše nepotřebují a ani po něm netouží. Divili byste se ovšem, kolik lidí vlastní iPod Touch. Řekl bych, že na mé škole to bude více než polovina všech studentů.

MP3/4 přehrávače vs. iPody

Jak jsem již psal, hodně rozšířený je iPod Touch, ale třeba i Nano vídám velmi často. Naopak za celé tři měsíce jsem potkal pouze dva uživatele s přehrávačem jiným než vyrobeným v dílných Applu. První byl stařičký Creative Zen a druhý Microsoft ZUNO, jehož majitel mi řekl, že by si tento produkt už nikdy nekoupil.

Windows vs. Mac OS X

Je to velmi podobné jako s telefony. Většina obyvatel vlastní počítač, převážně laptop s Windows, ale s Macy se samozřejmě můžete setkat mnohem častěji než u nás. Není to tedy jako ve filmech, kdy jedenáct z deseti počítačů je vyrobeno Applem.

Tablety vs. iPad

Stejně jako iPod je nejoblíbenější multimediální přehrávač USA, tak iPad je naprostou jedničkou mezi tablety. V řetězcích jako třeba BestBuy najdete deset dalších tabletů, na které se skoro nikdo ani nepodívá. Poslední dobou se celkem často mluví o novém Kindle fire, moc lidí mu však nevěří.

Američani vnímají Apple jako synonymum pro kreativitu, funkčnost, špičkovou technologii, trvanlivost a hlavně přístroje, které jsou uživatelsky velmi příjemné. Mohlo by se tak zdát, že jediný rozdíl je pouze v nižší ceně v USA, což není zcela tak pravda. Je tu jeden obrovský rozdíl. Nevím jak ho správně popsat, zřejmě tolerance. Určitě vás už někdy, někdo nazval hlupákem, či se posmíval kvůli vaší náklonnosti k této značce. To je to, co se vám tu snad ani nemůže stát…

Dnes nejčtenější

.