Zavřít reklamu

Podle nejnovějších informací se Apple dohodl na výrobě svého nového čipu Apple A6 se společností Samsung. Na vzdory probíhajícím soudním sporům, převezme Samsung výrobu čtyř jádrového procesoru, který se stane srdcem iPhone 5 a iPad 3. generace. Samsung bude pochopitelně opět pouze výrobcem, na vývoji procesoru se podíleli výhradně inženýři Applu. Ten však své produkty nevyrábí, ale pouze vyvíjí. Samsung byl výrobce již předchozí a současné generace čipů Applu, tedy procesorů Apple A4 a Apple A5. Poté co se na plno rozpoutaly soudní spory, usuzovalo mnoho světových analytiků, že Apple přenechá výrobu procesorů jinému výrobci.

Podle spekulací měla výrobu procesoru Apple A6 převzít společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing neboli TSMC. Ta však podle informací serveru Digitimes nesplňuje požadavky Applu na stabilitu a kvalitu výroby. Podle našich informací však může být problém i na straně množství zakázek, které TSMC má. Tato společnost totiž vyrábí procesory například pro AMD, nVidia nebo Qualcomm. Apple by se tak stal pouze druhotným zákazníkem a na jeho výrobu by nebyly soustředěny všechny síly výrobce. Apple však bude potřebovat vyrobit desítky milionů procesorů, což může zajistit Samsung. Samsung bude procesory vyrábět ve své nové továrně v Texasu, pomocí 28nanometrové technologie, jenž zajistí nejen lepší prodejní cenu, kterou v současnosti nemohou konkurenční výrobci nabídnout, ale také lepší vlastnosti. Současný procesor Apple A5 je vyráběn 45nm technologií, oproti té dokáže 28nm technologie při výrobě čipů snížit spotřebu elektrické energie, zvýšit výkon a také nabídnout nižší náklady na výrobu. Samsung bude schopný začít s plnou výrobou na začátku roku 2012, kdy bude výroba Apple A6 aktuální.

apple-soc

Apple tak nadále zůstává největším zadavatelem výroby společnosti Samsung. Ta je naopak největším dodavatelem výrobků pro Apple, což je díky prodejům iOS zařízení a Macintoshů logické. Samsung totiž vyrábí součástky do dvou nejprodávanějších kategorií produktů společnosti Apple. Je zajímavé, že se Apple nezřekl Samsungu ani přes probíhající soudní spory, ve kterých Samsung mimo jiné požaduje zákaz prodeje iPhone 4 a iPhone 4S, do kterých sám dodává díly.

Zdroj: Digitimes.com, cnews.cz

Dnes nejčtenější

.