Zavřít reklamu

Společně s iOS 5 tento měsíc vypustil Apple také novou aplikaci, pomocí které můžete lokalizovat své přátele. Do aplikace se přihlašujete pomocí Apple ID a při jakémkoli delším opuštění, musíte zadat své heslo znovu, čím je dosaženo celkem slušného zabezpečení. Pokud chcete vědět, kde se nachází vaši kamarádi, musíte jim pozvat pozvánku (na jejich ID) a oni ji musí akceptovat. Nemůžete tedy sledovat jenom tak někoho. Pokud pozvánku přijímáte, můžete se jedním kliknutím stát ,,neviditelným’’. Což je asi celkem zásadní možnost. Občas se samozřejmě stane, že se člověk nachází na místě o kterém nemusí nikdo jiný vědět.

Původně jsem si nebyl zcela jistý, zda někdo něco takového využije. Přece jen informace o mé současné poloze je dost osobní záležitost a nejsem si zcela jistý, jestli bych chtěl, aby někdo věděl, že jsem již několik dnů na dovolené. Jako bych řekl: Pojď a vykradni nás! Ovšem na druhé straně… Je pátek večer, sedím v baru a zveřejním svou polohu. Někdo ze známých si všimne a mám o společníka více. Navíc pokud s někým sdílíte polohu, můžete mu poslat zprávu, čí využít FaceTime hovor. Jak jednoduché!

Mnohem více se mi ale zamlouvá tvorba událostí.  Velmi často máte s někým schůzku, nebo jste na místě, kde je hodně lidí a máte problém se navzájem najít. Jednoduše rozešlete pozvánky a v sobotu 26. listopadu mezi 20-23:00 uvidíte, kde kdo je. Což např. na festivalech může být velmi užitečné.

Aplikace vypadá velmi hezky a jak už jsme z applovských apps zvyklí, ve spodní části se nachází čtyři základní ikony. Tedy:

  • Vše – seznam všech vašich přátel + možnost pozvat další
  • Dočasné – přehled dočasných událostí + možnost vytvořit novou
  • – zobrazuje vaši polohu + možnost skrýt se
  • Žádosti – nové žádosti ke sdílení polohy

Hledat přátele je pěkná a povedená aplikace v Češtině, u které věřím, že si své uživatele najde. Není asi zrovna nejrozumnější sdílet svou polohu pořád, ale občas se to může hodit. Nevýhodou je, že k zobrazování polohy jsou již tradičně použity Google mapy, tím pádem je třeba být připojen k internet během používání. Podporována jsou všechna iOS zařízení s verzí operačního systému iOS5.

Dnes nejčtenější

.