Zavřít reklamu

Samozřejmě jako každý fanoušek společnosti Apple a Steva Jobse, i já jsem se rozhodl podívat se, jak se s informovaností o jeho úmrtí poprala konkurence v podobě tištěných magazínů. Na rozdíl od specializovaných webů, které řeší otázky okolo Applu a samozřejmě také Steva Jobse každý den, tištěná média se širokým spektrem informačních článků, mohou probírat pouze ty hlavní zprávy z oblasti Applu. V loňském roce se slovo Apple stalo v ČR jedno z deseti nejmedializovanějších slov roku 2010. Během povídání si s šéfredaktorem Trend.sk Palom Suďou, editorkou Marketing Media Kristýnou Křižovou, šéfredaktorem novinky.cz (Internet a PC) Mílou Fisherem nebo zástupcem šéfredaktora Lidových novin Vláďou Piskáčkem, se všichni jmenovaní shodují na jednom, slovo Apple zkrátka láká a prodává. Je jedno zda lidi zaujme díky tomu, že jsou fanoušci společnosti nebo naopak díky tomu, že se vysmějí uživatelé Nokie nám, co v roce 2011 používáme dotykový displej, zkrátka když čtenář uvidí na stránce slovo Apple, okamžitě jej osloví. Slovo Apple je pouze na google.cz vyhledáno více jak 130 000x denně.

Není se proto co divit, že některá média nevzali úmrtí legendy počítačového průmyslu jako možnost vzdát mu hold a informovat své čtenáře, ale jako možnost prodat o pár desítek výtisků více. Osobně jsem měl možnost přečíst si články v Time, Týždeň/Týden a nejprodávanějších noviných na Slovensku, deníku SME. Jediné médium které čtu v tištěné podobě je Forbes a Top Cars, proto si netroufám hodnotit dlouhodobý postoj výše uvedených magazínů k společnosti Apple nebo Stevu Jobsovi.

Týždeň/Týden
Magazín Týždeň sice umístil na obálku fotografii Steva Jobse, ovšem text, který dané číslo obsahuje, je pouze překladem slavné přednášky Jobse na univerzitě. V podstatě tak najdete v magazínu pouze překlad z angličtiny do slovenčiny a velmi krátký odstavec o tom, že je Steve Jobs Leonardem naší doby. Na druhou stranu obsahuje časopis velmi zajímavou fotografii, kterou jsem osobně viděl poprvé v životě, zachycuje Steva Jobse v jeho kuchyni rok poté, co se z tehdejší společnosti Apple Computers stala akciová společnost. Tedy zhruba v době, kdy Forrest Gump koupil pár akcií firmy obchodující s ovocem a stal se jedním z nejbohatších lidí v USA. Fotografie je přes celou dvoj stránku a pokud si chcete vyzdobit pracovnu, rozhodně vás potěší.

steve-jobs-letemsvetemapplem

Time – Walter Isaacson opět boduje!
Je těžké srovnávat jakýkoli jiný magazin s Time, zejména když v něm článek o Stevu Jobsovi píše člověk, kterého si sám Jobs vybral proto, aby napsal jeho životopis. První článek  v Time zpracoval Walter Isaacson a nese název American Icon, fotografie speciálně pro Time pak dodala Diana Walker. Fotografie, které se v magazínu nachází jsou skutečně unikátní a na internetu je hned tak nenajdete, jedná se o fotografii Steva Jobse v jeho soukromém letadle, s jeho ženou Laurene v jejich domě v Palo Alto, v sídle Pixaru, během Macworldu kdy telefonu s Billem Gatesem, v jeho kanceláři s počítačem Apple Lisa, během přípravy na Macworld a nakonec také v jeho domácí pracovně.Walter má nesmírnou výhodu, je totiž přítelem Steva Jobse a trávil s ním mnoho času, do článku tak přináší osobní pohled do zákulisí Jobsova života. Opět se však setkáváme pouze s dvěmi stránkami textu, na kterých sedozvíme informace velmi zajímavě psané informace o Stevovi.

V magazínu Time však následuje ještě další článek nesoucí název The Inventor Of the Future, který zpracoval Lev Grossman a Harry Mccracken. Tento článek pojednává o tom, jak Steve Jobs změnil celý svět díky svému jednání a produktům, které jeho společnost představila. Své pocity ze setkání se Stevem Jobsem popsala v krátkém odstavci také fotografka Time, Diana Walker.

steve-jobs

Co se týká novin, všechny v podstatě prezentují stejné informace, od toho však také noviny jsou. Jako informační médium nabízejí informaci o tom, že Steve Jobs zemřel po boji s rakovinou, co za život dokázal a některé jako například SME pak také krátké informace o jeho původu. Samozřejmě články v novinách mají dopad na mnohem větší spektrum lidí, než články ze specializovaných časopisů, jejichž čtenáři již pravděpodobně mají větší zkušenosti s daným tématem. Kdo si pozorně přečetlt tento článek a spojil si úvodní odstavec do souvislosti se zbytkem článku, zajisté pochopí hlavní myšlenku celého textu.

Dnes nejčtenější

.