Zavřít reklamu

Ze soudního sporu, kdy Apple požadoval zakázat prodej tabletů Samsung Galaxy TAB ve všech zemích Evropské Unie, se možná stane něco, co si Apple nedovedl představit ani v nejděsivějších nočních můrách. Samsung totiž zažaloval Apple za porušení a zneužití svých patentů, které vlastní na technologie v oblasti 3G připojení. Samsung požádal soud v Haagu o předběžný zákaz prodeje všech mobilní telefonů a tabletů, které se mohou připojit k sítím třetí generace. Ve výsledku by tak Apple mohl prodávat pouze iPad Wi-Fi, iPod touch a počítače včetně příslušenství.

O tom, zda tomuto předběžnému rozhodnutí soud vyhoví, se rozhodně již 14. 10. 2011. Mimochodem v době, kdy mají zaměstnanci Apple zakázané brát si dovolenou, což odpovídá době, kdy se zahájí prodej iPhone nové generace. Zákaz by se pochopitelně týkal také nového iPhone, který samozřejmě bude využívat technologii sítí třetích generací. Otázkou je, zda když soud vyhověl Applu a zakázal prodej a propagaci Samsung Galaxy TAB 7.7, nerozhodne stejně také v tomto případě. Samsung totiž u soudu kromě zastavení prodeje požaduje také to, aby Apple nemohl propagovat svůj nový telefon iPhone. Na druhou stranu to však Apple nikdy nedělal, o to se vždy starali novináři.

Samsung v podstatě Apple obvinil z toho, že neplatil licenční polatky za technologické patenty, které jsou nutné pro to, aby se mobilní zařízení mohli připojovat k sítím třetí generace. Tyto patenty se nazývají FRAND patenty. Samsung tvrdí, že Apple odmítl platit licenční poplatky. Na základě toho žádá soud o zákaz prodeje všech produktů společnosti Apple, které se připojují na 3G sítě.

Právnící Apple vs. právnící Samsungu

Právníci Samsungu soudu uvedli, že Apple neplatí licenční poplatky za patenty, které vlastní Samsung a týkají se možnosti připojení čipů na síť třetí generace. Právní oddělení Apple však kontrovalo tím, že všechny mobilní zařízení připojující se na síť třetí generace používají čipy od společnosti Intel, která poplatky Samsungu platí. Nechápou tedy, jakým právem Samsung žádá platit za stejný patent dvakrát.

Samsung však uvedl, že čipy dodává více společností a poplatky platí pouze Intel, Apple tak má zaplatit poplatky z čipů ostatních dodavatelů. Apple pro změnu vytáhl z rukávu eso a sdělil soudu, že Samsung udělal takzvanou patentovou léčku, protože zatajil, že tyto patenty vlastní a později bude vymáhat od ostatních společností náhradu škody. Apple tak požaduje, aby EU uložila Samsungu za toto chování trest. Soud rozhodne o celém sporu 14. 10. 2011.

*Zdroj: Macworld.com

Dnes nejčtenější

.