Zavřít reklamu

Ačkoliv je Xcode 4 velice užitečným nástrojem pro vývojáře, pro laika je mnohem jednodušší využít jednu z online služeb, s nimiž si můžete vlastní aplikaci jednoduše „naklikat“ bez programátorských znalostí. Pokud jste ovšem Xcode již nainstalovali, není jednoduché se ho zbavit.

V době, kdy Apple místo klasických pevných disků prosazuje rychlé SSD disky (popřípadě flash paměti u Macbooků Air) opravdu není místa nazbyt. Instalační soubor Xcode má necelé 3 GB a po instalaci zabere Xcode ještě více místa. Po tom, co jsem zkoušel všechny „macovské“ metody odinstalace (bez úspěchu), obrátil jsem se na „strýčka Googla“. Zjistil jsem, že jediná možnost odinstalace programu je přes zadání příkazu do Terminálu:

sudo /Developer/Library/uninstall-devtools –mode=all

Po zadání příkazu do Terminálu a vyplnění uživatelského hesla Xcode konečně po několika minutách zcela zmizel. Tato událost mě ale dovedla k menšímu zamyšlení. Mac OS X je všude propagován jako operační systém, který je velice snadno použitelný. Proč tedy musím při odinstalaci programu, který navíc nabízí sám Apple, sahat po příkazové řádce a složitě hledat příkazy na internetu? Takto si uživatelsky přívětivý operační systém opravdu nepředstavuji. Napadá mě hned několik dalších (a poměrně běžných) úkonů, které jsou na Windows potažmo Linuxu proveditelné mnohem snáze, než na Mac OS X. Ačkoliv je OS X plný geniálních programů, kterým jejich varianty pro Windows (Linux) nemohou v žádném případě konkurovat (samozřejmě je řeč o uživatelské přívětivosti), samotný systém už na tom podle mého názoru tak dobře není.

Dnes nejčtenější

.