Zavřít reklamu

Jsou společnosti které představují každoročně inovativní produkty a technologie. Tyto produkty pak prodávají a mají skvělý business díky své šikovnosti. Pak jsou však mnohem šikovnější společnosti, které nemusí zaujmout zákazníky revolučním přístrojem, nebo technologií. K zisku těchto společností stačí pouze patenty které vlastní a jejich umění je vnést ve správný moment do soudního sporu. Poté co se naposledy zachoval Apple ne příliš hrdinně a z obavy ze Samsung Galaxy Tab 7.7 využil právě svůj průmyslový vzor, který mimochodem odpovídá vzhledu každého tabletu na světě s výjimkou tabletu od Sony. Ocitla se samotná společnost Apple na prahu boje, který pravděpodobně neopustí jako jednoznačný vítěz.

HTC vs Apple

Apple v loňském roce zažaloval HTC kvůli porušení patentů, ty se však netýkají ani tak hardware, jako použití operačního systému Android v mobilních telefonech od HTC. Konkrétně se jedná o více jak dvacet různých patentů, které například popisují propojení operačního systému s hardware, nebo využití bezdrátových technologií. HTC však nyní dostalo do rukou mocnou zbraň, technologie společnosti Motorola, jejichž patenty koupil společně s celou divizí Motorola Google. Google koupil Motorolu za 12,5 miliardy amerických dolarů a zajistil si tak práva na více jak 17 000 patentů. Google poskytl HTC čtyři patenty, které popisují například možnost bezdrátové aktualizace software v mobilních zařízeních, kterou Apple představuje jako novinku operačního systému iOS 5, který se k uživatelům dostane během tohoto podzimu. Další patent se pak zabírá přenosem dat mezi procesorem a dalším podpůrným čipem, nebo samotnou bezdrátovou komunikaci zařízení.

Skutečný zlom kdy již Google nemohl dále přihlížet a musel okamžitě reagovat a poskytnout HTC své patenty však nastal ve chvíli, kdy Apple upozornil americkou komisi pro mezinárodní obchod, že Andy Rubin poskytl Google patenty na kterých v Apple pracoval. Tento bývalý řadový inženýr společnosti Apple se proslavil tím, že po jeho odchodu od Apple začala společnost Google používat patenty, na jejichž vývoji se Rubin podílel. Stejně se zachoval ke svému bývalému chlebodárci společnosti Oracle, kterou pro změnu žaluje Google. Pokud jste tedy majitelem technologické společnosti, je rada jasná. Andyho Rubina zaměstnejte, získáte tím patenty, ale již nikdy jej nepropouštějte!

Apple, HTC a Google
Upozornění Apple na roli Andyho Rubina může být jedním z důvodů, proč Google přímo vstoupil do sporu HTC a kalifornské firmy tím, že k 1. září převedl na HTC devět patentů, které získal od společnosti Motorola Mobility a dalších firem. Dalším důvodem je, že patenty, které HTC porušuje, se týkají softwaru – operačního systému Android, který vyvíjí Google.

 

Apple-vs-Htc

 

Google jako vítěz

Google se bojí Applu kvůli operačnímu systému Android, ten totiž využívá některých patentů a technologií této společnosti. Problém je však v tom, že pokud by se Apple opravdu rozhodl zažalovat Google a měl dostatek pádných argumentů a patentů, může ohrozit prodej všech telefonů a tabletů s operačním systémem Android na celém světě. Google se tak snaží všemožně Applu dokázat, že v této žalobě by neměl žádnou šanci a zároveň se chránit. Pokud by totiž soud uznal porušení softwarových patentů Apple společností HTC. Měl by Apple v ruce jasný důkaz o tom, že patenty porušují všechny přístroje s operačním systémem Android na celém světě. Google tak raději poskytl čtveřici svých patentů HTC, aby celý spor HTC vs. Apple skončil mimosoudní dohodou o vzájemném poskytnutí technologií.

google_logo1

*Zdroj: bloomberg.com

Dnes nejčtenější

.