Zavřít reklamu

Opět se mi na stůl dostala další dockovací stanice pro iPhone, iPod touch a iPad, díky které můžete pouštět své oblíbené písničky přímo z těchto zařízení. Po pravdě řečeno po recenzích Logitech Rechargeable Speaker S715i, iHome iP3, iHome iP1, Philips Fidelio a dalších, jsem již k podobným zařízením trošku skeptický. Všechny umí v podstatě to stejné a když některé umí něco na víc, zjistíte že tuto skvělou funkci použijete zhruba třikrát za rok. XtremeMac Tango TRXD však upoutá, upoutá vlastní aplikací, externím dockem pro iOS zařízení, skvělým zpracováním, množstvím příslušenství a po hodinách poslechu musím konstatovat, že také velmi dobrým zvukem.

Elegantní krabice se spoustou příslušenství

Před čtením následujícího odstavce doporučuji čtenářům uvařit si pořádný šálek kafé, elegantní krabice obsahuje totiž opravdu hodně příslušenství. Naštěstí se jedná o příslušenství, které se opravdu hodí a je velmi kvalitně zpracované. Poté co vyjmete masivní tělo Tango TRXD, narazíte na další součást balení, kterou je stojánek s dock konektorem pro použití iOS zařízení přes Bluetooth. Ať již samotná hudební stanice, tak i stojánek mají vlastní adaptér pro napájení, ke každému s adaptérů je přibalena čtveřice redukcí, pro použití v různých zemích. Součástí balení je také dvojice „podložek“ z pevné gumy ( jedna pro iPod/iPod touch/iPhone a druhá pro iPad), které jsou určeny pro snížení vibrací přenášených z reproduktorů na samotné iOS zařízení a tím pádem ke snížení rezonanci celé sestavy. Polohovatelnou podložkou je opatřen také externí dock určený pro použití při přehrávání prostřednictvím Bluetooth. Samozřejmě v krabici nechybí také stylový ovladač a návod. Jak je již ve zvyku, abyste si jej přečetli, musíte oplývat znalostí Angličtiny, Francouzštiny, Italštiny, Němčiny, Španělštiny, nebo Portugalštiny.

tango-trx-original

Design a zpracování

Zda se vám zdá design Tanga TRXD nejkrásnější nebo nejhorší na světě teď neřešte, je to úplně jedno. Poprvé jsem totiž narazil na hudební produkt, který v cenové relaci okolo 5000Kč myslí na to aby hrál skutečně dobře už od svého designu. iHome iP1 se nám zdál na první pohled jako kvalitně zpracovaný doplněk se skvělým zvukem. Tango TRXD se mi na první pohled zdá jako stylové zařízení, jehož designéři dělali vše pro to, aby dosáhli co nejkvalitnějšího zvuku. Zařízení je co se zpracování týče na nejvyšší úrovni jakou jsem kdy u této cenové hladiny viděl. Celé zařízení je vyrobeno z velmi pevného plastu, který ani při větší snaze nikde nevrže a nekřupe. V momentě pochopíte, že gumová podložka pod iPhone není jen bonus navíc, ale potřebná součást zařízení, která zvedne zvukovou úroveň. Ze spodu přehrávače je čtveřice gumových podložek, díky kterým se jednak nemusíte bát o stabilní umístění, ale opět díky nim dochází k tlumení rezonanci při přehrávání. Abych přece jen narazil na design, reproduktory jsou umístěny mimo dock konektor pro iPhone/iPod/iPad, bohužel v případě použití iPadu levý Tweeter a reproduktor zakryjete a zvukové podání již není tak čisté jako při použití iPodu nebo iPhone. Materiál použitý na zakrytí výdechů reproduktorů je velmi jemný, takže přes něho vidíte reproduktory, což není zrovna designový zážitek. Samozřejmě si asi 99% čtenářů řekne, že se nejedná o žádný zázrak co se vzhledu týká, to je také pravda ovšem vše je vynahrazeno tím, že celý design je směřován k co nejkvalitnějšímu podání zvuku.

TRXD

Stojánek pro přehrávání modrým zubem

Součástí balení Tango TRXD je také stojánek určený pro iPhone/iPod touch a iPad. Stojánek má váhu téměř 300gramů, což z něj v kombinaci s protiskluzovými nálepkami dělá opravdu kvalitní těžítko. Použití je zcela jednoduché a nelze za ním hledat nic zvláštního. Zkrátka se jedná pouze o nabíječku na iOS zařízení, které pomocí BlueTooth připojíte k samotnému přehrávači Tango TRXD. Přístroj se tak během přehrávání nabíjí a je možné jej umístit na zcela jiné místo než samotné reproduktory. Součástí stojánku je také opěrka, kterou můžete libovolně polohovat a tak pohodlně upevnit jakýkoli iPhone, iPod nebo iPad. Díky snadnému přepínání zdroje zvuku přímo na sestavě, nebo pomocí ovladače/aplikace pro iOS je tak možné mít jedno zařízení zapojené přímo v reproduktorech, zatím co druhé budete mít v externím stojánku. Vždy si pak jen vyberete, ze kterého zdroje se má hudba přehrávat.

tango-trxd-original

Ovladač a aplikace

Dálkové ovládání je i přes malé rozměry poměrně těžké, což je však výhodou, díky které se tak nějak lépe drží v ruce a to zcela pohodlně. Ovládání umožňuje pouze základní funkce, ono se není čemu divit když ani samotný přehrávač jich více nenabízí. Ovládat tedy můžete vypnutí/zapnutí přístroje, zvýšení/snížení hlasitosti, play/pauze, vybrat předchozí a následující skladbu, zvýšit výkon basů a hlasu. V neposlední řadě lze pak využít možnost pro zvolení zdroje zvuku díky které lze přepnout z dock konektoru v samotném systému na BlueTooth nebo 3,5 in konektor, vše stiskem jediného tlačítka.

Již na krabici je celá jedna boční strana věnována upozornění na aplikaci, kterou si můžete zdarma stáhnout z iTunes App Store a to jak pro iPhone/iPod touch, tak samozřejmě také pro iPad. Aplikace se designem shoduje s dálkovým ovládáním a nabízí stejné funkce jako ovladač. Navíc však dokáže také nastavit ekvalizér, což je u Tango TRXD konečně pořádně poznat. Bohužel u položky iPod v aplikaci chybí možnost procházení hudební knihovny. Musíte tedy vždy otevřít přehrávač iPod v iOS, vybrat hudební album nebo playlist a následně spustit aplikaci Tango TRX, ve které můžete pouze posouvat písničky v daném, předem zvoleném albu, do knihovny se nedostanete. Stejně tak zamrzí absence posouvání minutáže písničky tak jak jsme zvyklí z iPodu v iOS. Na druhou stranu položkou Remote ovládáte přímo hudební stanici Tango TRXD. To ve výsledku znamená, že můžete mít ve stanici zasunut například iPod a přehrávat hudbu z něho, jedním stiskem displeje se však dostanete k přehrávání obsahu iPhone a samozřejmě můžete posléze opět přepnout na iPod umístěný přímo ve stanici. Bohužel co je velmi nešťastně řešeno je opět nastavení basů a hlasu. Během nastavování totiž vidíte úroveň daného nastavení pouze velmi zmatečně na přístroji samotném, ale přímo v aplikaci vůbec. Aplikace bohužel při každém vyjmutí iPhone z konektoru spadne a musíte ji znovu spustit, to se ostatně několikrát stalo i při změně zdroje zvuku pomocí dálkového ovladače. Zajímavostí je pak možnost použít XtremeMac Tango TRXD jako handsfree reproduktor.

Zvuk

V případě hudební stanice pro iPhone/iPod/iPad nejde o to jak vypadá, kolik nabízí funkcí, jde jen o jedno, o zvuk! Jak jsem již na začátku recenze uvedl, recenzoval jsem již několik zařízení v této cenové kategorii a i přesto, že je XtremeMac Tango TRXD tím nejdražším z kategorie okolo 5000Kč co se mi zatím dostalo pod ruce, musím jeho koupi s čistým svědomím doporučit. Jedná se o produkt který si na nic nehraje, nenabízí multi-dotykový 3D displej, nenabízí budík se zhruba 645 předvolbami vstávání, nabízí pouze čistý zvuk. Zařízení dokáže vyprodukovat čistčí zvuk než iHome iP1 s tím, že se vše dá nastavit pomocí volby hlasu, basů a ekvalizéru tak, abyste dosáhli co nejlepšího prožitku z přehrávání. Upřímně nevím jak více hodnotit zvuk než tak, že i přesto, že poslouchám hudbu v Apple Lossless formátu na AKG K702, nepohrdnu poslechem z XtremeMac Tango TRXD. Kdo četl předchozí recenze vzpomínané v úvodu článku, jistě ví, že jsem na zvuk poměrně přísný a hned tak nějaký produkt si nedovolím vychválit. S klidným svědomím však mohu říct, že XtremeMac Tango TRXD je dobrou volbou v cenové kategorii kolem 5000Kč. Hlasitost přístroje je uzpůsobena tak, že i při nejvyšší hlasitosti není znehodnocen zvukový projev, což u některých produktů jiných značek neplatí. Přesto, že je hlasitost Tango TRXD dostatečná, ani při nejvyšším stupni hlasitosti se nedočkáte nekvalitní reprodukce. Během testování jsem přehrával: Dr. Dre, Lil Wayne, Ozzy Osbourne, Marián Varga, Genesis, nebo například Imagine od Johna Lennona. Všechny styly dokázal reproduktor reprodukovat velmi kvalitně a na celkový poslech mělo velký vliv nastavení ekvalizéru. Kvalita zvuku se nijak nelyší při přehrávání pomocí BlueTooth, Dock konektoru nebo Line-in 3,5mm jack konektoru. Narozdíl od Airplay je zvuk pri BlueTooth na stejné úrovni jako přehrávání pomocí konektoru. Zvuk je hutný a nestalo se ani jednou, že by vypadl. Celé ovládání je okamžité a začátek přehrávání taktéž.

tango-trxd-default

Parametry:
• Výkonný 2.1 digitální audio systém, v elegantním designu ideálním pro domácnost nebo kancelář.
• Integrovaná technologie Bluetooth EDR 2.1 pro bezdrátový přenos hudby.
• Samostatný 10-ti wattový externí dock pro nezávislé nabíjení iPad, iPhone, iPod.
• 2x 2.75“ basové reproduktory, 2x 1.4“ výškové reproduktory a 3.5“ subwoofer pro plný dynamický high-end zvuk, nejlepší ve své třídě.
• Univerzální dock umožňuje použít a zároveň nabíjet iPhone 4, iPhone 3G/3GS, všechny dokovací modely iPod. Zařízení mohou být při dockování a nabíjení i v ochranných obalech (skinech).
• Uživatelsky jednoduché ovládání pro výběr zdroje hudby (dock, Bluetooth, AUX), Play/Pause a EQ funkce (basy, výšky). Ovládání hlasitosti otočným regulátorem.
• Multifunkční IR ovladač pro přehrávání hudby, nastavování hlasitosti a EQ funkcí.
• Line-in jack na spojení s jinými AUX audio zařízeními (počítač, mp3 přehrávač).
• Možnost použít audio systém i jako hands-free, s hlasitým odposlechem a potlačením ozvěny.
• Bezplatná aplikace „Tango TRX App“ pro ovládání vlastností audio systému – dostupná v AppStore.
• Univerzální AC adaptér s přiloženými mezinárodními adaptéry.

Rozměry:
35.0 x 11.0 x 15.0 cm (bez externí dokovací základny)

Dnes nejčtenější

.