Zavřít reklamu

Asi vnímám fotografie trošičku jinak, trošku méně profesionálně, dokonce tak málo profesionálně že jsem sebou letos do Afriky vzal místo zrcadlovky pouze iPhone 4. Začalo se mi líbit, že než na zrcadlovku nasadíte objektiv, já už mám své upravené fotografie na Facebooku. Při představě jak budeme se snoubenkou ukazovat stovky fotek rodinám a známým mě polil studený pot a řekl jsme si že jim letos musím vyrazit dech. Vždy jsem obdivoval fotografie, na kterých vypadají skutečné objekty jako miniaturní modely. To má však dva problémy, za prvé musíte mít speciální, ne zrovna levný objektiv, ale hlavně to musíte umět. Nemohl jsem uvěřit že mi iTunes App Store nabízí pořízení stejných fotografií bez jakékoli uživatelské náročnosti a za cenu 0,79€.

Na nic nesahejte a budete překvapeni!

Aplikace TiltShiftGen dokáže upravit jak nově pořízenou fotografii, tak také všechny fotografie, které máte v iPhone. Slovo všechny je do jisté míry nepravdivé, aplikace se totiž nejlépe používá u panoramatických fotek a tak i když dokáže upravit jakoukoli fotografii, skutečně zajímavého efektu dosáhnete pouze u panoramatického obrázku. Po vyfocené/vybrání obrázku se fotografie automaticky upraví tak, aby zaznamenané objekty vypadali jako miniatury. Někdy je automatická úprava tak dokonalá, že není potřeba žádných dalších zásahu a stačí fotografii pouze uložit. Jindy si však musíte/můžete s fotografií vyhrát tak, aby byl výsledek naprosto precizní. Vše pouze pomocí multi-touch displeje vašeho telefonu nebo multimediálního přehrávače iPod touch.

TiltShiftGen
TiltShiftGen

Italské vrcholky Alp mohou vypadat ještě menší než při běžném pohledu z letadla ve výšce 11 000 metrů. Maják na Africkém pobřeží se bez problémů vejde do kapsy.

BLUR – jeden efekt vládne všem

Úprava vytvářející miniaturní efekt se nazývá BLUR, k dispozici je ve tvaru kruhu, elipsy a rovnoběžek. Všechny tři geometrické útvary lze na obrazovce libovolně posunout, zvětšit, přizpůsobit, otočit a poté použít. Efekt je možné zesílit, nebo naopak zeslabit, rozumějte tím, že je možné zvětšit/zmenšit pole zaostření. Když už jste s BLUR dokonale spokojeni, můžete se pustit do dalšího nastavování. Můžete upravit saturaci, jas a kontrast barev, což je u takto upravených fotek mnohem více zajímavé než kdy jindy. Opravdu si zkuste vyhrát s nastavením barev a budete překvapeni jak lze umocnit efekt miniatury pouze pomocí vyvážení barevnosti. Poslední možností jak upravit fotografii je volba VIGNETTING, díky které se ztmaví okraje fotografie, což může u některých obrázků vypadat velmi zajímavě. Při každé úpravě doporučuji nejprve použít efekt BLUR a následně si zkusit pohrát s nastavením barevnosti.

Tilt Shift Generator
http://www.letemsvetemapplTilt Shift Generatorem.eu/wp-content/uploads/2011/08/IMG_0105.jpg

Už jste někdy letěli takhle malým letadýlkem? Prostor uvnitř není o moc větší.

Resumé

Aplikace TiltShiftGen je jednou z nejzajímavějších možností jak upravit své fotografie tak, aby bavili okolí. Bohužel je potřeba počítat s tím, že na displeji iPhone vypadají fotografie mnohonásobně lépe, než když je následně promítnete na větším displeji. Tím nemyslím samozřejmě kvalitu fotografie, ale kvalitu efektu, která velmi prudce klesá dokonce při promítání na iPadu. Pokud se na fotografii podíváte na 30″ televizi, budete asi nemile překvapeni. Pokud však ukazujete fotografie na iPhone/iPod touch, jedná se o perfektní aplikaci jejíž výsledky skutečně stojí za to! Navíc je potřeba brát v úvahu směšnou cenu za kterou je aplikace nabízena. Zpracování snímků je naprosto okamžité v řádu maximálně jedné vteřiny, ukládání fotografie v plném rozlišení trvá okolo pěti až sedmi vteřin. Aplikace umožňuje také přímý export fotografie do sociálních sítí Facebook a Twitter, nebo také foto sítě SuperPopCam.

Tilt Shift
IMG_0106

Letiště a hotel v Africe jako miniatury.

Bonus navíc

Aplikace pochopitelně dokáže upravit jakoukoli fotografii a i když z ní nevytvoří miniatury, výsledný efekt podle mého názoru opět dokáže zaujmout a pobavit vaše okolí. Při fotografiích snoubenky jsem použil aplikaci TiltShiftGen jiným způsobem než je běžné. Díky rozmazání okolí, které běžně zvýrazní miniaturitu objektů, došlo k zaostření požadovaného objektu a rozmazání zbytku scény, což opět vede k zajímavému výsledku.

IMG_0131
Tiltshiftgen
mini7
mini8

Aplikace TiltShift Generator dokáže vytvořit během vteřiny zajímavé efekty také na fotografiích, které nezachycují panorama. Jak můžete vidět na fotografiích snoubenky, stačí si pohrát s ostrostí/barevností a fotografie opět vypadají zcela jinak, snad zajímavěji než ty běžné.

Dnes nejčtenější

.