Zavřít reklamu

Po tom co se mi před necelým měsícem dostal do rukou můj první Mac, začal jsem řešit problematiku přechodu na pro mě neznámý operační systém. Jedním z největších problémů byly programy. Musel jsem hledat alternativy k programům z Windows a z Linuxu a doteď se mi nepodařilo zcela nahradit všechny programy, které jsem používal na Windows. Skvělým příkladem je kancelářský balík. 

Vzhledem k mojí předešlé zkušenosti s OpenOffice na Ubuntu byl tento kancelářský balík prvním programem, který jsem do svého Maca nainstaloval. K mé radosti vypadá OpenOffice pro OS X téměř stejně jako verze pro Linux nebo Windows. Ovládání OO má podobnou logiku jako Microsoft Office u Windows a tak se tento kancelářský balík stává jasnou volbou pro ty, kteří s OS X začínají a chtějí ušetřit za nákup Office pro OS X. OpenOffice má širokou skupinu uživalelů napříč platformami, díky čemuž lze nalézt řadu tutoriálů (například na instalaci slovníku) a rad. Pokud se vám OpenOffice nelíbí (žádný krasavec to není, vývojáři zjevně preferují funkčnost nad kvalitou), vyzkoušejte jeden z derivátů (LibreOffice).

Další finančně dostupnou variantou je stažení buď celého pracovního balíčku od Applu s názvem iWork, nebo jen jednotlivých aplikací z Mac App Store. Pro účely testování jsem si stáhl trial verzi iWork, která je ke stažení zdarma a lze ji používat 30 dní. Pages se mi ale už na první pohled zdály trochu zmatené. Logika ovládání a umístění ovládacích prvků se od Microsoft Office diametrálně liší, což může čerstvého switchera jako jsem já na první pohled vyděsit. Netvrdím, že Apple zvolil horší řešení, je jen jiné. Po delším používání mi možná Pages přirostou k srdci tak, že si je přes Mac App Store koupím, nicméně faktem je, že až dosud mi OpenOffice zcela dostačovaly. Balík iWork samozřejmě nabízí vkusnější design a nové funkce OS X Lion jako jsou Resumé, Full Screen, Autosave a jiné.

Jak jste na tom vy? Používáte Microsoft Office (OpenOffice) nebo iWork?

Dnes nejčtenější

.