Zavřít reklamu

Zároveň s příchodem Mac OS X 10.7 Lion, začal Apple postupně přepisovat všechny aplikace do 64Bitu. Dokonce i iTunes 10.4 se dočkal přepisu do 64Bitu, což byla jedna ze zásadních aplikací, které odborníci i běžní uživatele kritizovali za to, že jsou pouze 32Bit. Hlavní výhodou použití 64-bit pro aplikace je jejich schopnost adresovat více než 4GB paměti, což může být velká výhoda pro aplikace, které používají velké množství datových souborů. Například Adobe bylo kritizováno v roce 2008 za to, že jejich produkt Photoshop (pro Mac) nebyl ještě přepsán pro 64-bitový režim. 64-bitový Photoshop pro Mac nakonec přišel s CS5.

Pokud si koupíte počítač Mac, mnoho možností jak následně zvýšit jeho výkon nemáte. V podstatě se až na Mac Pro nabízí pouze dvě možnosti, první je vyměnit klasický pevný disk s 5400 otáčkami za minutu za SSD disk. Druhou pro nás nyní zajímavější možností je zvýšit počet GB operační paměti. Díky objevení nových nalezišť křemíku se cena operačních pamětí dostala na naprosté minimum. Právě 64Bitové aplikace dokáží využít více jak 4GB operační paměti a Mac OS X tak pojede svižně i v případě, že máte otevřeno opravdu velké množství aplikací a využíváte je ke čtení velkého množství dat.

Jak vybírat paměť

Při koupi operační paměti pro svůj Mac se vždy nejprve podívejte jakou frekvenci operační paměti právě využíváte. Stačí zvolit About This Mac v menuBar a okamžitě uvidíte, na jaké frekvenci pracují aktuálně používané operační paměti. Následně doporučujeme zakoupit operační paměť na stejné frekvenci, kterou využívá ta současná. Pomocí jednoduché aplikace Mactracker si zjistíte, jaké maximální množství operační paměti podporuje váš počítač Macintosh. Stejnou práci vykoná také webová stránka výrobce pamětí společnosti Kingston, která v jednoduché vyhledávání ukáže, jakou nejlepší a největší pamětí můžete svůj počítač osadit. Doporučujeme také kupovat pouze operační paměti certifikované pro produkty společnosti Apple, vždy je to na operační paměti uvedeno! Cenový rozdíl mezi certifikovanou pamětí a necertifikovanou pamětí se pohybuje v řádu desítek korun a vždy se vyplatí vědět, že vaše operační paměť byla testována na strojích Apple.

 

8GB RAM

  • PATRIOT 8GB KIT SO-DIMM DDR3 1333MHz CL9 Signature Line pro Apple = 1343Kč včetně DPH
  • KINGSTON 8GB KIT SO-DIMM DDR3 1066MHz pro Apple = 1290Kč včetně DPH

4GB RAM

  • PATRIOT 4GB KIT SO-DIMM DDR3 1066MHz CL7 Signature Line pro Apple = 707Kč včetně DPH
  • PATRIOT 4GB KIT SO-DIMM DDR3 1333MHz CL9 Signature Line pro Apple = 743Kč včetně DPH

*Ceny vychází z cen internetového obchodu alza.cz ke dni 31.7. 2011

Dnes nejčtenější

.