Zavřít reklamu

V mém minulém článku jsem slíbil, že trochu jinak popíši můj přenosný počítač Apple PowerBook 160 s monochromatickým displayem z roku 1992. Technické parametry jsou v jiných článcích dostatečně publikovány. Kdyby se někdo zajímal i dále do větších podrobností, dávám odkaz na servisní manuál na tento přístroj. Já bych se v tomto článku věnoval popisu jeho konektorů, které z vlastní zkušenosti při ukazování přístroje mnohým mladším již nic neříkají vyjma snad zvukových konektorů. Málokdo pozná Apple HDI-30 konektor, přes který se připojovala SCSI zařízení (nejčastěji externí CD mechanika či skener, později externí pevný disk). Potřeboval se k tomu speciální Apple HDI-30 kabel v ceně 3500 Kčs včetně tehdejší daně z obratu (DPH byla zavedena až v roce 1993 po rozpadu ČSFR). Konektor ADB (Apple Desktop Bus) je o něco známější a byl před dnešním USB či aktuálním Bluetooh nejčastěji používán k připojení klávesnice, myši či průchozích HW ADB DONGLE klíčů proti používání nelegálního software (např. program QuarkXPress či některé programy od Adobe).

Postačoval jeden konektor v počítači, neboť připojení myši bylo možné přes klávesnici vlevo či vpravo. Už tehdy Apple myslel i na lidi píšící levou rukou. Zajímavým prvkem ADB klávesnic pro Macintosh bylo tlačítko pro zapnutí či vypnutí počítače za podpory operačních systémů do OS-9 včetně. Zvukové konektory asi nepotřebují komentář. Zajímavým doplňkem byl externí mikrofon s držákem v barvě PB160 dodávaný s přístrojem (viz. fotogalerie). Se stejným mikrofonem v béžové barvě jsme se mohli setkat např. i při zakoupení počítače Apple Macintosh LC. Konektory sériového rozhraní RS-422 se používaly k připojení tiskárny (např. CANON BJC-4550), modemu či LocalTalk adaptéru pro napojení počítačů a periférií do sítě, což systém Apple podporoval již tehdy. Ač zdířky měly označení symbolem printeru a druhá modemu, bylo vcelku jedno, kam jsme třeba tiskárnu zapojili. Operační systém to ale nepoznal, museli jsme mu to programem Chooser říci. Za zmínku možná ještě stojí HW tlačítka resetu a přerušení, aktivovaná např. hrotem kancelářské sponky. Konektor, který laik nyní na první pohled často zamění s HDMI rozhraním, je výstup na externí monitor pomocí redukce Apple Display Adapter pro zvýšení rozlišení, než poskytoval LCD panel. Na následujících obrázcích jsou fotografie tohoto průkopníka přenosných počítačů firmy Apple, jeho příslušenství a dobové reklamy.

POPIS KONEKTORŮ PC VS. MAC WOZ V REKLAMĚ ODSTUP 18 LET

Na obrázku 1 a 3 jsou vidět natočené zadní nohy přístroje pro lepší náklon. Snímek 1 též ukazuje štěrbinu v počítači na dobové klíčové přenosné datové médium, 3,5″ disketovou mechaniku s maximální úložnou kapacitou 1,4MB (DS, HD) na jedno médium. Konektory na obrázku 2 měly společnou výklopnou krytku, takže mohly být elegantně schované. Na obrázku 4 vidíme ovládací TrackBall se dvěma tlačítky. Obě ale měly stejnou funkci jako jednotlačítková ADB myš. Druhé pravé tlačítko myši nebylo podporováno do OS-9 včetně. Též si všimněte originálních českých kláves tohoto počítače. Na fotce 6 vidíme vyjmutý akumulátor počítače. Následuje síťový adaptér (č.7), externí mikrofon (č.8) a na posledním snímku č.9 vidíme sériový RS-422 Apple kabel pro připojení tiskárny nebo modemu či mohl sloužit k propojení dvou Macintoshů do P2P sítě.

OBRÁZEK Č. 1 OBRÁZEK Č. 2 OBRÁZEK Č. 3
OBRÁZEK Č. 4 OBRÁZEK Č. 5 OBRÁZEK Č. 6
OBRÁZEK Č. 7 OBRÁZEK Č. 8 OBRÁZEK Č. 9

Dnes nejčtenější

.