Zavřít reklamu

Pro nás, občany postkomunistických zemí je odjakživa USA měřítkem úspěchu, moci a zejména bohatství. Nyní se však vše mění a stejným měřítkem se stává společnost Apple Inc. Když totiž včera večer oznámilo ministerstvo financí spojených států, že má na kontě k dispozici 73,8 miliardy dolarů, netrvalo dlouho a novináři si okamžitě vzpomněli na to, kolik má naspořen právě Apple. Ten totiž dokázal našetřit více jak 76,2 miliardy amerických dolarů a stal se tak bohatším než je celá Amerika. Samozřejmě je vše potřeba brát nadneseně, americká vláda totiž jistě zvedne strop státního dluhu a bilance na účtech ministerstva financí se okamžitě zvedne, na místo toho miliardy na účtu Apple Inc. představují skutečnou hotovost, kterou firma disponuje.

Díky svému šetření si již Steve Jobs a valná hromada společnosti vyžádali nevoli akcionářů, kterým nejsou vypláceny dividenda a tak i navzdory rekordním ziskům společnosti nevydělávají akcionáři tolik, kolik by v případě investic mohli. „Apple sám ničí svou hodnotu. Milujeme jejich produkty, ale našetřené peníze nám nic nevydělávají,“ říká Christopher Bonavico, který vlastní akcie Apple v hodnotě 700 milionů dolarů.

Sám Steve Jobs již několikrát uvedl, že finanční rezerva poslouží pro případné akvizice společnosti, na které si nebude muset brát půjčku ani se zbavovat svého majetku. V současné době může totiž Apple v hotovosti koupit například FaceBook, Intel, Sony nebo mnoho dalších velkých firem. Při tom ani v případě zakoupení FaceBooku by se společnost nedostala na dno svého účtu. Stejně tak lze očekávat, že hodnota některých v současné době cenných firem se bude v souvislosti s přetrvávající finanční krizí a problémy americké vlády nalézt dostatek peněz velmi rychle snižovat. Právě na tuto chvíli alespoň podle mého názoru Steve Jobs čeká a následně zakoupí firmy, které se mohou hodit do plánů společnosti Apple Inc.

Dnes nejčtenější

.