Zavřít reklamu

Ako sme aj my dnes informovali, do predaja sa dostala dlhoočakávaná verzia strihového softvéru Final Cut a presne ako sa predpokladalo, nová verzia X so sebou nenesie len pozitíva… Čo teda môžeme od novej verzie FCP čakať?

V prvom rade musím napísať, že nasledujúce vety budú len poznatky pozbierané z ostatných serverov. Ako sme v priebehu dňa informovali, FCP X nevie natívne otvárať staršie projekty, takže ja som sa ešte rozhodol pre istotu s updatom na novú verziu počkať. Akonáhle sa ale nová verzia u mňa na Macu objaví, môžete sa tešiť na recenziu.

FCP X nie je aktualizáciou pre súčasnú verziu FCP 7, ale kompletne novou aplikáciou. Zjednodušene by sa dalo povedať, že je to akési vylepšené iMovie, ktoré sa zatiaľ len hrá na profesionálny softvér, a v budúcnosti s nasadením do profesionálnej sféry počíta…, len ho ešte treba vyladiť a doplniť chýbajúcu podporu a funkcionalitu. Každopádne, programátori v Apple sa vydali správnym smerom: nové užívateľské prostredie, 64 bit, uľahčenie, zlepšenie a zrýchlenie práce so samotným strihom či prácou so zvukom, import či renderovanie na pozadí, podpora Grand Central Dispatch, prevzaté funkcie zo Soundtrack Pro a Color atď (obsiahlejší prehľad noviniek si môžete prečítať v našom staršom článku). Určitá funkcionalita a podpora ale ešte nie je dotiahnutá do konca, takže väčšie štúdia a profesionálni editori s updatom pravdepodobne počkajú, alebo budú zároveň používať aj staršiu verziu, čím sa dostávame k informáciam, ktoré viacerých ľudí nenadchli, no samozrejme spomeniem aj tie pozitívne.

FCPX2
Projekt vytvorený v FCP 7 či staršej verzii neotvoríte
Ako býva zvykom, prvá verzia nového  softvéru obsahuje chyby, neobsahuje sľúbené prvky či všeobecne sa občas nespráva ešte tak, ako by si užívatelia želali. Softvér od Apple, v aktuánom prípade Final Cut, nie je výnimkou a prvým nepríjemným prekvapením bolo, že pokiaľ máte rozpracované projekty v staršej verzii 7, tak v nich vo verzii X nebudete môcť pokračovať, FCP X ich proste nevie otvoriť, hoci s projektami z iMovie problémy nie sú (preto aj veta z úvodu, že sa jedná skôr o vylepšené iMovie).

Nové užívateľské prostredie
Nové prostredie so sebou prinieslo veľa mien, pozitívnych, ale aj negatívnych. Tými pozitívnymi sú napríklad vylepšenie a zrýchlenie práce so samotným strihom či zvukom, kompletne prekopané prostredie, no zároveň príliš veľká inšpirácia z iMovie (nielen čo sa prostredia týka, ale aj napríklad efektov, po ktorých profesionál asi nesiahne a hodia sa skôr na domáce videá, resp. možno ani tam nie). Samotný, veľmi známy editor Philip Bloom opísal nové prostredie a orientáciu v ňom slovami, že je to ako sa učiť niečo od úplných základov, nie len adaptácia na novú verziu, a pokiaľ sa orientujete v iMovie, mali by ste sa vedieť orientovať aj v FCP X. V skratke, pokiaľ ste „profík“ čo je vo Final Cute ako ryba vo vode, v tom novom Vám to nebude nič platné.

Chýbajúca podpora Multicam strihu
Apple síce možnosť Multicam strihu sľuboval, no táto funkčnosť sa do prvej verzie FCP X bohužiaľ zatiaľ nedostala. Časom by ale pribudnúť určite mala.

Ďalšie chýbajúce prvky
Obmedzená podpora kazetových zariadení, žiadna podpora pre hardvér tretích strán, zatiaľ žiadne pluginy tretích strán, nemožnosť prijímať či posielať EDL alebo XML súbory.

Natívna podpora formátov
Kto s Final Cut Pro pracuje vie, že si treba dávať pozor na to, s akými formátmi plánuje strihať a že strihať video v h.264 priamo z karty kamery či zrkadlovky nie je práve najlepší nápad. Súčasný Final Cut Pro bežal bezproblémovo len s pár formátmi videa, najlepšie s Apple ProRes a kto chcel strihať video v h.264, musel ho pred importom do FCP prekonvertovať, napríklad do spomínaného ProRes alebo XDCAM, aby strih prebiehal ako-tak hladko a aplikácia každú chvíľu nepadala či nemrzla (áno, bohužiaľ, ani iMac s i7 procesorom a 12GB RAM h.264 v FCP7 nezvládal). Toto by už malo byť s novou verziou minulosťou a FCP X dokáže natívne pracovať s viacerými formátmi, vrátane veľmi obľúbeného a v súčasnosti rozšíreného h.264. Okrem toho ponúka možnosť začať pracovať s materiálom v pôvodnom kodeku, ktorý sa ale bude postupne na pozadí konvertovať do napr. ProRes a keď bude konverzia hotová, FCP začne v projekte používať ProRes súbory namiesto pôvodných h.264. Sľubovaná podpora R3D sa ale zatiaľ nekoná a s XDCAM v inom ako .mov súbore tiež natívne strihať nemôžete.

Práca na pozadí
Jednou z veľmi ocenených vlastností nového FCP je schopnosť pracovať na pozadí, čo znamená, že už nebudeme musieť čakať kým sa média naimportujú, vyrenderujú či analyzujú, proste počas takýchto činností už budeme môcť pracovať ďalej a nie sa pozerať na točiace sa dúhové koliesko či dialógové okno „writing video“.

FCPX1
Systémové požiadavky
Mac s Intel Core 2 Duo procesorom alebo novším
2GB RAM (doporučuje sa 4GB RAM)
OpenCL-kompatibilnú grafickú kartu alebo Intel HD Graphics 3000 a novšiu
256MB VRAM
Display s rozlíšením 1280×768 alebo vyšším
Mac OS X v10.6.7 alebo novší
2.4GB miesta na pevnom disku pre Final Cut Pro
2GB miesta na pevnom disku pre Motion
685MB miesta na pevnom disku pre Compressor

Nepodporované grafické karty:
Prehľad nepodporovaných grafickýc kariet nájdete tu.

Podporované kamery:
Databázu podporovaných kamier nájdete tu.

Záver
Nový Final Cut vo mne vyvolal, podobne asi ako u viacerých ľudí, zmiešané pocity. Na jednej strane obsahuje vylepšenia, na ktoré sme dlho čakali, konkurencia už dlhšiu dobu zvládala a konečne bude výkonový potenciál súčasných top Macov využitý, no na druhej sa objavili veci, ktoré nemilo prekvapili, viaceré vlastnosti ešte stále chýbajú a inšpirácia z „domáceho“ či „amatérskeho“ – nazvyte si ho ako chcete, iMovie je značná. Ktorý „profesionál“ alebo lepšie povedané človek, čo to s videom myslí vážne alebo sa ním živí, už len potrebuje hrču zbytočných iMovie efektov ako ďalekohľad s nočným videním či prechod z jedného obrazu do druhého cez rôzne geometrické útvary? V skratke, Apple sa už dlhšiu dobu zameriava skôr na bežných ľudí ako na profesionálnu sféru, v ktorej bol dlhú dobu považovaný za jednotku, a nová verzia FCP to len potvrdila, hoci to „Pro“ tam stále svieti (ale to svieti aj na 13″ MacBook Pro so žalostným rozlíšením a lesklým povrchom).

Dnes nejčtenější

.