Zavřít reklamu

iCloud je nová služba, která byla představena na dnešní konferenci WWDC v San Franciscu. iCloud je nová služba, která automaticky ukládá hudbu, fotografie, aplikace, kalendář a dokumenty. Všechny výše zmíněné data jsou uloženy do iCloudu, ke kterému máte přístup pomocí vašeho Apple ID. Data jsou okamžitě ve všech vašich zařízeních a to v řádu vteřin. iCloud je nevěřitelně nenáročný na uživatele, služba funguje zcela bez jeho zásahů a automaticky ukládá všechny data, uživatel k ni má následně přístup ze všech zařízení s MS Windows, iOS, nebo Mac OS X, samozřejmě lze automatické ukládání vypnout. Každý uživatel s Apple ID automaticky získal od Apple 5GB místa, pro ukládání svých dokumentů, nastavení, kalendářů a dalších dat, zabírajících poměrně málo místa. Fotografie, hudba a aplikace mají na iCloudu neomezeně místa k uložení.

Photo Stream

V momentě, kdy na jednom vašem zařízení pořídíte fotografii, fotografie je okamžitě dostupná ve všech vašich zařízeních. Nemusíte čekat na žádnou synchronizaci, nemusíte nic složitě přenášet. V momentě kdy pořídíte fotografii, zašle se její kopie do iCloud a všech zařízení, dostupných přes Wi-Fi nebo Ethernet síť. Apple skutečně nepočítá s tím, že iCloud Photo Stream využije 3G připojení, Photo Stream je omezen pouze na Wi-Fi a Ethernet, což je však logické v případě, že se fotografie opravdu objeví hned na všech vašich strojích. Je to nežádoucí aby se fotografie spoře oblečené přítelkyně objevila na Apple TV u které právě sedí rodiče. Obrázky jsou ze zařízení přeneseny do PC/Mac, iOS a Apple TV zařízeních. Můžete tedy okamžitě ukázat fotografie všem vašim příbuzným na Apple TV, nebo u počítače. V iOS zařízeních se automaticky ukládá 1000 posledních fotografií, pokud chcete nějakou fotografii uložit na trvalo, samozřejmě to můžete jejím označením a uložení. Počítače s Mac OS X a Windows ukládají všechny vaše fotografie bez omezení kapacity a iCloud uchovává všechny fotografie po dobu 30 dnů.

Když tedy nafotíte fotky, máte je okamžitě ve všech svých zařízeních. Pěkné fotografie si vyberete ve vašem iOS zařízení z 1000 posledních fotek, které se neustále nahrazují za novější a novější (po vyčerpání 1000 fotografií). Ty které jste uložili jsou však již ve vašem iOS zařízení a nemusíte nic řešit. V počítači pak naleznete všechny fotografie, které jste kdy pořídili.

iCloud

iTunes iCloud – nic pro našince

iTunes posouvá iCloud do další úrovně služby. Veškerá hudba kterou jste zakoupili nebo nahráli z CD do iTunes, se objeví ve všech vašich zařízeních. Vše můžete poslouchat kdy chcete, jak chcete a za jakéhokoliv zařízení chcete. iCloud automaticky stáhne údaje o všech vašich nových písničkách a ty pak zobrazí ve všech přístrojích a to jak Wi-Fi, tak i přes 3G, zde se tedy s využitím 3G sítě již počítá. Následně si můžete hudbu z jakéhokoliv přístroje stáhnout bez toho, aniž by bylo požadováno za ni znovu platit.

Vše funguje také u CD, když nahrajete hudbu z CD do iTunes, můžete se ji stáhnout z iTunes Store do jakéhokoliv vašeho zařízení. Bohužel služba opět není dostupná pro české/slovenské uživatele z důvodu, že i když naripujete hudbu do iTunes z CD, z iTunes Store ji musíte opět stáhnout i když zdarma. Na iTunes Store však bohužel našinci nemají přístup a tato služba je tedy pro nás nepoužitelná. Pokud však chcete vše používat i u CD, musíte si zaplatit službu iTunes Match, která stojí 24,99$ na rok!

Služba iTunes Match nabízí pro většinu lidí pravděpodobně jedinou funkcionalitu a to tu, že se po zaplacení necelých 25$ na rok Apple přestane zajímat o to, odkud vaše hudba pochází. Apple však tento poplatek zdůvodňuje také další novinkou, kterou je automatické porovnání hudby. iTunes Store automaticky porovná hudbu, kterou nahrajete do knihovny iTunes a pokud je méně kvalitnější než 256Kb/s, nahradí ji za hudbu z iTunes Store a to i u písniček a alb, které jste zakoupili jinde, nebo naripovali z CD. Betaverze této služby iTunes iCloud je již nyní k dispozici, bohužel zatím se očekává až Apple vydá iTunes 10.3, které sice již oficiálně vydal, ovšem většině lidí se stále stahuje iTunes 10.2.2, o změně budeme okamžitě informovat.

 

iCloud

iCloud Apps, Books, Documents, Backups…..

Díky iCloudu mají všechny vaše iOS zařízení stejné aplikace, stejné knihy a stejné dokumenty. V iTunes App Store okamžitě vidíte aplikace, které jste si již zakoupili bez rozdílu v tom, na jakém zařízení je používáte. Pokud chcete, aplikace kterou zakoupíte na jednom zařízení, se automaticky nainstaluje do všech ostatních iOS zařízení které používáte. Samozřejmě musí být aplikace kompatibilní s vašimi zařízeními nebo určena pro všechny iOS zařízení.

Všechny knihy, které čtete na jednom zařízení a máte je v iBooks, jsou automaticky také ve všech ostatních zařízeních. iCloud jde však mnohem dále, automaticky ukládá záložku, místo kde jste skončili, označení textu a poznámky, které provedete v knize na jakémkoliv zařízení a vše okamžitě vidíte také na všech ostatních zařízeních.

Stejný princip jako u knih platí také u dokumentů. V momentě kdy uložíte dokumenty z iWork do iCloudu, máte k nim okamžitý přístup ze všech iOS zařízení a Maců, které používáte. V momentě kdy z jakéhokoliv zařízení provedete změnu v

dokumentu, projeví se změna ve všech ostatních zařízeních a to například včetně označeného textu. iCloud automaticky zálohuje vaše zařízení jednou denně. Zálohují se však pouze informace a data, která se změnila.

iCloud-mac-os-x

 

roman.zavrel@me.com zdarma: iCloud kalendář, kontakty a maily

iCloud ukládá veškeré maily, kalendáře, kontakty a následně je vkládá do veškerých zařízení. Je jedno jaké zařízení právě držíte v ruce, vždy víte jakou schůzku právě máte, můžete volat komukoliv ze svých kontaktů a vyřídit jakýkoliv mail. Při prvním spuštění iCloud dostanete zdarma e-mail ve tvaru @me.com. iCloud automaticky synchronizuje tento mail do všech vašich zařízení, můžete si vše synchronizovat i jakékoliv jiné mailové účty. Vždy vidíte aktuální stav všech mailů, včetně označení vlaječkami a dalších věcí, zkrátka takové velmi pokročilé IMAP.

icloud-mail

 

 

iCloud a nový iPhone

Když si zakoupíte nový iOS přístroj, vše včetně nastavení ze System Settings a dalších věcí se ihned po přihlášení k vašemu Apple ID účtu projeví v novém iOS zařízení. Veškeré aplikace, hudba, fotografie a další informace máte k dispozici, aniž byste museli přístroj připojit k počítači.

Datum vydání

Služba iCloud je vázána na iOS 5, kromě některých věcí, které se jako betaverze objeví již během dnešní noci. iOS 5 a iCloud budou dostupné na podzim tohoto roku. Služba bude zdarma pro všechny majitele Apple ID. Pokud chcete aby vás Apple upozornil, až budei iOS 5 a iCloud k dispozici, zaregistrujte se zde.

Dnes nejčtenější

.