Zavřít reklamu

Nový operační systém iOS 5.0, který by měl být představen na letošní konferenci WWDC 2011, začínající již 6. června bude pro telefony iPhone, přehrávače iPod Touch a tablety iPad v mnoha směrech přelomový. Spekuluje se o zlepšení notifikačního systému, který v současné podobě není ani zdaleka dostačující a také o widgetech, na které mnoho uživatelů čeká již velmi dlouhou dobu. Widgety by mohly fungovat podobně jako na operačním systému Mac OS X, kde jejich funkci zastává dashboard. Poslední spekulace také naznačují, že by se obrazovky s widgety mohly nacházet „nalevo“ od vyhledávání, což by zase připomínalo operační systém Android.

Nyní přišel server 9to5mac se zprávou o programu Mapy, který se v iOS vyskytuje již od jeho první verze a o kterém se spekuluje, že by mohl být nahrazen programem z dílny společnosti Apple, Současné mapy jsou totiž jen mobilní verzí Google Maps, které jsou k navigaci v podstatě nepoužitelné. Apple sice od verze 3.0 povolil instalaci alternativních navigací z App Store, nicméně za slušnou navigaci si musel uživatel pořád připlatit několik desítek Euro. Nejlépe situaci na poli mobilních navigací v současnosti vyřešila finská Nokia, která pro své telefony nabízí mapové podklady zcela zdarma a jsou volně dostupné pro všechny s podporovaným telefonem. Společnost Apple se na tento krok rozhodla zareagovat a tak začala pracovat na vlastním navigačním programu, který by byl dostupný pro telefony iPhone zcela zdarma přes iTunes nebo by byl již integrován přímo v operačním systému.

Výše zmíněný server však vyvrátil spekulace ohledně uvedení nové bezplatné navigace již v iOS 5.0. Ten tedy bude mít stále ještě staré dobré Google Maps a na další revoluci v mobilní navigaci si pravděpodobně budeme muset ještě počkat.

Dnes nejčtenější

.