Zavřít reklamu

Recenze MacBook Air 13, co se stalo, když se Macbook potkal s iPadem. 20. října 2010 Steve Jobs ve své oblíbené “One more thing“ představil světu novou generaci nejmenšího přenosného počítače od Applu slovy: „Co by se stalo, kdyby si to MacBook a iPad rozdali? No, tak toto je výsledek. Je to jedna z nejúžasnějších věcí, jakou jsme kdy stvořili.“ Pojďme se spolu nyní podívat, zda je nový MacBook Air opravdu tak úžasný, jak Steve tvrdí.

Konfigurace
Recenzovaný MacBook Air 13 pohání procesor Intel Core 2 Duo o taktu 1.86 GHz s 2 GB operační paměti DDR3 na frekvenci 1067 MHz. Uvnitř tenoučkého notebooku se skrývá grafická karta NVIDIA GeForce 320M 256MB. Úlohu uložiště dat má na starosti Apple SSD TS128C od společnosti Toshiba.

macbook-air-13

Obsah balení
První věc, co zaujme je malá krabice (42cm x 26,5cm x 5,5cm), která si vyloženě říká o to, aby jste si ji vystavili někam na poličku. Uvnitř krabice se kromě samotného počítače nachází 45W napájecí adaptér s MagSafe konektorem a s redukcí na české zásuvky plus prodlužovací kabel k adaptéru. Po nadzvednutí počítače můžeme v krabici nalézt ještě papírový box, ve kterém je USB flashka s instalačními soubory Mac OS X v10.6 a iLife ’11, manuál k počítači, dvojice samolepek loga Apple, a licenční smlouvu k softwaru. Víko krabice je zevnitř polstrované měkkým molitanem a celá krabice je dost bytelná, takže v případě, že by jste chtěli MacBook kupovat přes internet a nechat si jej poslat poštou, nemusíte mít obavy.

macbook-air-13

Design
Jedním slovem nádhera. Nový MacBook Air se opravdu povedl. Už u předchozí generace Aira, jsme žasli nad jeho tloušťkou. Nyní žasneme ještě více, protože nová generace nejtenčího počítače Applu má rozměry: 330mm šířka, 227mm hloubka a 2,8mm až 17mm tloušťka a váží pouhých 1.32Kg.
Stejně jako jeho starší brácha MacBook Pro, má i MacBook Air tělo vyrobeno z jednoho kusu hliníku, může se tedy pyšnit unibody designem. Konstrukce je velmi kvalitní a počítač nikde nevrže ani neskřípe. Recenzovaný Air má širokoúhlý 13,3 palcový lesklý displej s LED podsvícením. Rozlišení má 1440 x 900 pixelů, tedy stejně jako MacBook Pro 15, což má za následek, že obraz je jemnější a texy na něm trošku menší. Nad displejem se přímo uprostřed rámu nachází FaceTime kamera s VGA rozlišením. Je až neuvěřitelné, že Apple do tak malého počítače dokázal dostat svůj velký skleněný trackpad a plnohodnotnou klávesnicí, která bohužel není podsvícená, což může někomu vadit. Na levé boční straně můžeme nalézt napájecí konektor MagSafe, USB port, 3,5 Jack konektor a mřížku vestavěného mikrofonu. Na pravé straně je Mini DisplayPort, druhý USB konektor a čtečka SD karet.

Výkon a výdrž
MacBook Air je vybaven na dnešní dobu již trošku zastaralým procesorem Intel z řady Core-2-Duo, který v současné době nahrazují čipsety i5 a i7 s architekturou Sandy-Bridge, je však potřeba brát v potaz, že v době zahájení prodeje MacBook Air ještě nebyla Sandy-Bridge architektura k dispozici.. To se samozřejmě projeví při větším zatížení, kde MacBook Air prostě nestíhá. Práce s velkými fotkami ve Photoshopu není tak plynulá a rychlá jako na MacBooku Pro, stejně tak střih nebo konverze videa je na Airu pomalejší. Na druhou stranu, obyčejný uživatel, který používá relativně nenáročné programy, jako Safari, Adium, Skype a k tomu např. iTunes vůbec nezaznamená, nějaké pomalejší reakce, nebo zasekávání. Ba naopak, díky opravdu rychlému SSD disku, se při běžné práci, zdá MacBook Air opravdu ďábelsky rychlý. Uvedu jednoduchý příklad. Spuštění aplikace iTunes s načtením celé knihovny mi na Macbooku Pro trvá cca 8 vteřin. Na Airu s SSD diskem to je 1,5 sekundy. Stejně to je se všemi ostatními programy – spouštějí se opravdu bleskově a stejně rychle se s nimi i pracuje. Počítač se zapne a naběhne na plochu za neuvěřitelných 14 vteřin.
Apple udává výdrž baterie na 7 hodin, což je údaj, který mohu s čistým svědomím potvrdit. Při běžném používání, čímž považuji zapnutou Wifi, Safari, Skype + Word s jasem displeje 75% není problém vydržet na baterce 8 hodin. Když stáhnete osvětlení displeje na 25% tak výdrž dokonce vystoupá na úctyhodných 11 hodin.

MacBook Air 13″ – Geekbench

Na následujícím obrázku vidíte Geekbench test MacBook Air 13″ s procesorem Intel Core 2 Duo na frekvenci 1.86Ghz, 2GB operační paměti na frekvenci 1067Mhz, grafickou kartou NVIDIA GeForce 320M s 256MB a SSD diskem APPLE SSD TS128C s rychlostí zápisu dat 175MB/s. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace.

MacBook Pro 2011 – Geekbench

Na následujícím obrázku vidíte pro porovnání Geekbench test MacBook Pro 15″ s procesorem Intel i7 quad-core na frekvenci 2.0Ghz, 4GB operační paměti na frekvenci 1333Mhz, grafickou kartou Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 a AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti a SSD diskem OCZ Vertex 2 s rychlostí čtení/zápisu dat okolo 300Mb/s. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden celkem 5x a byl vybrán průměrný výsledek, výsledky testu se lišily v řádu jednotek bodů.

geekbench-mbp-2011

Závěr
Nová generace MacBooku Air je přesně taková jak ji Steve na začátku popsal. Air je to neuvěřitelně malý a neuvěřitelně lehký počítač pro běžné používání. Je ideální společník na cesty, nebo perfektní pomocník do školy. Se svými rozměry se komukoliv snadno vejde do boční kapsy batohu a díky své váze se lehce nese v ruce. Pokud chcete notebook na náročnou práci sáhněte po MacBooku Pro, pokud naopak chcete počítač, který můžete mít vždy při ruce, MacBook Air je přesně pro vás.

Dnes nejčtenější

.