Zavřít reklamu

Již za pár dní se na Letem světem Applem budete moci dočíst vše o nových privátních fóliích společnosti 3M určených pro displeje notebooků. Nyní se však již s předstihem podíváme na to, jaké privátní displeje plánuje Apple, co to vlastně privátní displeje jsou a jak je můžeme využít. V současné době jsou privátní displeje řešeny fólií, která zamezuje rozptylu světla do okolí a tím omezuje pozorovací úhly displeje. Apple si však nechal patentovat technologii umožňující přepínání mezi privátním a běžným displejem. Patent pochází již z roku 2009, ovšem na světlo světa se dostal až nyní, pojďme si jej tedy představit.

Apple Private Display

Apple nechce používat žádné fólie, které natrvalo zmenší pozorovací úhly displeje, ty jsou sice výborné do firemního sektoru, ale při domácím využití jsou velmi nepraktické a téměř nepoužitelné. Patentovaná technologie umožňuje měnit pozorovací úhel displeje v reálném čase a to pouze pomocí přepnutí tlačítka, ať již hardwarového nebo softwarového. Za běžných podmínek se bude displej chovat tak jak známe dnes, po přepnutí do privátního režimu se však jeho pozorovací úhel změní tak aby obraz viděl jen naproti sedící člověk. Docílit toho chce společnost pomocí rozdělení osvětlovacích diod do různých matic, které se budou naklánět pod úhly, jenž omezí pozorovací uhly. Při takto rychlé možnosti změny není problém zapnout privátní režim i na pár vteřin, během kterých zadáváte do svého účtu heslo.

apple-private-display

Využití

Primární využití se kterým počítá také společnost 3M vyvíjející privátní fólie je ve firemním sektoru a školství. Studenti například nemohou opisovat od spolužáků. Nejvýhodnější využití je však například v bankách, pojišťovnách a dalších pobočkách, na kterých se setkáme s důvěrnými informacemi.  Využití v osobním sektoru je pak zcela jasné, všude kde může displej vašeho MacBooku pozorovat větší počet lidí než byste si přáli. Pokud například sedíte v pohodlí domova a pracujete, můžete si nastavit pozorovací úhel omezený pouze schopností displeje, přičemž displeje MacBooků, iMaců a Apple LED Cinema displejů mají pozorovací úhly až 178 stupňů. V momentě kdy se ocitnete se svým MacBookem, iPadem, iPhonem, iPodem například v autobuse, letadle, letišti, nádraží, nebo kdekoliv kde je větší množství lidí, jistě rádi využijete privátní nastavení displeje, které umožní pozorovat displej pouze vám a nikoli lidem sedícím ve vašem okolí.

Dnes nejčtenější

.