Zavřít reklamu

iPhone 4 obsahuje hned několik senzorů, díky kterým se z něho stává interaktivní hračka, kterou zvládají okamžitě ovládat nejen dospělí, ale také děti. Kromě dotykového displeje který lze v podstatě považovat také za jeden ze senzorů, najdeme v iPhone 4 akcelometr, gyroskop, GPS, digitální kompas, senzor okolního osvětlení a jak ukazují vývojáři, také mikrofon a reproduktory lze považovat za senzory využitelné při tvorbě aplikací. V jednom z rozhovorů pro deník The New York Times se Benedetto Vigna rozpovídal o budoucích čidlech, které chystá pro budoucí mobilní telefony iPhone, multimediální přehrávače iPod touch a také tablety iPad. Benedetto Vigna je muž, který vynalezl 3D čidlo aktivující první Airbagy v automobilech. 3D čidlo se následně dostalo také do konzole Nintendo Wii a Vigna díky němu dosáhl na cenu „Evropský vynálezce roku 2010“.

V rozhovoru pro The Times uvedl Vigna, že jako generální ředitel divize pro MEMS STMicroeletronics chystá nové senzory pro budoucí generace mobilních zařízení od společnosti Apple. Nové čidlo chystané exklusivně pro Apple bude snímat srdeční tep, náladu, pocení, teplotu a také výšku. Zatím co většinu uživatelů napadne jak by se v rozšířené realitě dal využít senzor pro měření výšky nad hladinou moře, pravděpodobně málo kdo si dovede představit využití dalších čidel, pojďme se podívat na možné využití.

Zamyšlení sportovce nad využitelností senzorů

Senzor pro měření polohy uživatele vůči hladině moře lze vyžít při určování podlaží ve kterých se daný objekt nachází. Když například bude iPhone vědět, že jste 200 metrů nad hladinou moře a jdete po ulici, podíváte se přes digitální fotoaparát na protější budovu a nejen, že díky gyroskopu, akcelometru a digitálnímu kompasu zjistíte, že se v dané budově nachází například vaše oblíbená kavárna, ale díky senzoru výšky zjistíte také v kterém podlaží se kavárna nachází.

Senzory měřící fyziognomii uživatele lze využít kromě hraní her, kdy například srdeční tep bude způsobovat třes rukou při střelbě, zejména pro vylepšení funkce nike+ a playlistů v přehrávači iPod. iPhone/iPod touch/iPad dokáže určit náladu uživatele pomocí jeho teploty, srdečního tepu a pocení a těmto faktorům následovně přizpůsobit Playlist iPodu. V kombinaci s čidlem nike+ se díky měření teploty těla, srdečního tepu a pocení by se iPhone stal nejdokonalejším sport testerem na světě. Elektronický osobní trenér by měl přehled o všech funkcích lidského těla a dokázal by regulovat trénink tak, aby nebylo ohroženo zdraví uživatele a trénink byl přitom co nejefektivnější. Dosahované hodnoty by měly naprostou přesnost, během tréninku by se nemusel počet spálených kalorií odvíjet pouze od aktuální rychlosti, ale zejména od frekvence srdečního tepu, intenzitě pocení, náklonu kopce po kterém běžíte a teploty uživatele. Přičemž nejlepší sport testery současnosti pohybující se v řádech 5000 – 10 000 Kč obsahují „pouze“ čidla pro rychlost, měření srdečního tepu a opravdové výjimky také GPS senzor.

Pokud se povede dosadit do budoucí generace všechny výše zmíněné senzory, stal by se z něho bezesporu nejlepší sport tester současnosti a také nejlepší osobní trenér, o což se již postarají nejen pánové z Apple, ale také inženýři z Nike spolu s profesionálními atlety! Jako bývalý profesionální sportovec mohu potvrdit, že při splnění veškerých očekávání již nebudete potřebovat osobního trenéra a nemusíte se obávat o své zdraví, ani účinnost tréninku s iPhone.

Dnes nejčtenější

.