Zavřít reklamu

V současné době sice pozorujeme trend odklonu ukládání filmů, záznamů z kamer či televizních pořadů na DVD média, nicméně občas se tomu nevyhneme. Vytváření DVD VIDEO disků ve standardním rozlišení umíme na počítačích Apple v amatérských podmínkách dělat více jak 10 let (viz. minulý článek). Práci s HD záznamem z kamery umožňuje program iMovie také již několik let, ale vytvoření BluRay (či zaniklý HD DVD) disk nikdy OS-X nativně nepodporoval. Spekulovalo se před časem, zda vestavěný SuperDrive v některých modelech Maců bude nahrazen BluRay mechanikou, ale jak to vypadá, nestane se tak. Dle mého názoru je nejsnažší cesta k vytvoření BluRay disku pod OS-X programem Toast Titanium s BluRay extenzemi. Program spolupracuje samozřejmě i s externími mechanikami.

Málokdo ale ví, že existuje formát AVCHD disků, které mají obsah záznamu ve FULL HD rozlišení, ale používají klasická levná DVD média (4,7 či 8,5GB) a pro jejich vytvoření postačuje klasická DVD vypalovačka v našich počítačích. Takto vytvořená média umíme přehrát na téměř všech BluRay stolních přehrávačích, které jsou AVCHD kompatibilní. Někdo může namítnout, že na 8,5GB neuloží žádný film ve FULL HD. Na to mohu říci pouze to, že např. náš prémiový kanál HBO HD vysílá relativně dobrou kvalitu a skoro všechny jeho filmy jsme schopni nativně (tj. bez přepočítání) uložit na AVCHD disk a sledovat na BR přehrávači se stejnou kvalitou, jako je živé vysílání (příklady filmů HBO HD). U větších souborů není problém rozdělení na dvě média.

Na následujícím videozáznamu je ukázka, jak takový nahraný televizní záznam uložíme na levný AVCHD disk včetně přehrání na stolním BluRay přehrávači. Pro nahrání není nutné používat EyeTV program. Funguje to stejně např. i tehdy, máme-li stolní DVB-S HD tuner se záznamem na pevný disk, kam film nahrajeme, a takto nahraný stream přeneseme např. přes FTP do počítače Apple pro zpracování v Toastu. Výborně takto funguje např. satelitní přijímač TOPFIELD SRP2100, který film nahrává do jednoho souboru a nerozděluje ho na menší soubory, jako jiné přijímače. Jednoduše umí i tento reciever odstranit reklamy mimo hlavní film. Článek je návodem na vytváření disků pouze pro soukromé použití. AVCHD disk je možné vytvořit jednoduše i ze záznamů HD kamer.

Dnes nejčtenější

.