Zavřít reklamu

Na macu používam pár vyhradených aplikácií na ktoré som si zvykol a nové postupom času už moc nevyhľadávam. Napriek všetkému ma moja zvedavosť zčasu na čas zavedie do Mac App Storu popozerať sa čo je nové a či sa mi niečo nezapáči čo by som vedel aj racionálne využiť. A tak sa aj stalo. Pred pár dňami som v Mac appstore objavil aplikáciu Cloud, zaujala ma svojím prvenstvom vo svojej kategórií. Na prvý pohlad mi bolo zrejmé že sa jedná o aplikáciu ktorá má za účelom zálohovanie a ukľadanie vlastných súborov a dát na vzdialený server s ľahkým prístupom. Niečo na zmysel známeho Dropboxu. Ja osobne som však Dropboxu nikdy neprišiel na chuť a tak zapadol v mojom macu prachom. rozhodol som sa však dať tejto aplikácií šancu, a vyskúšať ju.

Prvé dojmy
Po nainštalovaní sa mi v docku usídlila nenápadná ikonka obláčiku, vďaka ktorému som vedel aplikáciu okamžite identifikovať. Po spustení na mňa vyskočilo okno s potrebnou registráciou. Chvílu som rozmýšlal aký email zvolím, aby sa nestalo že mi neznáma aplikácia zaspamuje moju pracovnú schránku. ( Nakoniec sa však ukázalo že aplikácia nemá spamovací efekt a od doby inštalácie mi prišiel iba jeden mail a to potvrdenie o úspešnej registrácií a pár tipov ako s aplikáciu začať). Po registrácií sa celá aplikácia zatvorila a ja som dosiahol dojem že aplikácia spadla. Nepomáhalo ani opätovné “naštartovanie”. Vzápetí som si však všimol novej ikonky v menu bere ktorá bola v tvare známeho obláčiku, a hneď mi bolo všetko jasné. Aplikácia bežala na pozadí a tak som mohol so všetkou spokojnosťou odstrániť vyčnievajúcu ikonku z docku. Chvílu som hútal ako aplikácia môže fungovať a prehraboval som sa v nastavenia ale nič som nenašiel. A tak som bol nútený sa pozrieť do priloženého manúlu v emaili. Po prvom obrázku mi bolo všetko jasné. Program funguje na bázi takzvaného “drag and drop” to znamená že dokumet , ktorý chcete uložiť na vzdialené uložisko musíte “chytiť” a preniesť ho do ikonky v menubare. Keď som sa nad tím zamyslel dávalo mi to praktický význam a ten spôsob sa mi veľmi páčil. Po tom ako som do aplikácie nahral pár obrázkov, dokumentov a videí som usúdil že uploud je naozaj veľmi rýchli a využíva maximálnu uploadovaciu rýchlosť môjho internetu.

application_extendible_illustration

Webová aplikácia

Pod ikonkou v menubare máte možnosť rýchleho náhladu 5 poslených vložených súborov. Pre pozretie ostatných máte možnosť vstúpiť do webovej aplikácie ktorá je podla môjho názoru naozaj veľmi podarená. Nie je tam nič naviac a celá stránka sa nesie v duchu jednoduchosti. Program identifikuje nahrné súbory a sám ich roztriedi do niekoľko kategórií a to : populárne (z hladiska koľko krát bol daný súbor zobrazený) , záložky , textové dokumenty, archívy, hudba, video a ostatné.
Avšak, prekáža mi, že nemôžem medzi jednotlivými súborami vyhľadávať alebo si ich sám triediť, čo by možno až tak nevadilo, keby program vedel naozaj spoľahlivo roztrieďovať jednotlivé dokumenty . Opak je však pravdou.  Do záložky “text” sa mi neukladajú všetky wordové a  textové súbory ako som si myslel. Ukladajú sa tam iba dokumety vo formáte .txt alebo .RTF . Dokumenty vo formáte .Doc alebo .pages sa mi uložilia do zložky “others” čiže “iné”. Ďalší väčší problém s formátmi sa mi naskytol keď som uploadoval obrázok ktorý bol vo formáte tiff. Obrázok sa síce správne zaradil do kategórie s fotkami no nepodarilo sa ho nijako zobraziť. So žiadnymi inými formátmi som problém nemal.

application_accessible_illustration

Zdielanie súborov

Hneď ako nahráte súbor do “cloudu” tak sa vám url adresa dokumentu nakopíruje do clipardu. To znamená že stačí už iba spraviť cmd+v a odkaz je na svete.
V prípade že chcete niekomu poslať odkaz na jeden z vaších starších súborov tak jednoducho stačí iba otvoriť webovú aplikáciu, dvojklikom otvoriť súbor ,ktorý chcete zdielať a jednoducho iba skopírujete url adresu stránky.
Ak niekomu posielate obrázok tak sa mu otvorí živý náhlad, no pri iných súboroch ako sú napríklad dokumenty, videá alebo huba sa miesto náhladu naskytne tlačítko download – čiže možnosť stiahnutia. Všetko je veľmi rýchle a intuitivné.

application_integrated_illustration

Cena

Aplikácia Cloud je spoplatnéna, akokoľvek existuje aj lite verzia programu korá umožňuje nahrávania iba 10 súborov za deň a vaše uložisko je limitované len na 25 MB.
V prípade že si priplatíte získate neobmedzenú možnosť uploudovania dokumentov za deň a dátovú schránku ktorá má kapacitu 250 MB a k tomu môžete zdielať linky na vašej ľubovaľnej vlastnej doméne.

Aplikáciá stojí

  • 15 $ na 3 mesiace
  • 25 $  na 6 mesiacov
  • 45 $ na 1 rok

Zhrnutie :

Aplikácia je naozaj veľmi podarená. Dostala si ma svojím jednoduchým designom a intuitívnym ovládaním.
Výhrady mám k internetovej aplikácií , ktorá neponúka možnosť vyhladávania a triedenia dokumentov čo môže byť v budúctnosti veľký problém ak budete zálohovať naozaj veľké množstvo dokumentov.
Aj v prípade zakúpenia pro verzie programu tak sa mi zdá kapacita 250 mb na dnešnú dobu naozaj nedostačujúca, keď zoberiem do úvahy že niektoré moje fotografie majú aj 10 a viac mb.

  • Lite verziu programu si môžete zakúpiť cez mac app storu tu.
  • Pro verziu programu si neskôr môžete zakúpiť prostredníctvom tejto internetovej stránky.

Dnes nejčtenější

.