Zavřít reklamu

I když Apple iPad momentálně vládne trhu s tablety, do budoucna tomu již tak být nemusí. Japonský elektronický gigant totiž představil hned dva své tablety, které by se měly stát dalšími iPad killery. Zařízení mají zatím označení S1 a S2 a na trhu by se měly objevit těsně před Vánoci, kdy bývají prodeje podobných přístrojů již tradičně velice úspěšné. Oba tablety by měly mít operační systém Android ve verzi 3.0, která je pro tablety speciálně optimalizovaná.

Úhlopříčka obrazovky u modelu S1 by měla být 9,4 palce a u modelu S2 pak 5,5 palce. Oba dva tablety mají v názvu výraz Playstation, což by mohlo znamenat, že si budoucí majitelé na těchto strojích zahrají buď hry portované z původních verzí PS (s největší pravděpodobností půjde o původní Playstation), nebo hry zcela nové a Sony tak rozšíří svůj herní trh o další zařízení. Otázkou je, zdali budou nové tablety podporovat i v poslední době tolik diskutované PSN (služba Sony, díky které mohou hráči hrát po síti, jde o určitý druh „sociální sítě“). Možná jste zaslechli zprávu, že PSN bylo před několika dny hacknuto skupinou hackerů, kteří se nabourali do databáze Sony a odcizili cenná data uživatelů těchto herních konzolí. I když byl útok předem avizován, společnost Sony proti němu nijak nezakročila. Celý útok byl opravdu masivní a týkal se několika milionů lidí takřka po celém světe. Dokonce i jedna tuzemská banka při přihlášení do internetového bankovnictví varuje před tím, že vaše údaje mohly být zneužity třetí stranou a doporučuje okamžité zablokování bankovního účtu.

S1

Problémem těchto „konzolí“ by paradoxně mohla být cena. Když byl minulý rok představen iPad, zlí jazykové tvrdili, že takové zařízení nemá na trhu v konkurenci notebooků a netbooků sebemenší šanci uspět. První generace iPadu se nakonec stala průkopníkem nového segmentu trhu a od té doby se ostatní výrobci marně snaží Apple v jeho geniálním tahu napodobit.  Spousta lidí nesouhlasně upozorňovala na fakt, že iPad je v porovnání se svou užitnou hodnotou velice drahý. Nyní zde však máme již několik konkurenčních zařízení (HP PlayBook, Motorola Xoom…), která jsou všechny dražší než výše zmíněný iPad. V současné době se nejlevnější iPad 2 (16 GB, Wi-Fi) prodává za 499 USD, což je o 100 USD méně, než jeho plánovaná konkurence od Sony, model S1. Model S2 by měl jít s cenou ještě dál, za model s Wi-fi by si měl výrobce naúčtovat 699 USD.

s2

Netvrdím, že Sony nemá na trhu s tablety nárok na úspěch. Určitě se najdou jedinci, kteří by si velice rádi koupili tablet s Androidem a navíc s podporou PS her, nicméně nutno dodat, že Apple má v tomto ohledu velice slušný náskok před konkurencí, která jej zatím ne a ne dostihnout.

Dnes nejčtenější

.