Zavřít reklamu

Během dvoudenního novinářského tripu po Bruselu jsem měl možnost navštívit laboratoře společnosti Philips v Leuven. Nově jsem se tak dozvěděl, že zatím co v loňském roce procházelo 48% produktů zvukovým testováním, které zahrnuje testy zvuku ve 4 nezávislých laboratořích, kde v každé hodnotí daný produkt 12 školených posluchačů a řada normálních lidí, nyní již všech 100% produktů Philips prochází testováním v těchto laboratořích. Philips Fidelio synchronizační dock není výjimkou. Pojďme se tedy podívat jaký zážitek nám nejmenší z rodiny Fidelio nabízí. Hned na úvod je nutné podotknout, že se jedná o produkt, který konečně dělali lide s mozkem!

Produkt s inteligencí

Apple kolem sebe s každým svým produktem vytváří obrovský ekosystém, kterého se chytají výrobci od těch nejlevnějších až po ty nejdražší značky světa. Důsledkem je, že pokud chcete na noční stolek dock pro váš iPhone/iPod máte na výběr v asi osmnáct milionů produktů s cenou od 300 Kč do 30 000Kč. Již jsme jich pár viděli a s čistým svědomím mohu říct, že 99% produktů vytváří lidi, kteří nikdy v životě iPhone nedrželi v ruce. Inženýři si pravděpodobně vytisknou šablonu iPhone podle jeho rozměrů a následně vytváří produkt kompatibilní s iPhone/iPod. Zde se pozná rozdíl v práci jednotlivých firem. Někdo z Philipsu zkrátka zapnul a zjistil, že většina uživatelů používá iPhone 4 v obalu, je jedno zda v originálním Bumperu, nebo v jakémkoliv jiném pouzdře. Philips Fidelio je plně kompatibilní s naprostou většinou pouzder, do kterých je možné iPhone, nebo iPod umístit, samozřejmě originální Bumper od Apple není výjimkou. Díky výkyvnému Dock konektoru není navíc problém telefon z Fidelia vytáhnout ani v momentě, kdy jste ještě značně rozespalý.

Philips-fidelio

Kvalitní zvuk z laboratoří Philips

V loňském roce procházelo zvukovou laboratoří Philips 50% produktů této značky, nyní je to již 100% produktů včetně Fidelia. Philips není audiofilská značka a nikdy ani nebude, jejich moto posedlý zvukem proto neznačí snahu udělat nejlepší audio produkt na světě, ale udělat nejlépe hrající produkt v dané cenové kategorii. Pokud si zákazník nyní zakoupí produkt Philips, má jistotu že tento produkt testoval tým 12 speciálně vycvičených posluchačů, kteří dokáží rozpoznat kvalitu zvuku a říci inženýrům, co přesně mají v laboratořích zlepšit. Na první poslech je to slyšet také u Fidelia, které představuje velmi kvalitní kompromis mezi velikostí, cenou a kvalitou zvuku. Zvuk je pocitově velmi příjemný a vyvážený, výšky, středy ani basy nikterak nevybočují a neruší souhru všech tónů. Nevýhodou je velikost zařízení, bohužel ačkoliv se jedná o dvojici reproduktorů, které se v těle Fidelia ukrývají, zní zvuk pří poslechu jako mono, což je vzhledem k rozestupu reproduktorů samozřejmé. Při poslechu ze vzdálenosti více jak dvou metrů vám bude vadit, že detekujete přesné místo odkud zvuk vychází, to znamená že nemáte pocit obklopení zvukem, který je u větších reproduktorů samozřejmostí. Předchozí věty samozřejmě nejsou kritikou na samotný produkt, jen konstatováním vlastností zvuku. Fidelio je totiž určeno jako nabíječka vašeho iPhone/iPod touch na noční stolek, ze které si budete během usínání nebo probouzení pouštět hudbu. Pro tento účel se jedná o velmi kvalitní produkt.

PH-Fidelio

Design

Design přístroje vychází z jeho většího bratříčka Fidelio Primo. Jedná se o design, který je doslova posedlý jemným zakulacením všeho, co na přístroji najdete. Jemné linie jsou doplněny kvalitním materiálem a ještě kvalitnějším zpracováním. Opravdu v porovnání s produkty iHome (které jsou poměrně kvalitní) je znát citelný rozdíl s tím, že Philips je jednoznačně kvalitněji zpracovaný produkt. Díky poměrně nízké váze bych se nebal přístroj kamkoliv převážet s tím, že jako reproduktor například na chatě najde jistě své uplatnění. Designově zapadá k reproduktoru také speciální zdarma dostupná aplikace Philips Fidelio, kterou si můžete na iTunes App Store stáhnout zde (bližší informace přineseme v samostatném článku).

Philips-fidelio

All in one

Vše v jednom, to je hlavní moto produktu, alespoň pro mě. Nejen že můžete telefon nebo přehrávač připojit do konektoru a nabíjet jej. Pokud připojíte k Fideliu dodávaný USB kabel můžete přímo přes reproduktory synchronizovat iPhone s PC/Mac. Pokud nemáte k dispozici zásuvku, poslouží čtveřice AA baterií, které lze vložit do spodní části reproduktoru. V tom případě se však systém zachová opět inteligentně a iPhone nebo iPod se nenabíjí, Fidelio slouží pouze jako reproduktor. Samozřejmostí na kterou jsme zvyklí téměř u všech podobných produktů je pak 3,5mm Jack díky kterému můžete připojit jakýkoliv zdroj zvuku.

Philips-fidelio

Kompatibilita
Philips Fidelio je kompatibilní s: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPod, iPod classic, iPod mini, iPod nano, iPod nano 1. generace, iPod nano 2. generace, iPod nano 3. generace, iPod nano 4. generace, iPod nano 5. generace, iPod nano 6. generace, iPod touch, iPod touch 2. generace, iPod touch 2. generace, 8/16/32 GB, iPod s barevným displejem, iPod 5. generace

 

Resumé

Poté co jsme měl možnost si osahat desítky podobných produktů mohu říci jednoznačně, že Philips konečně pochopil co zákazníci chtějí! Žádný barevný displej, žádné funkce, žádné nesmysly, zkrátka jen dockovací reproduktor na noční stolek, který místo zbytečných funkcí nabízí za cenu okolo 2000Kč velmi kvalitní zpracování a zvuk, který prošel testováním experty na zvuk. Jednoznačně doporučuji již jen z důvodu, že jako jeden z mála produktů nabízí možnost připojit iPhone v obalu!

Dnes nejčtenější

.