Zavřít reklamu

Apple pracuje na svojich produktoch a ich zlepšovaní neustále, o čom nás svedčia množstvá patentov, ktoré si Apple každoročne zaregistruje. Niektoré z nich sú významné a zaujímavé, niektoré sú menej podstatné. Apple si prednedávnom zaregistroval veľmi zaujímavý patent, ktorý by iPhone posunul o veľký’kus dopredu.

Žiadne nevyužité miesto
iPhone okrem dotykovej plochy obsahuje aj plochu, ktorá doteraz nebola nejako extra využitá – čierny rámček okolo displeja. Práve túto plochu by sa Apple mal snažiť využiť, čo vyplýva z posledného patentu. Rámček by sa mal zmeniť na dodatočnú dotykovú plochu, ktorá by fungovala len v prípade ,,núdze”.

Závažný problém
Všetko vyzerá super, hlavne možnosť ovládať iPhone gestami aj mimo displeja. Nastáva tu jeden obrovský, takmer neriešiteľný problém. Ako iPhone zistí že sme spravili nejaké gesto a len ho nedržíme za okraj? V opačnom prípade by mohlo nastať, že používateľ iPhonu nechtiac spustí nechcené aplikácie, atď.

Nový typ čierneho rámčeku
Patent hovorí aj o ďalšej, veľmi zaujímavej potenciálnej novinke, a to že spomínaný čierny rámček by v prípade potreby mohol byť použitý ako ,,rozšírenie” displeja, ktoré by dokázalo zobrazovať napr. text. To by znamenalo, že okrem dotykového displeja by sa v čiernom okraji nachádzal aj elektroluministenčný displej, ktorý by mohli používať aj developeri. Po stranách displeja by sa mali objaviť ,,postranné indikátory”, ktoré by mohli používateľa informovať napr. o stave batérie, práve prehrávanej skladbe, … , samozrejme bez aktivovania displeja.

Opakuje sa minulosť?
Podobných patentov tu bolo už viacej a nielen od Apple. V minulosti sa objavili informácie, že Apple plánuje zinteraktívniť zadnú stranu iPhonu, na ktorej by bolo možné používať multidotykové gestá – no nestalo sa tak. Zopakuje sa situácia z minulosti? Využije Apple tento patent? Ako ste si mohli všimnúť, Apple vydáva množstvá patentov, ktoré nikdy nebudú využité v jeho produktoch. Stane sa tento výnimkou?

Vyzerá to tak, že Apple sa snaží využiť každý milimeter zariadenia, aby priniesol čo najlepší používateľský zážitok. Osobne si podobnú funkciu viem predstaviť iba v iPade, ktorý obsahuje celkom hrubý rámik, ktorý nie je nijak využitý, okrem toho, že slúži na uchopenie zariadenia.

Dnes nejčtenější

.