Zavřít reklamu

I když se nadpis článku zdá být naprosto utopický a nereálný, možná se přece jen jedná o nevyhnutelnou budoucnost. S touto informací přišel server Telegraph, který se odvolává na spolehlivé vědecké zdroje. Podle nich je prý možné získávat energii potřebnou k napájení zařízení jen z tlukolu liského srdce za pomoci nanotechnologie použité v čipech nové generace.

Vědecký tým, který s touto technologií přišel, ji demonstroval na LCD panelu, na kterém byly umístěné indikační diody. Vědci vyzkoušeli také přenos radiového signálu. I když je zmíněná technologie ještě v plenkách, jistě má velký potenciál. Dokážete si představit iPody, iPhony a iPady bez baterií? Byly by nejen lehčí, ale také tenčí a mnohem použitelnější. Je tedy možné, že právě tato technologie bude součástí všech moderních zařízení, a lidé přestanou být závislí na elektrické energii.

Editor – Roman Zavřel: Princip je ve výsledku velmi jednoduchý. Každý pohyb našeho těla vyvolává vibrace, dokonce i tep srdce. Nano vlákna, kdy tloušťka 500 nano vláken odpovídá tloušťce jednoho lidského vlasu dokáží zachytit i ty nejjemnější vibrace, které následně nano generátor převede na elektrickou energii. Pětice takovýchto generátorů, jejichž velikost je srovnatelná s velikostí nehtu na malíčku, dokáže vyvinout elektrickou energii odpovídající energii dvou AA baterií! Spolupracovat přitom může nekonečné množství nano generátorů, je tedy jen na výrobci, jak velké zařízení, s jak velkým výkonem použije. Bohužel se samozřejmě nejedná o perpetum mobile, v momentě kdy bychom například mobilní telefon vybavený pouze touto technologií položili na stůl, přestal by okamžitě fungovat. Zařízení tedy může být využito spíše v kombinaci s baterií. V tom případě pak nebude nutné nikdy telefon vložit do nabíječky, stačí jej nosit v kapse vždy, když dojde energie v baterii.

nanogenerator

Dr. Zhong Lin Wang z technologického institutu ve státě Georgia se k této technologii vyjádřil následovně: „Tento vývoj představuje milník ve vývoji přenosné elektroniky, která může být poháněna pohyby lidského těla bez použití baterií nebo elektrických zásuvek. Naše nanogenerátory jsou připraveny změnit život budoucí generace. Tato technologie má opravdový potenciál, není to žádný utopický výmysl.“

Dnes nejčtenější

.