Zavřít reklamu

Doteraz platilo, že nový iPhone sa vždy začal dodávať s novým iOS softvérom, ktorý sa dočkal významnej aktualizácie a pridania nových, lepších funkcií. Tentoraz to však vyzerá úplne ináč. Vyzerá to tak, že Apple plánuje túto rovnicu porušiť a nový iPhone uvoľniť bez nového iOS, ktorý sprístupní až niekoľko mesiacov po novom iPhone.

TechCrunch prišiel so správou, podľa ktorej sa Apple rozhodol počkať s uvedením nového iOS 5.0 až do konca roka 2011. Tento nový operačný systém pre ,,jablčné” telefóny a tablety, nevynímajúc prehrávače iPod touch, by mal byť dostupný až na jeseň, konkrétne v septembri tohto roku. Pokiaľ by bola táto informácia pravdivá, išlo by o celkom zvláštny krok zo strany Apple, pretože zakaždým bol nový iOS sprístupnený s novým iPhonom. V tomto prípade by išlo o uvedenie až na Apple Media Event, na ktorom bývajú každoročne predstavované nové iPody. Ďalšou otázkou je, čo má Apple v pláne spraviť so ,,staršími” zariadeniami, ako iPhonom 3Gs alebo iPodom touch 3. generácie. Rozhodne sa ukončiť podporu týchto zariadení, ako to bolo prednedávnom s iPhonom 3G a iPodom touch 2G? Je to len otázne, ale myslím si, že pokiaľ nový iOS nebude mať nejaké veľké nároky na hardvér týchto zariadení, Apple ich podporu neukončí. Samozrejme to bude záležať aj od noviniek, ktoré tento nový iOS prinesie.

Preview už v júny
Pokiaľ sa pamätáte ako to bolo naposledy s predstavovaním iOS 4.0, tak podobný scenár sa môže zopakovať aj tentokrát, ale s väčším oneskorením sprístupnenia softvéru pre používateľov. Pokiaľ si nepamätáte, v krátkosti to zhrnem. Apple najprv predstaví nový iOS verejnosti, prípadne poskytne testovaciu verziu vývojárom aby svoje aplikácie pre ňu prispôsobili. To sa stane pravdepodobne v júny tohto roku. Potom o pár mesiacov neskôr Apple sprístupnil iOS používateľom spolu s novým iPhonom. Tentoraz by to malo byť podstatne neskôr, ako tomu bolo minule, tentoraz až septembri a nie s predstavením nového iPhonu ako to bolo naposledy.

Nový iOS 5.0 by svetu mal byť predstavený na WWDC začiatkom júna. Pár noviniek môžeme očakávať, o niektorých sme vás už informovali v predchádzajúcich článkoch. Hlavnými novinkami by mali byť music locker servise, Media Stream a Find my Friends. Tieto novinky poznáme na základe patentov, ktoré si Apple v minulosti podal, alebo na základe informácií, ktoré unikli priamo zo spoločnosti Apple. Nie je však zaručené, že sa objavia práve v tomto iOS. Apple samozrejme môže prekvapiť aj inými novinkami, o ktorých sme ešte nič nepočuli.

Nový iPhone, starý iOS
Objavili sa informácie, podľa ktorých Apple stále pracuje na aktuálnom operačnom systéme pre iZariadenia, teda v budúcnosti môžeme očakávať verzie 4.4, možno aj 4.5 alebo vyššie. TechCrunch taktiež tvrdí, že nový iPhone nebude ,,bežať” na iOS 5.0, ale na jednej s týchto verzií. Osobne si myslím, že nejde o pravdivú informáciu z jednoduchého dôvodu: nový iPhone nezaujme len hardvérovými vylepšeniami, ale aj softvérom, ktorý je dosť podstatnou súčasťou celého ekosystému. TechCrunch sa tiež vyjadril, že predpokladá (na základe dôveryhodných zdrojov), že nové, vylepšené MobileMe, ktoré nám Steve Jobs sľúbil sa objaví spolu s jedným z týchto ,,menších” updatetov. Taktiež sa už dlhší čas predpokladá, že nová verzia MobileMe bude používateľom sprístupnená zadarmo, tak ako nový iOS 5.0.

Dnes nejčtenější

.