Zavřít reklamu

Mozilla včera odpoledne konečně uvolnila finální verzi svého internetového prohlížeče Firefox, tentokráte ve verzi 4, který by měl být v rámci značky revolucí a měly by z něj vycházet i další verze tohoto oblíbeného internetového prohlížeče. Mozilla na nové verzi pracovala opravdu dlouhou dobu a na výslednému produktu předcházelo neuvěřitelných 12 (!) beta verzí (díky tomu si nový Firefox vysloužil přezdívku „věčná beta“) a ještě dvě RC (Relace Candidate) verze. Finální verze však nakonec spatřila světlo světa a vy si tak může vyzkoušet prohlížeč, který by měl Firefoxu vrátit ztracený lesk.

Mozilla se v poslední době začala potýkat s problémy, které dříve trápily výhradně Microsoft. Firefox 3.6 již rychlostně nestačil na novou konkurenci od Googlu (Chrome. Chromium) a nástupce byl v nedohlednu. Právě ta samé situace potkala i Microsoft, jehož IE nikdy nebyl opravdu dobrým prohlížečem a jeho podíl v posledních letech pravidelně klesal na úkor Firefoxu a Chromu.

Firefox 4 přináší oproti starší verzi 3.6 znatelné zrychlení a uhlazenější vzhled. Výsledný vzhled prohlížeče na mě působí jako mix Google Chrome a IE 9. Okýnka se záložkami byla po vzoru Google Chrome přesunuta nad adresní řádek a nyní se celý prohlížeč ovládá jediným tlačítkem, umístěným v levém horním rohu. Rychlost je dle benchmarků 3x až 6x vyšší (záleží na použitém benchmarku) než u verze 3.6. Tyto hodnoty se přibližují výsledkům konkurenčního Chromu a IE 9.

Jednou z novinek je vylepšení adresního řádku, který nyní pracuje podobně jako u Chromu. Tvůrci Firefoxu tuto funkci komentovali následovně: „Chytrý adresní řádek se v průběhu času učí od uživatele a přizpůsobuje se jeho preferencím. Upravili jsme jej, aby poskytoval větší kontrolu nad zobrazovanými výsledky.“

Další novinkou je funkce Panorama, která vám nově umožňuje uspořádávat otevřené panely do skupin, díky kterým se následně v otevřených panelech lépe vyznáte. Pro spuštění této funkce zvolte při úpravě navigační lišty ikonu „Skupiny panelů“.

Mozilla se samozřejmě snaží tuto událost co nejvíce medializovat. Byla spuštěna stránka, na které můžete sledovat počet stažení tohoto prohlížeče. Navíc společnost monitoruje situaci na sociální síti Twitter a spustila stránku, na které běží počítadlo výskytu hashtagu #fx4 právě na této mikroblogovací službě.

  • Nový Firefox je k dispozici pro Windows, Mac OS X a Linux, stáhnout si jej můžete zde.

Dnes nejčtenější

.