Zavřít reklamu

Každý hráč počítačových hier dobre vie, čo je to Steam. Steam bol donedávna dostupný len pre počítače s operačným systémom Windows, no ľady sa prelomili a dostupným sa stal aj pre Mac OS X. Najnovšie informácie hovoria o tom, že svoju cestu si nájde aj na iOS zariadenia, teda na iPhone, iPod touch a samozrejme iPad. Bude mať App Store zachviľu silnú konkurenciu?

Steam pochádza od Valve – distribútora digitálnych hier. V podstate ide o podobný obchod, ako je App Store pre iOS zariadenia od Apple, lenže v tomto obchode sa nachádzajú len hry, teda žiadne aplikácie iného typu. Informácie o Streame pre iOS pochádzajú priamo zo spoločnosti Valve, konkrétne od Gabe Newella, ktorý sa nechtiac preriekol počas chatovania na fóre. Taktiež spomínal, že Steam nebude dostupný len pre iOS, ale aj pre Android používateľov. Napadá ma však otázka, či Apple takúto aplikáciu vpustí do App Store. Totižto by išlo o priamu konkurenciu jeho obchodu App Store, ktorý by teoreticky mohol prichádzať o zisky z predaja hier.

Mohli ste si všimnúť, že väčšina veľkých firiem, ktoré vydávajú počítačové a konzolové trháky sa začína orientovať na iOS zariadenia. Pýtate sa prečo? Dôvod je jednoduchý. App Store sa rýchlo rozširuje spolu s novými iOS zariadeniami a ľudia veľakrát neváhajú za kvalitnú hru v App Store siahnuť hlbšie do peňaženky a nejaké to euro priplatiť. iOS zariadenia sa stávajú malými, prenosnými, vreckovými konzolami, ktoré priamo konkurujú PSP od Sony alebo Nintendu DS. Hry pre iOS sa stávajú čoraz kvalitnejšími a hardvérovo náročnejšími. Na stále vyššie požiadavky zareagoval aj Apple, ktorý do nového iPadu osadil dvojjadrový procesor a deväťkrát výkonnejšiu grafickú kartu. Podobný scenár môžeme očakávať aj v iPhone 5 a iPode Touch 5. generácie.

Dnes nejčtenější

.