Zavřít reklamu

mertha-logoDnes jsem vyzpovídal svého kamaráda a člověka, který se jako jeden z prvních v ČR začal věnovat opravám a servisu telefonů iPhone a tabletů iPad.

Ahoj Tome, představ se našim čtenářům a řekni jim prosím co děláš a proč se o tebe Letem světem Applem zajímá?

Jmenuju se Tomáš Mertha a jsem majitelem firmy Mertha.net. Zabýváme se zejména servisem iPhonů a iPadů a k tomu jsme Apple Authorised Reseller, tedy Apple partner.

V ČR není kromě Britexu autorizovaný servis (ani ten však nesmí zasahovat do vnitřních částí telefonu), jaké díly tedy používáte pro servisní opravy, jedná se o originál Apple?

Ano jedná. Jsme napojeni přímo na dodavatele z Číny (ale originálních dílů), některé díly bereme i od českých partnerů.

Je složité sehnat tyto díly, kontroluje to Apple nějakým způsobem?

Dnes již díly je celkem snadné sehnat, dříve to bylo horší.

Ty jsi začínal v době které generace iPhone? Co tě vlastně k otevření servisu vedlo?

Začínali jsme začátkem roku 2008. Dostal jsem od známého z ameriky svoje první 2Gčko, které jsem později v Mexiku utopil. Prvotní zaměření firmy byl Outsourcing IT a servis pc a tak nějak jsem k tomu měl blízko. Navíc mě vždy zajímaly mobilní technologie. No a ve spojení s tím, že nebyla čeština a mnoho lidí okolo se začalo ptát, tak se to nějako rozjelo…

Včera mi kamarádka vyprávěla o Mexiku a musím se tam taky podívat. Ty jsi dělal také zásahy do telefonu formou odblokování a dalších technik, jak to vnímá Apple?

Zpočátku nebylo jiné cesty :) iPhone měl jen pár aplikací (nebyl ješte ani AppStore), nebyla čeština…iPhone první generace nebyl ani v ČR podporován, v té době bylo vše jinak…

Ok, to naprosto chápu, ale nesetkal ses s nějakou formou „stížností“ ze strany Apple Inc.?

Nesetkal.

Tomas-Mertha

V dnešní době již není problém si najít ať již na Letem světem Applem, nebo například na youtube tisíce návodů jak se svým iPhone udělat téměř cokoliv. I přesto stále chodí zákazníci, kteří chtějí řešit softwarový problém?

Softwarové věci se  reší mnohem méně než dříve….Jak jsem psal. tehdy nebyl např. ani foťák se zoomem, videonahrávání, proto jsme měli připravené tzv. balíčky aplikací, kde jsme klientům nabízeli doporučené aplikace (např. právě foťák se zoomem, MMSky, SMSky…). V dnešní době se díky updatům iOS již podařilo vyřešit nativně a tyto nejsou potřeba. Ale náročné SW věci řešíme i teď (Downgrade OS apod.).

Jaký je tedy teď poměr mezi SW a HW opravami?

Poměr je teď tak 70%-30%, lidi už se naučili si restore udělat doma, doba se opravdu posunula.

Co je nejčastější problém u iPhone nebo iPadu, rozděl to prosím na jednotlivé generace.

  • U 2G jednoznačně display, ty už se dnes takřka nedají sehnat…
  • U 3G a 3GS jednoznačně skla, když padne, většinou praskne…jinak problematická jsou všeobecně tlačítka (u 3,3GS jsou nalepená) a pak také zadní díl u 3G – praská u docku…
  • Čtyřka je zpracováním a kvalitativně, úplně někde jinde, bohužel když praskne sklo, musí se měnit také celé (návrat k filozofii 2G). No a to je drahé.

Kdysi jsem četl u tvé „konkurence“ že dokáže zachránit 99% vytopených telefonů, jde to skutečně zachránit? Je případně něco kdy už se s telefonem nedá nic dělat?

Vzhledem ke konstrukci telefonu (celkem těsný plastový/kovový obal) je úspěšnost opravdu vysoká. Jak jsem psal, svoje první 2G jsem utopil, měl pak smysl pro „samoléčení“ – postupem času se funkce obnovili na 100% (nejdřív nešel bluetooth, wifi…). Používáme čištění ultrazvukem, vysoce účiné. Je ale nutné, a to radím klientům vždy, ať se stane cokoliv, aby telefon nezapínali, nedávali do nabíječky a nejlépe co nejdříve donesli k nám.
Ohledně druhé části otázky – právě připravujeme novou službu, že když bude telefon absolutně neopravitelný, budeme jej měnit kus za kus za určitý poplatek.

Děkuju za rozhovor Tome, přeju ti ať se daří a práce jde od ruky.

Ja díky za LsA, zaplať panbůh, že máme takový web, odkud můžeme čerpat informace, rychle a kvalitně!

Dnes nejčtenější

.