Zavřít reklamu

system_profilerSystem Profiler, ako už z názvu tejto ,,zabudnutej” aplikácií vyplýva, bude slúžiť na zistenie alebo prehliadanie informácií o vašom Macu. System Profiler nájdete v každom Macu už predinštalovaný. Nachádza sa v priečinku s aplikáciami, následne Utility, alebo jednoducho zadajte názov do Spotlight pre rýchlejšie vyhľadanie. Existuje možnosť spustiť ho aj cez jabĺčko (v hornej lište úplne naľavo) -> O tomto počítači Mac  -> Viac informácií.

Rozdelenie informácií do kategórií
Niekomu sa na úvod môže zdať, že informácie v aplikácií sú zobrazené neprehľadne. Prvé zdanie klame a rýchlo si zvyknete a v aplikácií sa zorientujete. Celkom sa tu nachádzajú tri hlavné kategórie. Každá kategória je rozdelená na ďalšie podkategórie, v ktorých sa nachádzajú už konkrétne informácie, ktoré hľadáte.
Kategórie:

  • Hardware
  • Network
  • Software

system_profiler

Informácie
Informácie, ktoré tu nájdete sú naozaj podrobné a poslúžia vám hlavne pri upgradoch (napr. pri upgrade RAM-ky), alebo keď zabudnete nejakú-tú informáciu o svojom Macu, ktorá môže pomôcť napr. pri kúpe hry alebo nejakého softvéru. Ako som sa sám presvedčil, s aplikáciou treba mať niekedy strpenie a počkať, kým zistí požadované informácie, lebo napr. keď kliknem na Software -> Aplications, tak na pár sekúnd uvidím známu dúhovú loptičku a System Profiler na pár sekúnd zamrzne.

system_profiler

Exportovanie informácií zo System Profiler
Dôvody môžu byť rôzne, na čo treba tieto informácie exportovať. Existujú dva spôsoby, ako na to. Obidva sú jednoduché, veď ide predsa o program od Apple :D. Prvý spôsob je vyexportovať tieto informácie na disk počítača. Zvoľte v hornej lište File -> Save (alebo použite klávesovú skratku ⌘S). Následne zvolíte miesto, kde chcete, aby boli tieto informácie uložené a samozrejme predtým zadáte meno súboru. Informácie môžete uložiť v troch rôznych formátoch, a to:
System Profiler 4.0 (XML),
Rich Text Format (RTF) – tieto informácie budete následne môcť prezerať a upravovať v TextEdit,
Plain Text (UTF-16) – tieto informácie taktiež otvoríte v TextEdit, ale ide o menej prehľadné zobrazenie, ktoré vyplýva už z názvu tohto formátu (plain).

system_profiler

Druhým spôsobom je, že si tieto informácie vytlačíte na papier. Tu však musím upozorniť, aby ste si dali pozor, na koľko strán sú tieto informácie, pretože tlačiť 100 alebo viac strán môže pekne nahnevať. V mojom prípade tieto informácie by vyšli až na 443 strán formátu A4, čo je pomerne dosť. Pre vytlačenie kliknite v hornej lište znovu na File -> Print (alebo použite klávesovú skratku ⌘P).

Dnes nejčtenější

.