Zavřít reklamu

Aralon: Sword and ShadowTo, co se chystám dnes recenzovat, je trošku neobvyklá věc. Hra, která nese jméno Aralon, se totiž řadí mezi RPG hry. Jistě, člověk si řekne, RPG hra na iPad, to nejde moc dohromady. No, jak se to vezme. Hra na mě celkově zapůsobila nadprůměrně. I když jsou věci, které by se hře daly vytknout, není jich mnoho. Pojďme se tedy podívat na to, jak se Aralon hraje.

Základ o hře

Z průběhu hry jde dobře poznat, že hra byla vyvinuta původně pro iPhone. Načítací okno a menu jsou totiž v takovém rozlišení, aby vlezly na obrazovku iPhone. Zbytek kolem ěchto dvou věcí je vyplněn černotou. Můžeme jen doufat, že tento drobný nedostatek spraví další update.

Celé erpégéčko má velmi rozsáhlý svět plný všech klimatických pásem od pouště po arktickou oblast. Celý svět je zpracovaný ve 3D zobrazení, které bohužel ještě není úplně vypilováno (setkal jsem se s několika bugy ve formě krátkého zaseknutí a následném ‘teleportování’ do úplně jiné oblasti). Hra je uložitelná kdekoliv a kdykoliv do šesti slotů, přičemž šestý slouží k automatickému ukládání.

Hru lze skutečně považovat za RPG hru. Na začátku celé hry si vyberete svou postavu, přičemž se nabízí několik modifikací. Je na výběr ze tří ras (člověk, elf nebo trol). Lze si vybrat pohlaví charakteru, jeho zaměření (válečník, ranger nebo druid) a vzhled charakteru. Je důležité si vybrat správný směr, který vám nejvíce vyhovuje. Troli nemohou používat luky či tyče stejně jako elfové nemohou používat těžké válečné sekery. Každá rasa má něco speciálního a něco, co neumí. Já hru odehrál za válečného trola a problémy s dohráním jsem na nejlehčí obtížnosti neměl. Pravda, byl to až druhý pokus. Poprvé jsem vyzkoušel druhý stupeň obtížnosti za člověka a měl jsem co dělat, abych vůbec přežil prvních pár minut. První pokus jsem proto vzdal a vrhl se na druhý. U hry pro iPad jsem takový výběr ani nečekal. Následně hra začíná u vás doma v malé, zastrčené vesničce. Dozvídáte se, že váš otec nebyl farmář, ale válečník ve službách krále. Nakonec skončil špatně – byl zrazen. Vaším úkolem je tedy jedinné: pomstít otce a ustanovit v království znovu pořádek.

Ovládání

Ovládání je stará známá klasika. K pohybu se používá joystick, k útoku a k obraně pak slouží tlačítka na levé straně displaye. Tam je také umístěno tlačítko skoku a případně tlačítko akce. Nutno dodat, že tlačítka boje jsou mizerná: jsou příliš blízko sebe a jsou mrňavá, snadno se tedy stane, že přehmátnete a místo toho, abyste se zaútočili před sebe strčíte štít. Občas pro mne byla tahle ovládací chyba fatální. Opět můžeme jen doufat v nápravě v daším updatu.

Boj

Koncept boje je řešen tahovým systémem. Vy seknete, on sekne. Vy praštíte, on kousne/uhodí/provede jiný útok. Každá zbraň má ale určitou rychlost použití a je tedy možné, že někdy toho sklidíte víc, ať už to budou zásahy soupeře, nebo vaše útoky.

V boji toho moc nenaděláte. Pokud nemáte příslušné vybavení či dostatečné schopnosti, nemáte šanci na výhru. Naštěstí pro vás ale existují cesty, jak se dostat ke svému cíli trochu snadněji než mlácením slabých banditů a hledáním pár zlatých po jejich kapsách na drahou výzbroj. Jsou to třeba ony zmíněné schopnosti – silný útok, používání dvou zbraní apod. Použití štítu se vyplácí jen ve smyslu celkové obrany. Na odražení útoku je sice občas funkční (maximální vylepšení schopnosti nabízí jen 40% šanci na vykrytí útoku), nicméně je ale vlastně naprosto o ničem, ztratíte totiž váš tah a pokud by se vám náhodou povedlo štít správně použít, stejně vás protivník zabije v dalším tahu.

Grafika boje je přijatelná. I když pohyby neovlivníte a hrdina si je vybírá sám, výběr není špatný a člověka moc neomrzí. A když se boj zkombinuje s kouzly a různými triky, dokáže být i efektní.

Ve hře se dají používat také luky a kouzla, tedy za předpokladu, že jste postava, která tyto schopnosti ovládá. Luky jsou dost efektivní zbraň a překvapila mě jejich výměna za klasickou zbraň: pokud je oponent příliš blízko, hrdina automaticky schová luk a vytáhne druhou zbraň, tedy třeba meč nebo nůž. To se šikne, protože používat luk na krátkou vzdálenost není možné.
Kouzla jsou velmi pěkně zpracována. Grafika je (na iPad) výborná a kvalitou a sílou se kouzla dají přirovnat i ke zbraním. Hra je tedy dobře vyvážená.

Cestou jak se dostat k penězům může být také vykrádání domů či nalezení pokladu, první z možností se ale řadí mezi nezákonné činnosti (všichni se vás budou chtít zbavit) a druhá je poměrně obtížná, pokud nevíte, kde poklad je. Nejlepší je tedy sbírat věci padlých protivníků a následně je prodávat.

Alternativní pohyb

Existují i jiné možnosti pohybu než ‘pěšobusem’. Ve hře si můžete obstarat kouzlo, které vám kdykoliv v přírodě vyvolá koně. Občas se dostanete k jízdě na drakovi a jednou jsem dokonce našel kouzlo na vyvolání vlka. Důrazně doporučuji co nejrychleji schrastit 3000 zlatých a koupit si nejlepšího koně, hodně vám pomůže v pohybu a hra bude zajímavější.

Vyvážené je i používání brnění. Trolové, kteří neumí zacházet s lukem, mají logicky silnější brnění než elfové, kteří polovinu zranění způsobí na dálku. Každá rasa má tedy omezení i na obrannou výbavu.

Nepříjemné věci ve hře

I když hra je celkově bezva, najde se několik faktorů, které dokážou člověk naštvat. Jsou to na příklad:
– Věčné načítání jiných částí světa. Vstoupíte do města, hra se načítá. Vylezete z města ven, hra se načíta. Dokonce i když vstoupíte do domu, hra se musí nejprve načíst. To celou hru pořádně zpomaluje. Nicméně od RAM, kterou má iPad v sobě asi nelze očekávat něco víc.
– Občasné spadnutí hry do Home screenu iPadu. Naštěstí systém automatického ukládání funguje na jedničku, takže se většinou až tak hodně nestane.
– Příliš levné zbraně. To co stojí jedna kvalitní sekera stojí i náprsní krunýř. A to se celý set brnění skládá ještě z rukavic, bot, nárameníků, kalhot, pláště, helmy a štítu. Celou hru to až příliš zjednodušuje.
– Pouze jeden hlavní cíl, a pouze jedna cesta k jeho dosáhnutí, žádné alternativní cesty.

Příjemné věci ve hře

Co je na hře opravdu super a co u ostatních her chybí je:
– Až 30 hodin herního času. Dobrý výkon vývojářů, pokud vezmu, že NFS Shift jsem měl dohraný zhruba za 6 hodin a to jsem se ani nijak nesnažil o zkrácení. O Mafii 2 na PC za jeden den an nemluvě.
– Kvalitní hudba. Hudba člověka neomrzí, různí se a dala by se charakterově přirovnat k sérii Gothic.
– U napojení na Gothic ještě zůstanu: Ve spodu obrazovky je (stejně jako v gothicu) nastavitelná lišta se zbraněmi a schopnostmi. Je celkově vidět. že autor Gothic hrál, jzou zde i orkové (jacísi nepřátelští humanoidi),
– Spousta vedlejších úkolů je velkým pozitivem. Každý je něčím zajímavý a zábavný. Vzdy je na co se těšit.
– Ke hře se dá po dokončení vrátit a hrát za jiný charakter. Má to úplně jiný nádech než poprvé.
– Normální svět: prší, sněží, střídá se noc a den, plyne čas…

Finální Verdikt

Jestli hledáte RPG na iPad, pak jste jej našli. Tahle chuťovka za 7,99 EUR vám nesmí uniknout. Hra skutečně stojí za to a naprosto vás pohltí do celého svého děje. Něco jako Aralon tady dlouho chybělo a něco podobného jen těžko najdete. Hra ode mě dostává 91% a palec nahoru.

Pokud vás o hře cokoliv dalšího zajímá, napište nám své dotazy dolů do komentářů.

Dnes nejčtenější

.