Zavřít reklamu

ipad-2-460Kolem nových produktů od firmy Apple se vždy vynořují nejrůznější spekulace. O iPadu „2“ už na internetu proběhlo toho taky spousta od nejrůznějších napodobenin, po věštění z koule. Nedávno Ming-Chi Kuo uznávaný analytik pocházející z Tchai-Wanu veřejně řekl, co očekává podle největší pravděpodobnosti na novém iPadu, právě on. Nutno říct že se držel dosti při zemi a nefantazíroval jako někteří váženi odbornici, nebo uživatelé nejrůznějších diskusních fór.

Display
Ming-Chi Kuo neočekává v novém iPadu Retina displej. Důvod je ten, že náklady na jeho výrobu se Applu nelíbí. Pro dodavatele (s největší pravděpodobnosti LG a Samsung) je problém Retina displej v takovém množství vyrobit, náklady na jeho výrobu jsou taky moc veliké a zatím nikdo neví jak je zlevnit a tím splnit požadavky Applu. Určitě se ale dočkáme nějakého vylepšení. Rozlišení zůstane podle Tchai-Wanského analytika stejné, tedy 1024×768. Vylepšená bude anti-reflexní vrstva. Díky této úpravě by mohl iPad „2“ být lépe čitelný na slunci, jako je třeba konkurent od Amazonu, Kindle. Displej iPadu „2“ by měl být o 30 až 35% tenčí než jeho starší sourozenec, což bude mít jedinou výhodu, iPad nové generace bude tenčí.

Resumé
Hodně lidí očekává změnu rozlišení až k hranici 2056×1536 a Retina displej který známe z iPhone 4. Apple ale s největší pravděpodobnosti nebude rozlišení ani Retinu dodávat do iPadu nové generace, hlavním důvodem je celková cena výrobku, která by stoupla a Apple by si tak neudržel tu svou „magickou“ hranici 499,- dolarů. Troufám si říct, že vyšší cena by odvedla potencionální zákazníky ke konkurenci např. k BlackBerry PlayBook.

Procesor
Dalším často diskutovaným prvkem nového nepředstaveného iPadu „2“ je jeho srdce, procesor. Podle posledních správ se dočkáme procesoru Cortex A9, jedná se o dvoujádrový procesor, který by měl běžet na frekvenci 1,2 GHz. Díky „dvoujádru“ by se mohl zlepšit výpočetní výkon s menší spotřebou energie. Toto by mohl být hlavní důvod, proč by Apple uvedl dvoujádrový procesor ARM Cortex A9 v novém iPadu.

iPad-part-suppliers

Resumé
Ještě nedávno bychom si většina klepali na čelo k čemu dvoujádro s frekvencí 1,2 GHz. Tato „předpověď“ ale není tak nereálná protože konkurence opět v podobě BlackBerry PlayBook uvedla svůj tablet s dvoujádrovým procesorem a to si Apple přece nenechá líbit a vyrazí hrdě k boji s BlackBerry.

RAM paměť
Podle Ming-Chi Kua se dočkáme v novém iPadu RAM paměti o velikosti 512MB, stejně jako to je u iPhone 4. Toto vylepšení se projeví hlavně na práci s videem.

Resumé
Zvětšení RAM paměti by byl jeden s logických a pravděpodobných kroků. iPad se sice neseká, ale při některých operacích jde vidět, že už si bere poslední kousíčky před rezervou. Toto vylepšení očekávám na iPadu „2“ na 90%.

GSM, CDMA, Wi-Fi
Podle Tchai-wanského analytika se dočkáme nyní více verzi iPadu. Dle jeho názoru bude verze zvlášť pro GSM a zvlášť pro CDMA, oba budou mít zabudovanou Wi-Fi. Na trhu bude samozřejmě k dostání model jen s Wi-Fi tak jako tomu je i teď. Ming-Chi taky uvádí, že se nevyskytují žádné náznaky, že by byly oba čipy (GSM a CDMA) v jednom zařízení.

Resumé
Tady asi není moc co dodat. To jak to bude, ví jen vyvolení v Cupertinu. Pokud se objeví každá verze zvlášť, můžeme toto řešení očekávat i v iPhone „5“.

Další pravděpodobné doplňky dle našeho analytika jsou dvě kamery stejně jako u iPod Touch (přední 0,3 MPx a zadní 1 MPx) a očekává slot pro SD kartu. Svou předpověď zakončuje odhadem pěti milionů kusů vyrobených jen za první čtvrtletí roku 2011.

Závěr
Samozřejmě Letem světem Applem nemůže vědět zda Ming-Chi Kuo má interní informace přímo z Applu a nebo si něco domyslel, vymyslel. Hodně uvedených předpovědí se shoduje s většinou. Nezbývá než čekat a čekat než Apple představí nový iPad, ale takový jako ho odhadl tento analytik, by mi opravdu nevadil. Jaký je váš názor na nový iPad? Napište nám dolů do diskuse…

Dnes nejčtenější

.