Zavřít reklamu

ipad-zaggmateAmerická společnost Zagg, jejíchž některé produkty jsem již recenzovali uvedla na trh žhavou novinku, ZaggMate obal pro iPad s integrovanou Bluetooth klávesnicí. Technologie, která integrue bezdrátovou klávesnici do obalu iPadu aniž by výrazně zvětšila jeho velikost nebo váhu, má společnost patentovanou a jedná se o unikátní řešení, které nám v současné době nikdo jiný nebídne. V nabídce ZaggMate jsou dva typy pouzder, jedno s již zmíněnou klávesnicí, na které se podíváme nyní a druhé, které ji neobsahuje. Díky výšce 248mm, šířce 194mm, váze 370gramů a zejména tlouštce 13,7mm, je největší výhoda jasná již na první pohled, vše se ukrývá v pouzdře, výrazně nezvětšující objem iPadu, tím však vše pouze začíná.

Design a zpracování

ZAGGmate je vyroben z eloxovaného leteckého hliníku, tak aby jeho design perfektně ladil s iPadem – Tyto slova výrobce můžeme skutečně potvrdit, hliník je na první pohled k nerozeznání od hliníku použitého Apple. Když položíte iPad v ZaggMate vedle vašeho hliníkového počítače Apple, budou se k sobě dobřě hodit. Kryt je velice pevný a i při velké snaze jej ohnout nebo zlomit, se to nepodařilo, což je perfektní informace pro všechny, kteří chtějí svého iPada chránit jako oko v hlavě! Vnitřní stranu pouzdra tvoří pevná guma podobná pěně, která jde sice zmáčknout, ovšem je k tomu potřeba silný tlak a neustále se vrací do původního tvaru. Díky teto gumě drží iPad v pouzdře jako přibitý a nehrozí, že vám ani při „lomcování“ vypadne a rozbije se, z čehož jsem měl upřímně největší strach, ten však po prvním nasazení obalu zcela ustoupil. Čeho jsem se však po bližším prozkoumání naopak bát začal, je baterie ukrytá ve vnitřní části obalu, ta vystupuje mírně nad povrch klávesnice a mám obavu, že pokud byste iPad s obalem opravdu silou ztlačili, může se do dispeje vytlačit rýha, to je však nejspíše opravdu pouze obava. Z tohoto hlediska je na tom logicky lépe verze bez klávesnice, která je pěnou chráněna naprosto celá. Zpracování je velice precizní a myslím, že se nemusíme bát ani skrytých závad, které se během týdenního testování zatím neměly šanci projevit. Jediný problém je onen záludný hliník, ten vypadá krásně a luxusně, ovšem je stejně jako hliník na Apple produktech velice náchylný ke škrábancům.

Párování

Pokud chcete začít používat ZaggMate klávesnici, první co musíte udělat je spárovat ji s iPadem. Nejprve nabíjte klávesnici a následně ji zapněte pomocí tlačítka ON/OFF, led dioda informující o zapnutí klávesnice se rozsvítí zhruba s vteřinovým odstupem po přepnutí tlačítka, takže se neděste. V iPadu zvolíte Nastavení – Bluetooth a následně zapnete funkci Bluetooth a počkáte, než se klávesnice načte. Pokud se vyskytně nějaký problém, můžete na klávesnici nad symbolem BT stlačit tlačítko pro reset a vše již bude fungovat tak jak má. iPad vás vyzve abyste zadali na klávesnici číselnou kombinaci, jenž se objeví na displeji. Pamatujte, že pokud máte nastavený český jazyk jako výchozí jazyk klívesnice iPadu, musíte držet při zadávání čísel tlačítko shift. Nyní již máte klávesnici napárovanou a vše by mlo fungovat přesně jak má.

Pohodlí

Osobně jsem si myslel, že hlavní výhodou klávesnice ZaggMate bude oproti softwarové klávesnici pohodlnější rozložení kláves, to se však bohužel nekoná. Kdyby výrobci vynechali tlačítka typu control a command, šlo by ušetřit velké množství místa a klávesnice mohla vypadat jako ta Apple. Takto mi připadá klávesnice jako takový gadget pro MDA, na kterou se však dá zvyknout a zvýšit tak rychlost psaní několikanásobně. ZaggMate má kromě rozložení kláves, na kterém bude mít ze začátku problém pohodlně psát i sebe štíhlejší modelka, obzvláště pak chlap s větší rukou. Aby v krytu iPad držel a nehrozilo vypadávání, objímá samotný přístroj obal ze všech stran, což vede k tomu, že je v pouzdře přední strana na kterou pokládáte ruce při psaní pouze vykrojena a vy si tak škrábete pokožku o ostré hliníkové strany. Překvapivě je však ZaggMate o kousek dále než samotný Apple a funkční klávesy skutečně fungují, můžete je využívat přesně jako gesta nebo dotyky na iPadu samotném, vše funguje jak má. Narozdíl od samotné Apple klávesnice tak můžete zkrátka jen stisknout tlačítko Play a nemusíte předtím zapínat aplikaci iPod, vše začne hrát a aplikace se automaticky zapne na pozadí, to v době kdy jsem psal recenzi na Apple klávesnici jako žhavou novinku právě ta od Apple neuměla.Co je podlě poměrně škoda, je například zahrnutí horní řady kláves F1 – F12, které sice nesou také funkční klávesy, ovšem ty se daly umístit jinam a mohlo tak vzniknout vice prostoru pro jednotlivé klávesy, čímž by výrobce dosáhl pohodlnějšího psaní. Škoda, že nejsou také klávesy, které by spouštěly jednotlivé aplikace, jako je například email, Safari a tak dále. Nicméně co se funkčních kláves týká, nemám co vytknout, snad jediné co je škoda, že se kurzorové směrové klávesy nedají použít pro posouvání na stránce Safari.

Speciální klávesy

  • Home Button – klasický Home Button, tak jak jej známe z iPadu, bohužel však neumožňuje 2, nebo 3 kliknutí jako na iPadu, pro vyvolání zvláštních funkcí.
  • Search – tlačítko díky kterému se vždy přesunete na obrazovku s vyhledáváním Spotlight.
  • Slideshows – Zahájí slideshow (prezentaci) uložených fotografií.
  • Black Screen – Tlačítko vypne displej iPadu, ovšem bez toho, aniž byste iPad museli při opětovném zapnutí displeje odblokovat pomocí Slide to unlock.
  • Přehrávání – klasické tlačítka pro předchozí a další stopu v albu a také puštění/pozastavení přehrávání.
  • Hlasitost – zvýšení/snížení hlasitosti iPadu.
  • Internation Keyboards – změna jazyka klávesnice z jazyků, které si nastavíte v iPadu.

ZaggMate vs. Apple Keyboard Dock for iPad

Apple dodává za příplatek ke svému iPadu klávesnici také, její podrobnou recenzi si na Letem světem Applem můžete přečíst zde. Pokud za každou cenu chcete klávesnici na cesty, rozhodně je potřeba se pořádně rozmyslet. ZaggMate nenabízí takové pohodlí psaní jako Apple klávesnice, nadruhou stranu je o polovinu lehčí a slouží zároveň také jako velice luxusní obal pro iPad. V batohu vám nic nepřekáží a máte v ruce stále jen jednu věc, což je velká výhoda pokud chodíte pouze s iPadem a nenosíte na něho žádný obal nebo dámy kabelku. ZaggMate samotný vydrží opravdu velkou dobu bez nabití, to však bohužel v případě aktivního zapnutí Bluetooth neplatí pro iPad, jehož životnost lze snížit díky zapnutí Bluetooth o zhruba 25%. Za Apple klávesnici tedy mluví výdrž baterie, která se sice také sníží, ale maximálně o deset procent. Apple navíc skvěle zvolil jednotný koncept pro klávesnice, pokud máte doma jakýkoliv Macbook, Apple Wireless Keyboard nebo klasickou drátovou klávesnici, vždy se vám na všech bude díky jednotnému rozložení kláves a stejnému designu psát pohodlně a nemusíte si zvykat na rozdílné klávesy, což je také důvod proč bych osobně po několika letech práce na klávesnicích Apple, nemohl pohodlně psát na jiné klávesnici, bez toho aniž bych se musel učit. Kdybych si osobně musel vybrat, pokud bych si mohl například ve škole nebo v práci nechávat Apple klávesnici pro iPad, volil bych ji, pokud bych chtěl iPad přenášet i s klávesnicí, byla by jasná volba ZaggMate.

ipad-zaggmate

Resumé

iPad stále je a obávám se, že i nadále bude zejména čtečkou obsahu, jako takový byl navržen a konstruován. Aby bylo psaní na iPadu pohodlné Apple rozložil virtuální klávesnici stejně, jako tu fyzickou Wireless, díky čemuž si na psaní krátkých poznámek vcelku rychle zvyknete a pokud nepotřebujete psát romány, není potřeba nic dokupovat. Pokud ovšem cestujete a vyžadujete hmatovou odezvu kláves, pak lze ZaggMate doporučit, i když mohli autoři ještě více zapracovat a sami sobě odůvodnit využití kláves control a command právě na iPadu, který takové klávesy nepodporuje a nezná. Škoda také, že klávesnice naobsahuje Dock konektor pro připojení ve vertikální poloze, čímž by se mohla snížit spotřeba baterie iPadu a zároveň i klávesnice. Co je pro případného kupujícího asi nejzajímavější je fakt, že pokud se vám libí pouzdro na iPad ZaggMate bez klávesnice, které nám skutečně ano, stačí si připlatit necelých 800Kč a získáte zcela totožné pouzdro, ovšem s recenzovanou klávesnicí, což již stojí za zvážení, zda mít pouzdro za 1700 Kč, nebo mít za 2500 Kč totožné pouzdro včetně zajímavé klávesnice pro váš iPad. Výdrž klávesnice je skutečně několik dní, spíše i týden, v pohotovostním stavu vydrží ještě déle, je však potřeba myslet na spotřebu iPadu.

Dnes nejčtenější

.