Zavřít reklamu

iHome iP1ENa trhu je nespočet reproduktorů pro iPod, iPhone nebo dokonce iPad, které vypadají pěkně, mají přibližně podobné funkce a marketingově dokonale popsaný zvuk, který ve skutečnosti ale až tak dokonalý být nemusí. Nám se do redakce dostal systém iP1 od společnosti iHome, který má nezaměnitelný skleněný design, cenu kolem 5800 Kč (průměrná cena podle katalogu zbozi.cz) a výrobce prezentuje svoje dílo jako systém, se kterým si domů přinesete studiovou kvalitu zvuku. Či tomu tak je si můžete přečíst v naší recenzi, kterou jsme pro vás připravili společně se spolušéfredaktorem DoubleJ.

Obsah balení

Pokud si objednáte iHome iP1, dojde vám domů velká krabice ze silného kartonu, na které jsou černobílé obrázky zařízení, pod vrstvou polystyrenu v sobě ukrývá další krabici z lesklého barevného kartonu, kde se kromě obrázků můžete kochat také logy ocenění produktu a základním popisem v kterém samozřejmě nesmí po vzoru Apple chybět informace o tom, že produkt byl navrhnut v USA. Menší krabice opět ukrývá řadu pevného polystyrenu, ve kterém se kromě fólií zabaleného iHome iP1 nachází také menší krabička. V té najdeme kromě návodu v anglickém, německém, japonském a francouzském jazyce také hadřík na utírání s logem iHome, prohlášení o shodě, rychlý návod na instalaci a sadu redukcí pro napájecí adaptér, který také ukrývá. Redukce potěší zejména tím, že obsahují také evropskou normu pro naše zásuvky. Kromě výše zmíněného se v balení nachází také dvojice náhradních krytů na woofery, které lze snadno vyměnit a tím během několika vteřin ozvláštnit vzhled celého přístroje. Pokud máte zkušenosti s rozbalování Apple produktů, nepohrdnete ani balením iHome, které je ve stejném duchu.

iHome iP1

Design

Přístroj se skládá ze dvou 4″ wooferů starajících se o basy plus středy a dvou 1″ tweeterů starajících se o výšky, osazených v plastu a spojených kusem plexiskla širokým 1 centimetr, který však budí dojem pravého skla. Mezi pravými a levými reproduktory se nachází dock na připojení iPhone nebo iPodu, na kterém jsou umístěny ovládací prvky přístroje. Na zadní straně se ve středu plexiskla nachází kolečko, díky kterému můžete regulovat sklon přistroje umístěného do dock konektoru, díky tomu je zajištěno že velký iPod Classic drží v iHome stejně dobře jako iPod nano a hlavně nedochází k rezonanci. Navíc je jedno, zda vkládáte do zařízení iPhone/iPod v obalu nebo bez něho. Dále na zadní straně plastového podkladu nalezneme 3,5mm Line-in vstup pro připojení k běžným přehrávačům nebo použití jako PC reproduktorů, component video výstup a vstup pro napájecí adaptér přístroje. Design působí na první pohled velmi kvalitním dojmem a jeho zpracovaní je opravdu precizní, nikde se nestkáte s rezonancí nebo nedoléháním jednotlivých částí přístroje, jak je tomu u některých levných reproduktorů zvykem. iHome není žádný drobeček, hloubka přístroje je 7,9″, proto si před koupí dobře rozmyslete, zda skutečně máte vhodné místo pro umístění reproduktorů. Bohužel zde neplatí ani pravidlo pro výdechy bassreflexu, které říká, že místo za výdechem má být minimálně stejně velké jako je průměr výdechu, pokud nenecháte za iHome alespoň 15cm místa, projeví se to sníženou kvalitou zvuku. Pokud chcete využít skutečně veškerý potenciál, musíte mít okolo iHome minimálně 60cm prostoru s tím, že samozřejmě nemůžete iP1 umístit například do výklenku ve skříni, kde by se zvuk nepřirozeně odrážel. Přístroj sám o sobě netrpí na rezonanci, ovšem je potřeba, aby byl umístěn na velmi pevném a stabilním podkladu. Tělo iHome iP1 můžete ozvláštnit díky výměnným krytům wooferu, které jsou přiloženy v balení. Díky designu nelze v iHome použít iPad, který by zakrýval reproduktory.

iHome iP1
iHome iP1

Ovládání

Samotný iHome má na svém těle čtyři ovládací prvky, tlačítko na vypnutí/zapnutí, ovládání hlasitosti a tlačítko pro DPS. První tři ovládací prvky jsou podsvícené jemným bílým světlem, DPS modrým. Tímto, ale možnosti ovládání nekončí a k iHome dostanete i dálkové ovládání, s omnoho širším výběrem nastavení, než na těle přístroje. Spracování samotného iHome je velmi dobré, ale s dálkovým ovládáním se výrobce mohl pohrát trošku více. Dálkové ovládání je sice pěkně těžké a padne skvěle do ruky, tím však chvála na něho bohužel musí skončit. Nejen že tlačítka nereagují vždy tak jak byste chtěli, někdy zkrátka musíte více přitlačit a danou funkci aktivujete až na několikáté stlačení, ale navíc musíte vždy mířit přesně na střed iHome, kde je patrně ukryto neviditelné IR čidlo. Díky tomu můžete zapomenout na ovládání, na které jste zvyklí z Apple Remote, zařízení se zkrátka musí s ovladačem vždy vidět a mířit na jeho střed, což není příliš pohodlné. Druhá věc, která nás na ovládání přístroje zklamala, je absence jakéhokoliv displeje. Ano, jako displej sice máte displej vašeho iOS zařízení nebo iPodu, ale na něm můžete ovládat pouze samotný přehrávače iPod, nemůžete ovládat nastavení basů a výšek samotného iHome iP1. Pokud si chcete pohrát s nastavením výšek a basů, musíte se řídit pouze svým sluchem, protože aktuální hodnoty nikde nevidíte. Dálkovým ovládáním můžete ovládat hlasitost iHome, mute, nastavení výšek a basů, zapnutí/vypnutí DPS, procházení knihovny iPodu, play/pauze funkce, shuffle funkce, opakování a zapnutí/vypnutí iHome.

iHome iP1

Zvuk

Na hodnocení zvuku jsem si pozval výpomoc, spolušéfredaktora serveru Letem světem Applem, který kromě toho, že rád poslouchá hudbu na kvalitních zařízeních a sluchátkách, natačí klipy pro Česko-Slovenskou hudební špičku, díky čemuž měl možnost slyšet již řadu hudebních podání nejrůznějších reproduktorů a sluchátek. iHome iP1 jsme nechali několik dní v kuse rozehrávat, aby bylo hodnocení co nejobjektivnější. Po několika hodinách testování, během kterých se do reproduktorů dostal zvuk od Dr.Dre, Rick Ross, přes Genesis, The Corrs, Heart, Pink Floyd, až po Mariána Vargu a Seal, jsme dospěli k jednoznačným závěrům, které je však potřeba brát jako naše subjektivní hodnocení, vzhledem k tomu, že každý má rád jiné, individuální pojetí zvuku. Na porovnání jsme bohužel neměli k dispozici žádné oblíbené levné PC reproduktory od Logitech nebo Genius, ale dobře nám posloužily možná méně známé Audioengine A2, jejichž recenzi si můžete přečíst zde. Při hodnocení kvality a podání zvuku, je třeba brát ohled na design přístroje, díky kterému je levý reproduktor vzdálený od pravého zhruba 10cm, což ve výsledku znamená, že reproduktory nedokáží podat prostor, tak jak kdyby jste si umístili na jednu stranu stolu levý a na druhou stranu pravý reproduktor. Zvuk tak vnímáte pouze z jednoho místa, kterým je logicky střed zařízení, jednotlivé nástroje nemají možnost se rozložit do prostoru místnosti a ztrácí na detailech. V tomto ohledu tedy reproduktory vůči klasickým reproduktorům, které si můžete rozložit na stůl ztrácejí. V čem nás ale mile překvapili, je oproti Audioengine o mnoho vyrovnanější zvuk s výhodou nastavení korekce basů a výšek, díky čemuž si každý může zvuk individuálně přizpůsobit svému uchu. Na svojí cenu reproduktory svým zvukem velmi mile překvapili. Zejména vezmeme-li v potaz design, který neumí přiliš firem skloubit s kvalitním zvukem. iHome u modelu iP1E dokázalo skloubit velmi pekný a poutavý design s kvalitním zvukem. Server iLounge, který mohl iHome iP1E porovnávat s Bose SoundDock a JBL On Stage 400P hodnotí kvalitu zvuku následovně. iHome iP1E hraje lépe než Bose SoundDock a mírně lépe než JBL On Stage 400P. Poté co předvedl iHome, si navzdory tomu, že jsme JBL ani Bose neslyšeli, dovolíme dát server iLounge za pravdu.

iHome iP1
iHome iP1

Bongiovi DPS

Každý výrobce přidává svým produktů různé „zvukové vylepšení“, vyjímkou není ani divize iHome ze společnosti SDI Technologies, která díky 40 leté zkušenosti s výrobou audio zařízení v oblasti nahrávacího průmyslu a  filmu vyvinula něco, co obchodně nazývají Bongiovi DPS.

Názor Roman: Jako lajkovi a člověku, který neměl možnost vyzkoušet tolik reproduktorů nebo sluchátek, se mi subjektivně zdá, že díky tlačítku Bongiovi DPS získá zvuk nový rozměr, který samozřejmě neodpovídá pravému zvuku nahrávky, ovšem dokáže zaujmout ucho právě takového posluchače, kterým jsem já, jelikož zabarví zvuk a zvýrazní jak výšky tak basy. Celkově tak zvuk působí zajímavějším, ovšem umělým zvukem.

Názor DoubleJ: Ja osobne nie som zástanca takýchto rôznych zvukových „vylepšení“ a bežne nepoužívam ani ekvalizér. Podobne to bolo aj pri tomto produkte a osobne sa mi pri bežných a vyšších hlasitostiach viac páčil menej zafarbený prejav pri vypnutom DPS. Pri nižších hlasitostiach, ako napríklad počúvaní hudby v noci, som ale po DSP siahal aj ja, osobne mi to pripomínalo funckiu „loudness“ zo zosilovačov či iných audio zariadení.

iHome iP1
iHome iP1

Resumé

iHome iP1E nás velmi mile překvapil a to nejen svým kvalitním zpracováním, ale také kvalitním zvukem, který v dané cenové kategorii reproduktorů s Dock konektorem bude i nadále jen těžko hledat konkurenta. Pokud chcete investovat do kvalitních reproduktorů pro svůj iPhone nebo iPod. Před koupí je však potřeba si rozmyslet, zda budete mít na iHome dostatek prostoru. Navzdory tomu, že se jedná o relativně malý produkt, si totiž vyžádá velké množství místa, aby dokázal naplno uplatnit své zvukové kvality. Jako jediné neduhy, které můžeme vytknout shledáváme již zmíněné dálkové ovládání a absenci displeje, který bude jistě mnohým z našich čtenářů chybět. Zařízení sice nanabídne množství funkcí jako konkurence, ovšem oproti rádiu, budíku, předpovědi počasí a dalším funkcím nabízí prvotřídní zpracování a zvuk.

Za iHome iP1E děkujeme www.eurotronics.bg

http://www.eurotronics.bg/

Dnes nejčtenější

.