Zavřít reklamu

bohemia_interactiveVe vánočním období jste si mohli na našem serveru přečíst recenzi hry Mrazík na legendární motiv stejnojmené pohádky. Hra se nám líbila natolik, že jsme si dovolilii položit několik otázek vedoucímu projektu Mirkovi Papežovi z Bohemia Interactiv, který nám na ně ochotně odpověděl, podívejte se sami na otázky kolem hry Marzík pro iOS platformu. Za spolupráci velmi děkujeme také Michalovi Harangozovi, tiskovému mluvčímu společnosti Bohemia Interactive.

Proč jste se rozhodli pro téma Mrazíka, neměli jste obavu, že současná generace již tuto pohádku téměř nezná a nebo ji minimálně nepovažuje za fenomén?

Neměli. Mrazík je téma, které se nevyčerpá, a věříme, že i naše herní zpracování je nestárnoucí a může oslovit i nejmladší hráče (což jsme si ostatně mohli i sami vyzkoušet na našich vlastních ratolestech a znamých). Hlavní důvod byl jednoduše ten, že se nám příběh Mrazíka líbí a myslíme si, že má stále lidem co dát. Do určité míry měl vždy být protipólem jinak mnohdy dost agresivnímu světu her, hrou, kterou můžeme s klidným svědomím doporučit i nejmenším.

Je těžké sehnat práva na pohádku Mrazík, abyste mohli udělat její zpracování, nebo se to neřeší?
Samozřejmě vždy řešíme právní otázku. Nicméně v tomto konkrétním případě se jedná o hru na motivy tradiční ruské pohádky, a jakkoli je inspirována u i u jejího legendárního filmového zpracování, jedná se o naše vlastní tvůrčí dílo dílo. Každý, kdo hru hrál, určitě rozpoznal i další zapracované pohádkové příběhy.

Kolik lidí se na hře Mrazík podílelo?
Hru tvořil čtyřčlenný tým, pokud v tom nepočítáme dabing či testování.

Jak dlouho trval vývoj této hry pro iOS?
Zhruba pět měsíců.

Je to pro Bohemia Interactive produkt, který se ekonomicky vyplatí, nebo spíše prezentace firmy na iOS zařízeních?
V návratnost vložených prostředků pevně věříme, přestože se jedná o první a zároveň náš „seznamovací“ projekt pro iOS platformu. Český trh s aplikacemi je hodně malý, proto doufáme, že pro hru najdeme i publikum v zahraničí. iOS zařízení si navíc získaly oblibu i u mnoha lidí přímo v naší firmě, takže jednoduše máme chuť se těmto projektům věnovat i nadále, pokud to bude ekonomicky únosné.

Je prakticky možné a případně neplánujete, převést některé starší hry z vaší produkce na iPad nebo iPhone/iPod touch? Například Operace Flashpoint by mohl při nejmenším iPhone 4 rozběhnout.
V rámci Bohemia Interactive funguje více týmů (mj. Altar Games), které mají k dispozici poměrně velké množství titulů, které jsou více či méně vhodné k portaci. Je pravda, že třeba iPhone 4 je svým výkonem prakticky na úrovni stolních počítačů před 10 lety, takže možné je tam opravdu hodně. Velmi rádi bychom některé z našich starších produktů převedli i na iOS, stejně tak jako uvažujeme o zcela nových projektech pro tuto platformu.

Co máme v roce 2011 očekávat od Bohemia Interactive?
Určitě některé úplné novinky, ale zatím je vše ve stadiu vývoje a detaily zveřejníme až v ten správný čas.

Velmi děkuji za rozhovor a přeji vše nejlepší v novém roce, ať se daří!

Dnes nejčtenější

.