Zavřít reklamu

Samurai II: VengeancePánové z Madfinger Games ze sebe vyždímali vše, co jen šlo. A jestli byl Samurai HD pecka, pak je jeho pokračování druhou Hirošimou. Charakter hry zůstal stejný. Opět se ponoříme do komiksového světa Daisukea, který se ve svém po skončení svého minulého dobrodružství vydává vstříc novému, jehož cíl je jediné: pomstít se za zločiny spáchané na jeho blízkých. Chce tak vykonat za každou cenu. S příběhem si ale vývojáři pohráli více než v prvním díle, je tedy skutečně větvenější a zajímavější. Daisuke se navíc dostane do několika říší, ať už pod zemí, nad zemí nebo na povrchu zemském.

První, co asi každého překvapí, je kompleteně předělané ovládání. Jiź to není až tak interaktivní zázrak, na druhou stranu je ale rozvinutější, což zajišťuje vylepšenou hratelnost a díky čemuž je také možné předat protivníkům více schopností a vám více problémů, respektive zajímavěji prožité hry. Dalším kousek, který Šílení Prstové vyvedli, je zkrášlení grafiky. Zejména si mne získala Hakama a Kimono Daisukea, které nyní vypadá přirozeněji a Daisukeův postoj a pohyb je nyní daleko lepší. Snad nasbíral zkušenosti a vytrénoval se na lepšího bojovníka. Podstatné však je, že nyní je hra realističtější a prožitek je tudíž hlubší. Rozšířil se i sortiment protivníků, kteří nyní mají i jiné zbraně, konkrétně tedy Kyu (japonský luk) či jakýsi obostranný meč, který jsem viděl prvně a přisoudil bych jej tvořivosti vývojářů. Ač to není obvyklá zbraň, vypadá zajívamě a techniky, které jejich držitel používá, jsou extrémní a tvrdé. Jen škoda, že jich není více, určitě by se jich více našlo. Noví jsou rovněž bojovníci s dvěmi katanami. Ti jsou ve hře asi nejtěžší k poražení, pokud nepočítám bossy. Jinak je to stále tentýž skvělý Samurai, kterého jsme si tolik zamilovali.

Pohyb a ovládání

Pohyb, který byl v prvním příběhu rozhodně zajímavě vytvořen podle mého názoru zabraňoval dalšímu vývoji. Boj nebyl až tak přesný a občas se stalo, že jste třikrát přetáhli po obrazovce a stejně jste místo krve protivníka sklidili seknutí nepřítelovým mečem. Nicméně se dobře doplňoval s ovládáním pohybu. Vzájemně se myslím ale brzdily.

Bylo tedy vymyšleno „nové“ ovládání. Daisukeovy nožičky nyní běhají pomocí Joysticku a šermuje pomocí dvou tlačítek. Ty mají naprogramované dva různé útoky, jejich kombinací ale vytváříte nesčetná komba, která se – jak jinak – opět povedla na maximum. O těch ale později.

Nové tlačítko a zároveň nový pohyb je však tlačítko na Mae Ukemi, pád vpřed, kotoul, parakotoul – říkejte tomu jak chcete, podstatný je ale výsledek. A je opravdu výtečný. Slouží nejen jako vyhnutí, ale i jako rychlý pohyb. Pokud se nepřítel zrovna napřahuje, stačí jen udělat kotoul a už jste tam, kde nemá oči – za ním. Moc legrační, ale o tom si povíme v odstavci o boji. Nová funkce zároveň nahrazuje funkci vyhýbání, která byla v minulém díle automatická. Svěřuje se do vašich rukou o něco větší zodpovědnost za Daisukeův život.

Boj

Boj se od první generace příliš neměnil. Snad je jen kapánek těžší, ale je o dost zajímavější. Právě kotoul jej podstatně mění. Tím, že se totiž dostanete za nepřítele a ihned útočíte, měníte celý ráz boje. To, co se povedlo dříve jen vzácně a náhodou, se nyní můzě dít prakticky pořád. A záleží jen na vašem postřehu, reflexu a odhodlanosti. A samozřejmě na vašem rozmaru. Pokud se dostanete za běžného protivníka, máte vyhráno. Jediným seknutím umírá, většinou kolmým přeseknutím na 2 poloviny či vzácně stětím hlavy. Animace, která smrt znázorňuje, zajišťuje vskutku uspokojující pocit. Nejsem žádný sadista (většinou), ale kdo nehrál, nepochopí.

Animace vůbec ve hře zůstaly, jsou stejné jako v minulém díle, některé jsou snad nové, a i když nových není mnoho, jsou opět krvavé a drsné.

Bojovat nyní znamená několik soupeřů najednou proti vám samotnému. Naučili se totiž sakramentsky nebezpečnou vlastnost: kooperaci. Zatímco jednoho vraždíte a připravujete z něj věceři pro mravence, druhý se k vám zezadu přikradne a s radostí vás šlehne katanou po pr… ázdném místě bez obrany. To naštve, zejména máte-li málo života (mimochodem, ten se ničí podstatně rychleji a snadněji než v prvním díle) či v případě obklíčení třemi šermíři s celkovým počtem katan rovnajicímu se 6:1 (té vaší).

Šermíři s dvojitým zbraňovým arzenálem jsou vůbec neposední čtveráci co nemají nic na práci a dělají jen neplechu a zabijí vás na mechu (kluzkém). Mají v kapse pár triků. Mezi takové se řadí takové vtípky jako
– poslat na vás předvoj 20 bojovníků
– dát ruce od těla a točit se vaším směrem jak šídlo (nezapomeňte na ty metrové katany v jeho rukách)
– postavit kolem sebe 4 lučišníky, pod jejichž sprškou šípů do vás vesele mydlí
– snažit se vás rozsekat svým trojitým kombem

Věřte tomu, že tenle chlápek celý život nedělal nic jiného než že cvičil tohle, a podstatně mu to všechno jde. Proto si na něj dávejte pozor. Není moc triků jak jej obelstít, nejlepší je asi jej rozšmiknout zezadu, ale to je asi nejtěžší věc v celé hře. Lépe jej rozčtvrtit čelně.

Lučišníci jsou taky ohromní. Ohromně obtěžující. Střílí do vás šipy jeden za druhým. Mají vás na mušce pořád. Moc se jim nevyhnete, to musíte až ve chvíli, kdy k vám šíp letí. Naštěstí neumí chodit a lukem se meči moc neubráníte. Dokonce je můžete přeseknou i s lukem.

Posledním nově příchozím je gorila s dvojitou čepelí. Není nijak nebezpečná v momentě, kdy se naučíte její pohyby, respektive se jim vyhnout. Pozor ale na valivý útok. A má výdrž jako potomek trojky kráva-hroch-nosorožec.

Komba

Ve hře se setkáte celkem s šesti kompletními komby o maximálním počtu 5 úderů/seků. Kompletní sbírku ataků ale budete mít až těsně před koncem. Do té doby budete muset rozšiřovat známá komba a objevovat nová, která budete také později rozšiřovat. Výběr je zde volný a každý si zvolí sám, do jakého komba bude investovat zkušenostní body. O těch si přečtěte níže. Komba se ve hře obecně skládají ze 3-5 seků, které nakombinujete bojovými tlačítky. Některá jsou rychlá a některá silná. Některá jsou efektivní a některá praktická. Každému vyhovuje něco jiného. Neexistuje nepřekonatelné kombo. Víceméně ale sklouznete k používání jednoho až dvou, jejichž správnou kombinaci si zapamatujete. Ostatní pak náhodou či pokud sije chcete osvěžit (máte na to menu nahoře s přesnými instrukcemi). A opět jsou to komba zajímavá, krutá a dobře vyvinutá. A některá dokonce reálná, tedy v minulosti skutečně používaná.

Prostředí a atmosféra

Obojí zůstalo stejné jako v dřívejším díle. Novinkou však je ale i příležitostná změna kamery, trochu více animací a interaktivita s objekty. Tedy – páky, které něco umí, posunout most, sklopit most, sklopit dveře… Je toho dost.

Život a komba: nový způsob hry

Vylepšení života a nová komba kupujete za pomocí Karma bodů. Ty se dají získat zabíjením protivníka či rozseknutím sudů, které cestou potkáte. Život má tři úrovně, začínáte na první z nich. O kombech jste se mohli dočíst již výše, jejich rozšiřování ale stojí stále více a více Karmy a novější kombo = dražší kombo.

Samurai II: Vengeance si můžete stáhnout pro iPhone/iPod touch na iTunes App Store za cenu 2,39 Euro zde.

Samurai II: Vengeance si můžete stáhnout pro iPad na iTunes App Store za cenu 2,39 Euro zde.

Dnes nejčtenější

.