Zavřít reklamu

Samurai: Way of the warrior HDHra Samurai je jednou z mála aplikací, u kterých se správně využila grafická kapacita iPadu. Hra se totiž ani nijak příliš nesnaží o ztvárnění 3D obrazu. Nalijme si čistého vína: na 3D vypracování her iPad se svým displayem prostě nemá. Aspoň zatím. Co nás čeká v dalších generacích, to je ve hvězdách, respektive v Cupertinu. Co je však důležitější: ač čeští výrobci a vývojáři nemají na trhu moc velký podíl, mají něco, co jiným většinou nedostačuje: nápady a píli. A právě s obojím přišli pánové z Madfinger Games z Brna.

Čím je hra tak zajímavá?

Jak bylo již v úvodu naznačeno, hra není založena na 3D grafice. Nedá se ale říct, že by byla 2D. Je to něco mezi tím. Na sebe samého (mocného Daisukea) shlížíte shora, ale pohyb připomíná spíše RPG sérii Gothic. Každého hráče si okamžitě získá atmosféra hry. Typická asijská hudba jen podtrhuje úžasné, do detailu vymalované textury. Při hře jsem si vzpomněl na film 300: Bitva u Thermopyl, kde měli filmaři také „nakreslenou“ oblohu. Ačkoliv je hra udělána kompletně na počítači, vypadá prostě úžasně. Skvěle vybrané pastelové odstíny barev, které jsou zde uvedeny, jsou perfektním podkladem pro krev, která tryská z těl nepřátel. Přesné popsání atmosféry hry je jednoduché: otevřete si komiksovou knihu (časopis, sešit, klidně i Marvel Comics aplikaci, cokoliv) a představte si tu úžasnou hlavní postavičku pod vaší kontrolou. Vždyť vy sami v Samuraiovi tvoříte nový příběh, nový komiks! Vskutku, nádherný to pocit.

Pohyb, ovládání, boj
Hra je opravdu jednoduchá, co se tedy ovládání týče. Pohybujete se držením prstu na obrazovce na místě kam chcete, aby Samurai šel. Prst můžete držet neustále a Samurai jej jen slepě následuje. Tedy pokud nenarazí na nějakou překážku či jednoduše na hranici světa hry.

Boj je také poměrně jednoduchý. A má to své kouzlo, zde platí pravidlo v jednoduchosti je síla. Abychom nenapínali: prostě přetahujete prstem po obrazovce. Tak jak táhnete, tak samurai seká. Tedy, bohužel to není dokonalé, umí sekat pouze doprava, doleva a nahoru. Pokud tedy očekáváte, že budete sekat v úhlu 67 stupňů 87 minut k zemi, tak vás asi zklameme. To Daisuke dodnes neumí. No zato umí bezvadné komba.

Komba
Komb ve hře naleznete celkem 6, pokud tedy mluvíme o plnohodnotných kombech o třech secích. Každé je jiné. Každé má svůj půvab, efekt, rychlost provedení. Bohužel, ne všechna z nich jsou reálná (výskok do vzduchu sekajíc, vzdušná otočka o 360 stupňů a přeseknutí od hlavy po p… ehm, dolů opravdu nepatřilo mezi samurajské techniky), ale vem to čert, je to hra a rozhodně to vypadá skvěle! Tak proč si nedovolit trošku nereálných věcí.

Animace bojů předčily očekávání: bez jediného zaváhání provádí Daisuke čisté seky, hladce a krásně animovaně i s přiblížením. Co vás na boji uchvátí? Pokud se vám náhodou sek povede, je zde zpomalená animace smrti nepřítele. Velice zábavné! Je hned několik různých smrtí: useknout hlavu, rozštípnout vejpůl, useknout ruce a obličej najednou (velice zajímavá smrt…), useknout nohy… Nebo třeba protivníka skolit k zemi a dodělat jej skokem s katanou pod sebou – je z čeho „vybírat“. Smrt si totiž nevyberete, to udělá Samurai sám. Páni z Brna neopomněli ani krev, ta je také pěkně udělána. Mohlo by to být asi i lepší, ale zkazilo by to komiksový ráz hry.

Velmi si cením vývojářů za to, že dodrželi princip Aikida v obraně; Samuraiové totiž nevyužívali krytí mečem (pouze občas či v případě nouze). K obraně se využívala rychlost či útok. Obojí Madfingeři do hry zahrnuli. Přilétajíci kataně se můžete vyhnout jak jejím svedením z trajektorie zpětným útokem, tak uhnutím do strany.
Právě uhnutí si mne získalo, neboť Daisuke uhýbá správně a je schopen ihned přejít do útoku. Krásná to věc zejména pro milovníky kultu samurajství.

Děj hry

Je to jako programní hudba. Podle situace. Záleží na událostech, které se v poslední době staly, jaké je prostředí, jaká hraje hudba, jací jsou protivníci (no pravda, ti jsou stále těžší a těžší) s jakými problémy se potýkáte… Tato stránka hry není zlá. Řekněme, že se také povedla, ale tak nějak jsem toto od hry už čekal, tedy nijak velké překvapení se neudálo. Krásné jsou komiksy, které jsou takovými intermezzy mezi jednotlivými kapitolami a zároveň vysvětlují průběh příběhu. Hra tedy je vlastně komiks, který z části tvoříte sami, i když konec je vždy stejný.

Děj vám nebudeme odkrývat, ten vám ponecháme zahalen rouškou tajemna, abyste si hru správně vychutnali. Stačí jen snad dodat, že komiksy jsou již malované, a jsou mistrovské. Uděláte si přesnou představu o tom, jak vypadá Daisuke, okolí a lidé v jeho blízkosti, tedy přátelé, ale i nepřátelé.

Co mne na hře trochu zamrzelo

Ač toho není hodně, myslím, že je to škoda, že následující věci ve hře nejsou, a to ani v dalším díle. Není to výtka, spíše prosba do dalších dílů. Tak tedy: Pouze jediná zbraň: samuraiové opravdu nepoužívali jen svou katanu, kdyby bylo do boje příležitostně zahrnuto i wakizashi (krátký, doplňující meč), které sice Daisuke má, ale v průběhu hry není nikdy taseno, zajásalo by mé srdce a bylo by vymalováno. Stejně tak nemají jiné zbraně protivníci. Vyrobit a ukovat katanu bylo drahé, náročné a trvalo dlouho. Vzhledem k počtu protivníků, které za hru rozsekáte, jste snad rozsekali půl středověkého Japonska (myšelno obrazně, ale katanu nenosil jen tak někdo, a jen tak někoho s katanou proti vám zabíjíte od začátku do konce). Lituji tedy toho, že proti vám nestojí třeba kopijníci s Naginatou či bojovníci na koni. A vlastně ani ninjové se shurikeny a shinobi meči by nebyli od věci. Snad si toto jinak skuteční mistři svého řemesla přečtou a vyslyší mé prosby. Trochu zklamán jsem byl z toho, že neexistuje skákání. Takové boje na okraji útesu jsou teprve chuťovka. Pokud by například ťuknutí na obrazovku byl skok, byl by to skok do dálky pro Madfinger Games. Sekci věcí, které se vydařili zde ale dávat nebudu, neboť ty, které jsou nejlepší jsem popsal – a další desítky ani není třeba zmiňovat, jelikož je sami ve hře objevíte.

Samurai: Way of the Warrior HD si můžete stáhnout na iTunes App Store za cenu 3,99 Euro zde.

Dnes nejčtenější

.