Zavřít reklamu

apps_store_logoMezi několika posledními zprávami a výzkumy vyšlo najevo, že na Mac App Store jsou k dostání aplikace, které nejsou dostatečně chráněny proti pirátství. Není známé jejich konkrétní číslo, zatím se ale nejedná o nijak závratnou cifru.
Nyní je třeba položit si 3 otázky, na které se podrobně podíváme.

Co to přesně znamená?

Jeden z redaktorů serveru www.tuaw.com provedl malý experiment. Stáhl si aplikaci, kterou následně nasdílel do Dropboxu a odeslal svému kolegovi odkaz na stažení. Jeho kolega si mohl aplikaci bez problému z Dropboxu natáhnout do svémo Maca a normálně šla spustit bez jediné chybičky. V Mac App Store (kterou po instalaci restartoval) zjistil, že aplikaci má nainstalovanou, i když ne zakoupenou.
Zajímavé také je, že aplikace jede i na starších verzích OS X jako na 10.6.5 nebo dokonce i na 10.5 .

Jak se toto mohlo stát?

Předně je třeba sdělit, že Apple nenese za tuto chybu odpovědnost. Problém mají v tomto případě developeři, kteří nějakým způsobem zanedbali ochranu své aplikace a je tedy možnost ji šířit bez zakoupení.
Proces, kterým aplikace prochází před uvedením do obchodu, totiž pouze kontroluje jednostranně: pokud máte licenci na aplikaci a aplikace se nerozjede, je to důvod pro zamítnutí aplikace do obchodu. Pokud ale aplikace jede bez platné licence, není to starost Apple (toto přezkoumání není zahrnuto v kontrole aplikace při příjmání).

Co se proti tomuto dá udělat?

Kontrapostup je snadný: každý developer by nyní měl aplikaci překontrolovat a přetestovat, zda je správně zabezpečena a v případě chyby co nejdříve vydat update.
Abychom byli konkrétnější: pokud byla aplikace koupena na jiném Macu než na tom, na kterém míníte aplikaci spustit, mělo by vyskočit systémové okno vyvolané aplikací s požadavkem na Apple ID a heslo. Tím by se zaručila bezpečnost a zakročilo proti masovému pirátství. Na heslo se vás bude ptát aplikace pokaždé, když se ji budete snažit spustit.

Žádný z programů vydaných Applem tyto problémy nemá, jedná se pouze o programy externích developerů.

Dnes nejčtenější

.