Zavřít reklamu

iWeb_dropbox
O aplikácií Dropbox ste sa mohli dočítať už v našom článku. Teraz si povieme o ďalšej výhode Dropboxu, a to ako vytvoriť internetovú stránku pomocou Dropboxu a aplikácie iWeb, ktorá je súčasťou balíka iLife (dodávaného spolu s každým Macom). Najprv je potreba mať v Macu nainštalovaný Dropbox, a samozrejme mať Dropbox účet (www.dropbox.com). Takto vytvorená stránka má však hneď jednu nevýhodu, a tou je doména (viacej sa dočítate v článku, konkrétne v kroku č. 5). Vaša stránka sa bude nachádza na takejto podobnej adrese http://dl.dropbox.com/u/6942444/Str%C3%A1nka/website/index.html (čo je dosť ťažko zapamätateľné :-)), alebo môžete použiť na vytvorenie domény dot.tk. Avšak, je to stránka, ktorú vytvoríme úplne zadarmo, za pár sekúnd a s pár klikmi myšou, tak to aj tak berte …

1.krok
Spustite si aplikáciu iWeb a vytvorte si stránku, aká sa vám páči. Keď bude stránka hotová, prejdite na krok číslo 2.

2.krok
Teraz ideme nastaviť zdieľanie stránky pomocou Dropboxu. Klikneme v ľavom panely na položku Website (tento názov záleží podľa toho, ako je vaša stránka nazvaná).

iWeb_dropbox

Teraz ideme vyplniť nasledujúce informácie:
Publish to: po kliknutí na túto možnosť sa objavia tri možnosti:
1.MobileMe
2.FTP server
3.Local Folder – túto možnosť zvolíme my.

Site name: ako už z názvu vyplýva, je názov stránky

Contact email: kontaktný email

Location: kliknite na tlačidlo Choose. Otvorí sa nasledujúce okno

iWeb_dropbox

Z postranného panela zvoľte Dropbox, tak ako vidíte na obrázku. Následne kliknite na priečinok Public a v ňom vytvorte nový priečinok. Priečinok môžete pomenovať napr. Stránka (je na vás aké meno zvolíte). Ako posledné kliknite na Choose.

3.krok
Teraz sa vrátime naspäť k stránke v iWebe. Klikneme na meno stránky (pokiaľ tam nieste) a v dolnom panely zvolíme Publish Site.

Publish Site

Kliknite na Continue.

Published site

Po kliknutí na Continue sa otvorí ďalšie okno. Kliknite na OK. Teraz máme stránku publikovanú do priečinka v Dropboxe.

4.krok
Otvoríme Finder, z bočného panela zvolíme Dropbox. Otvoríme priečinok s názvom Public, následne priečinok s názvom stránky. V tomto priečinku nájdeme súbor s názvom index.html.

dropbox_iweb

Klikneme na neho pravým tlačidlom myši, z možností zvolíme Dropbox a následne Copy Public Link.

5.krok
Teraz stačí zadať túto adresu do okna prehliadača a už môžete navštíviť vašu novú stránku! Pokiaľ ste však nespokojný s doménou, jednu môžete získať aj na adrese dot.tk. Po vytvorení domény na dot.tk sa vaša stránka vytvorená iWebom bude nachádzať na doméne, ktorú ste tu získali.

6.krok
Hotovo! Vaša nová stránka je pripravená na použitie! Stránku samozrejme môžete aktualizovať pomocou iWebu a ona sa automaticky aktualizuje :-) .

Pokud si nejste jisti tím, jak vytvořit webovou stránku v iWeb, podívejte se na prvnídruhou kapitolu našeho návodu.

Dnes nejčtenější

.