Zavřít reklamu

liquidmetalsApple, který si před nedávnem zažádal o patent na svou technologii spojenou s tekutým kovem, tedy slitinou starou jako svět, tento patent dostal. Patent finálně tedy nemá co dělat s novým typem zadního krytu iPodu Touch nebo iPadu (jak se původně experti domnívali), nýbrž má sloužit jako vnitřní součástka, konkrétně tedy jako palivový článek.

Nový patent popisuje amorfní slitinu, z níž by měly být vyrobeny součásti nového typu baterií. Jedná se o elektrochemický zdroj energie, který sbírá a využívá vodík na výrobu elektřiny. I když patentní protokol neobsahuje ani zmínku o LiquidmetalTm, materiál je přesto Liquidmetalu podobný (je tedy rovněž amorfní slitinou neboli železným sklem).

Apple před rokem podepsal exkluzivní smlouvu, která povoluje využívání technologie ve spotřebitelských elektronických produktech. I přesto ale Apple nevypustil do světa zprávu, co hodlá s materiálem dělat. Možnosti využití jsou totiž takřka nekonečné. Liquidmetal je totiž extrémně lehký, velice pevný a odolný proti rzi a poškrábání a jak říkají experti z NASA, je to kov, který má všechny předpoklady na předělání definicí a faktů o hmotě, jaké jsou zatím známé v 21. století.

liquidmetals

Vědci, tedy objevitelé tekuté slitiny předvídali, že Apple jej využije na zkonstruování kostry nového modelu iPhone. Tak proč se Apple tak zajímá o výrobu palivových článků?
Miniaturní palivové články, které by nahradily baterie, by byly nejen o hodně lehčí, ale v iPhonu by měly výdrž až 30 dní bez nabíjení a nejméně 20 hodin provozu pro notebooky.

Problém těchto baterií, které jsou bezpečné, mají vysokou výdrž a vydrží roky a roky je podobný jako u většiny jiných technologií: jejich výroba je komplikovaná. Spousty firem pracují mnoho let na vývinu toho správného materiálu, který by se snadno vyráběl a měl stejné vlastnosti.

Sběrná destička, kterou by měla baterie obsahovat, by podle patentu měla fungovat jako katalyzátor (urychlovač), který bude hrát zásadní roli v chemické reakci oddělení elektronu od atomu vodíku. Tento proces by měl s pomocí konverzí vyprodukovat elektrický proud. Jedinými odpadními produkty jsou voda a teplo. A dokud článek obsahuje palivo, produkuje stejné množství elektřiny od začátku do konce. Proces je pro baterie velmi výhodný: je tichý, ekologický a vysoce efektivní – až třikrát efektivnější než klasické spalování.

První zmínka o spojení Apple a Liquidmetal se datuje roku 2003, kdy o Applu začaly kolovat zvěsti, že se žene za technologií, aby mohl lépe napájet své PowerBooky.

Dnes nejčtenější

.