Zavřít reklamu

ZAGGsmartbuds Sluchátka v základnom balení produktov Apple nie sú žiadna sláva. Toho využila firma ZAGG, známa hlavne svojim InvisibleSHIELD a spravila cenovo dostupné sluchátka s mikrofónom a diaľkovým ovládaním na kábli. My sme tieto sluchátka vyskúšali a pokiaľ aj vy hľadáte alternatívu k základným sluchátkam, určite si nasledujúce riadky nenechajte ujsť.

Obsah balenia

V základnom balení SmartBuds nájdete sluchátka s mikrofónom, tlačítkom pre príjem a ukončenie hovoru a posúvanie sa medzi skladbami, posuvníkom na ovládanie hlasitosti, 3 veľkosti silikónových a 2 veľkosti penových nástavcov a praktické prenosné a ochranné puzdro.

ZAGGsmartbuds púzdro/nástavce/kábel

Spracovanie

Dielenskému spracovaniu sluchátok nemám čo vytknúť, veľmi pozitívne musím zhodnotiť kábel, podľa ZAGGu potiahnutý  ochranou invisibleSHIELD, ktorý pôsobí tak, že vydrží aj hrubšie zaobchádzanie. Ťažko povedať, ako bude kábel vyzerať po roku používania, no každopádne patrí k tým lepším, čo som na sluchátkach videl. Skladá sa v podstate z dvoch častí. Približne do polovice sluchátok (smerom od jacku) vedie kábel jeden, no ten sa potom rozdvojuje a jedna časť má na starosti prívod zvuku do ľavého sluchátka, druhá do pravého. Takýto koncept má samozrejme väčšina špuntov (ak nie všetky), no v prípade ZAGG sa kábel rozdeľuje oveľa skôr. To má svoje výhody aj nevýhody. Výhodou je, že vďaka trom posuvníkom, ktoré sa na kábli nachádzajú, si dĺžky jednotlivých častí nastavíte presne tak, ako vám to vyhovuje a ako plánujete sluchátka nosiť. Nevýhodou je, že tých káblov je až priveľa a neraz sa mi sluchátka zamotali. Druhá vec, ktorú by som spracovaniu sluchátok vytkol, je ich tvar. Ten môžete vidieť na priloženom obrázku a osobne ho nehodnotím ako práve najvhodnejšie zvolený. Sluchátka sa mi v prstoch šmýkali a neviem či to len bolo mojim kusom, no pribalené silikónové nástavce mali otvor odosť užší, ako výstup na sluchátku a výmena nástavcov zabrala pekných pár minút a nervov. Za prvé sa mi nedarilo nástavec na sluchátko nastrknúť a za druhé, nemal som poriadne ako sluchátka chytiť, takže sa pri väčšom tlaku ľahko spomedzi prstov vyšmykli. Osobne som už prišiel do styku s viacerými špuntami, no so Smartbuds sa mi manipulovalo asi najhoršie.

ZAGGsmartbuds

Zvuk

Dopredu musím upozorniť, že nasledujúce riadky sú čisto mojim subjektívnym hodnotením. Každý má na zvukový prednes iné požiadavky a  môže sa mu páčiť niečo iné.

Od zvuku Smartbuds som na ich kategóriu nečakal veľa, no musím priznať, že ma celkom milo prekvapili. Osobne pre posluch hudby nepoužívam ekvalizér, no ten je v prípade týchto sluchátok občas nutný. Na charakter zvuku taktiež do značnej miery vplýva veľkost a voľba priložených nástavcov. Kým pri použití penových nástavcov menšej veľkosti a bez zapnutého ekvalizéru mi prišiel zvuk plochý, s výraznejším stredným pásmom, väčšie penové nástavce pridali sluchátkam na basovom prejave (pre môj vkus až príliš) a keďže preferujem zvuk vyrovnanejší, musel som si pomôcť ekvalizérom a basy potlačiť. Osobne mi najviac sadli silikónové nástavce strednej veľkosti. Síce som musel opäť siahnuť po ekvalizéri a voľbe na potlačenie basov, no v tejto kombinácií hrajú sluchátka veľmi dobre. Aktuálne disponujem ďalšími dvoma modelmi in-ear sluchátok, ktorými sú dvojmeničové q-JAYS a Sony EX85. S q-JAYS som model od ZAGGu radšej ani neporovnával, pretože q-JAYS sú úplne iná liga zvukovo (prejavom), cenovo a aj zameraním. Oveľa zaujímavejšie bolo porovnanie s modelom od Sony. EX85ky som svojho času kúpil za 1590Kč a pár mesiacov ich používal ako primárne sluchátka, no po prechode do vyšších kategórií ostali zapadnuté niekde v zásuvke. Sluchátka som teda po dlhom čase oprášil, pripravil ZAGGy, vytiahol iPhone, ekvalizér nechal potlačiť basy a začal porovnávať. Na moje prekvapenie dokázali Smartbuds držať so Sony krok a boli vcelku vyrovnaným súperom, ikeď Sony hrajú lepšie. ZAGGy majú v priamom porovnaní basovejší prejav (opakujem, že EQ je stále nastavený na potlačenie basov pri oboch modeloch), ktorý mierne zastiera ostatné pásma. Sony majú taktiež navrch čo sa týka podania priestoru, sú detailnejšie, vyváženejšie a ich prednes je taký vzdušnejší, ťažko nájsť tie správne slová. V konečnom dôsledku sú pre mňa Sony jasným víťazom, no Smartbuds ma svojim výkonom určite nesklamali, ba naopak. Od firmy predávajúcej hlavne fólie na telefóny a pri pohľade na cenu sluchátok som čakal všeličo, len nie takýto zvuk. Taktiež treba brať v úvahu, že ZAGG vám za svoju cenu nedá len sluchátka, no dostanete aj „diaľkové ovládanie“ s mikrofónom a kvalitným káblom.

Použitie v praxi

Ako som v úvode spomenul, sluchátka sú dodávané s troma silikónovými a dvoma penovými nástavcami, takže by nemal byť problém, aby vám sadli. Osobne som našiel vhodný nástavec z každého druhu a musím povedať, že sluchátka sedia v uchu veľmi dobre, netlačia, nevypadávajú, časom ani neregistrujete, že nejaké sluchátka máte. Keďže penové nástavce sú príliš tvrdé a zvukovo mi viac vyhovovali nástavce silikónové, tak som počas recenzovania používal len tie (pritom moje primárne sluchátka na von, q-JAYS, používam výhradne len s nástavcami penovými, značky Comply). Ako všetky druhy špuntov, aj tieto vďaka svojej konštrukcii mierne blokujú okolité ruchy (áno, bohužial len mierne, oba modely špuntov čo mám aktuálne doma, tlmia okolité ruchy oveľa lepšie) a tým pádom nemusíte mať hlasitosť na astronomických hodnotách, za čo vám vaše uši určite poďakujú a túto vlastnosť určite oceníte aj počas telefonovania v hlučnejšom prostredí. Tým sa dostávame k mikrofónu, s ktorým som počas testovania nezaznamenal žiadne problémy a svoju funkciu plní na 100%. Okrem mikrofónu sa na kábli nachádza aj posuvník na ovládanie hlasitosti a tlačítko na prijímanie a ukončovanie hovorov, ktoré zároveň môže slúžiť na zapínanie a vypínanie hudobného prehrávača v telefóne, či preskakovanie skladieb. To sa vykonáva dvojitým (posun na nasledujúcu skladbu), alebo trojitým (posun na predchádzajúcu skladbu) stlačením. Dlhšie podržanie tlačítka aktivuje ovládanie hlasom. Ovládanie hlasitosti posuvníkom neovplyvňuje nastavenie výstupu z telefónu, to znamená, že keď máte hlasitosť v telefóne nastavenú na 1/3, tak sluchátka vám vyššie ísť nedovolia, zvuk môžete len stíšiť, resp. sa pohybovať na hodnotách nižších.

Záver

Sluchátka som aktívne využíval niekoľko dní s mojim iPhonom a musím povedať, že na svoju cenu sú celkom zaujímavou voľbou. Zvukovo síce ničím nevytŕčajú z radu, no na svoju cenu ani nesklamú a po pohraní sa s ekvalizérom hrajú veľmi dobre. Síce som nemal možnosť Smartbuds porovnať priamo s rovnako vybavenými a cenovo podobnými sluchátkami konkurencie, no na základe porovnaní s tým, čo som mal k dispozícii, nemyslím, že za tú cenu by ste našli niečo výrazne lepšie. Pokiaľ často telefonujete a nechce sa vám telefón stále držať pri uchu, či potrebujete mať voľné obe ruky, nehľadáte prvotriednu zvukovú kvalitu ale rozumný pomer kvalita/cena, tak tieto sluchátka by vo vašom výbere určite chýbať nemali.

Sluchátka ZAGGsmartbuds si můžete zakoupit na bezobalu.eu

Dnes nejčtenější

.