Zavřít reklamu

OpenOffice
Mac užívateľ má na výber z viacerých možností, keď volí kancelársky balík programov. Vybrať si napríklad môže iWork od Apple, ktorý však nie je 100% kompatibilný s Officom z Windows PC. Druhou možnosťou je Office pre Mac. Množstvu užívateľom sa však nepáči ,,zložitosť” programu a hlavne to, že nie je totožný s verziou pre Windows. Keď spojíme plusy týchto programov, jednoduchosť iWorku a kompatibilitu Officu, vznikne nám OpenOffice, ktorý je celkom zadarmo a dokonca aj v slovenčine/češtine, čo týmto dvom chýba!

Obsah kancelárskych programov v OpenOffice:
Writer – textový procesor, náhrada Pages alebo Wordu,
Impress – slúži na tvorbu prezentácií, náhrada Keynote alebo Power Pointu,
Calc – tabuľkový editor, náhrada Numbers alebo Exelu,
Draw – slúži na tvorbu kresieb,
Base – tvorba databáz,
Math – písanie a vytváranie vzorcov.

OpenOffice

Writer

Po spustení sa vám zobrazí okno tohto textového editora. Na prvý pohľad tu nájdete všetko, čo by ste ku svojej práci mohli potrebovať. Hneď ako prvé si všimnete dominantné  polia, v ktorých zvolíte typ, veľkosť písma a zarovnanie textu. Pokiaľ poznáte starý Word z Office 2003 pre Windows, tak vám Writer nebude cudzí. Sú si dosť podobné, čo sa týka vzhľadu. Ikonky, čo sa nachádzajú v menu aplikácie, vám už podľa svojho obrázka napovedia, na čo primárne slúžia. Po prejdení kurzora myši na tú – ktorú ikonku, vám napíše Writer presné určenie ikonky. Vo Writeri sa pracuje príjemne a intuitívne. Super je, že tu fungujú aj klávesové skratky, ako napr. alt + → , pri posúvaní medzi slovami. Ďalším pozitívom je, množstvo formátov, do ktorých už váš vytvorený dokument môžete uložiť. OpenOffice používa svoj vlastný formát .odt, ktorý však otvoríte len v OpenOffice na Macu, či Windowse. Čomu však nerozumiem, prečo tu nenájdeme podporu pre .pages, však keď ho spravili už pre Mac, tak nech je aj kompatibilný s programy pre Mac!

Writer

Impress

Hneď po spustení vás otravuje vybratím témy, a to sa ešte ani poriadne nezapol. Je tu síce možnosť, aby sa sprievodca nabudúce nezobrazoval, ale prečo sa téma prezentácie primárne nevyberá v okne pred otvorením aplikácie? A to máte na výber až z “dvoch” tém, ktoré vyzerajú otrasne a jednoducho. Keď už konečne dáte vytvoriť, zo začiatku sa vám môže zať prostredie aplikácie zložité. Po lepšom rozhliadnutí, však až také zložité nie je. Tak ako vo Writeri, aj tu sa nachádzajú ikonky, čo už podľa vzhľadu prezrádzajú svoju funkciu. Pokiaľ by ste však uvažovali nad tým, že by ste Impress používali na tvorbu profesionálnych prezentácií, na to rovno zabudnite. Efekty a prechody tu nájdete, ale témy nie. Ako som už spomínal, tie sú “až” dve. Ďalšie si budete musieť posťahovať. Taktiež ako pri Writeri, aj tu je množstvo formátov, vrátane vlastného .odp. Importovať môžete do .ppt, ale do .keynote zase nie.

Impress

Calc

Po sklamaní z Impress, Calc znovu prinavráti pocit, že OpenOffice je použiteľný. Na použitie si budete musieť zvyknúť a z funkciami sa zoznámiť. Matematických, finančných a ďalších funkcií nájdete kvantá a určite nájdete tú, ktorú hľadáte a potrebujete. Podľa osobného názoru, Calc je dosť podarený a kludne môže konkurovať aj plateným kancelárskym programom. S jednoduchosťou vytvoríte grafy, pracujete s funkciami a zo všetkým, čo potrebujete. Oproti Execelu 2008 pre Mac je neporovnateľne lepší. Ukladať dokáže aj do formátu .xls, ale samozrejme má svoj predvolený formát .ods. Podpora formátu .keynote zas chýba.

Calc

Draw

Jednoduchý program, ktorý väčšina ľudí nepotrebuje na denno-dennú prácu. Bývalým Windows userom môže nahradzovať Maľovanie, alebo Skicár, ktorý je dodávaný spolu s každým Windowsom. Na Mac, však takýto program nie je v základnej výbave. S časti ho nahrádza Preview. Draw je jednoduchý a môže plnohodnotne nahradiť už spomínané programy.

Draw

Base

Databázy. Neviem, kto by použil tento program na ich tvorbu. Keď tak, tak už nejaký poriadny program, ktorý bude platený. Hneď zo začiatku ma pobavilo, že po spustení hneď vyhodí Error, a tým je celá aplikácia nefunkčná :D . Osobne si myslím, že Base si niekto, kto má nainštalovaný OpenOffice spustí len zo zvedavosti, a tým sa jeho používanie tejto aplikácie skončilo.

Math

(Ne)Užitočná aplikácia hlavne pre študentov, ktorí často potrebujú písať vzorce, či už zložité, alebo jednoduché. Že by ste nejaký vzorec nenapísali, sa báť nemusíte. Báť sa musíte niečoho iného. A to toho, ako exportovať vzorec niekde inde. Načo mi bude vzorec, ktorý si nebudem môcť vložiť do textového editoru kde by som ho potreboval?

Math 1

Záver

OpenOffice je alternatíva k iWork a Microsoft Office for Mac, ktorá poteší tým, že je zadarmo. A to že je zadarmo, si nemôžete nevšimnúť pri používaní. Na denno-denné používanie, napr. v kancelárií, by som vám ho neodporučil. To si radšej vyberte jeden kancelársky balík z dvojice iWork, Microsoft Office. Ale pokiaľ ho plánujete používať len raz začas, nepatríte k náročným užívateľom, tak vám plne postačí. Writer a Calc sú kvalitne spracované a pripravené hneď na použitie. Impress je však nepoužiteľný z toho hľadiska, že sa tu nenachádzajú žiadne témy, ktoré by prezentácií dodali jedinečnosť a zaujímavosť. V ostatných hľadiskách je dostatočne použiteľný, tak ako celý OpenOffice.

Dnes nejčtenější

.