Zavřít reklamu

Uživatelé iPhone, iPodu Touch a iPadu mohli dlouhou dobu synchronizovat svá zařízení s Macem popřípadě s PC jen za pomoci kabelu. Nedávno se sice objevilo řešení pomocí placené aplikace Wi-Fi Sync, aplikace však bohužel vyžaduje jailbreak. Zajímavé řešení bezdrátové synchronizace, které lze použít i bez jailbreaku, se objevilo až v posledních dnech.

Aplikace se jmenuje Cinq a na App Store je k mání ve třech verzích. První verzí je klasická placená aplikace pro iPhone, druhou variantou je free verze podporující iAds (reklamy v aplikaci). A konečně, třetí verze je určená pro tablet iPad.

Princip, na kterém celá aplikace funguje, je jednoduchý. Do svého Maca nebo PC nainstalujete aplikaci, kterou si stáhnete z domovské stránky programu. Program vytvoří na vašem počítači malý virtuální server, přes který při bezdrátové synchronizaci „tečou“ data (v tomto případě fotografie, s ničím jiným zatím aplikace pracovat neumí).

wifi_sync_icon_large

Další vlastností aplikace je procházení iPhoto knihovny přímo z telefonu. Výrobce uvádí, že po jednoduchém nastavení by neměl být problém procházet fotky uložené v Macu přímo z telefonu. Nevím však, jestli daný postup bude fungovat i pod operačním systémem Windows, v nejbližší době to určitě vyzkouším a napíšu další informace.

Pokud jde o rychlost synchronizace, je dle očekávání nižší než při použití kabelu. Když však potřebujete rychle přenést malý objem dat a kabel není nikde po ruce, můžete aplikaci děkovat. Aplikace také zatím nepodporuje multitasking, takže nelze synchronizovat na pozadí. Oba nešvary (rychlost a multitasking) by však měly být opraveny v další verzi programu.

Na závěr dodám, že Cinq vyžaduje Mac OS X 10.5 nebo vyšší, Windows XP, Vista, nebo 7. Na iPhonu musíte mít nainstalovaný iOS 4.2.

Dnes nejčtenější

.