Zavřít reklamu

Světoznámí výrobci mobilních telefonů se v poslední době navzájem žalují za využívání technologií, které údajně vymyslela ta či ona společnost. Jediným možným řešením je nechávat si každý, byť sebemenší nápad či novou technologii patentovat dříve, než s něčím podobným přijde konkurence. Apple se z chyb již poučil a nechal si patentovat zajímavý koncept přístroje, jež by mohl v příštích letech nahradit klasické notebooky.

Ačkoliv Steve Jobs uvedl, že dotykové displeje v počítačích Mac jsou v nejbližší době nereálně (především kvůli horizontálnímu umístění displeje), Apple si nechal patentovat zařízení, které by mohlo běžet na OSX platformě. Momentálně lze počítače Mac ovládat „dotykem“ jen za pomoci externího příslušenství, jakým je Magic Mouse, nebo Magic trackpad.

Nové zařízení je v podstatě napůl dotykovým tabletem a napůl notebookem. Ovládat ho lze buď přes klasickou hardwarovou klávesnici, nebo pomocí rozměrného dotykového displeje, podobně jako u iPadu. Otázkou je, zda-li by takové zařízení příliš nekonkurovalo ve vlastních řadách. Pokud by se zařízení u zákazníků chytilo, Apple by mohl rázem vyřadit z nabídky jak základní bílý Macbook, tak iPad, což není zrovna logická volba, vzhledem k faktu, že Macbooků se prodá až milion kusů za pouhý měsíc.

macbook

Proč si tedy Apple takové zařízení patentoval? Možná Steve Jobs skutečně věří, že podobná konstrukce má do budoucna počítačovému světu co říci a Apple se k ní za nějaký čas vrátí. V tomto případě by bylo nemilé zjistit, že s podobným nápadem již přišla na trh konkurence.

Dnes nejčtenější

.