Zavřít reklamu

Macbook 2011Na internete môžete naraziť na fámy, že Apple predstaví v apríli budúceho roku nový MacBook Pro s množstvom nových funkcií. Medzi najvýznamnejšie zmeny by malo patriť úplné odstránenie optickej mechaniky (ako to je napríklad teraz v MacBooku Air, ktorý je plnohodnotný počítač aj bez mechaniky), z časti prevzatie vzhľadu Airu, pridanie 512 GB pevného úložiska a objavenie sa úplne novej technológie v MacBooku Pro.

Tou úplnou novinkou, by mala byť technológia light – peak, založená na optických kábloch. Tá by mala byť dôvodom nášho obrovského nadšenia! Ide o rozvíjajúcu sa technológiu z dielne Intelu a Applu, na ktorej údajne spolupracujú. S touto technológiou je možné prenášať obrovské množstvá dát vysokou rýchlosťou. Momentálne hovoríme o rýchlosti 10 Gb/s čítania aj zápisu. Touto rýchlosťou môžete preniesť Blu-Ray film za menej ako 30 sekúnd! Light-peak môže v nasledujúcom desiatich rokoch dosiahnuť rýchlosť až 100 GB/s, čo je neuveriteľné! Predstavte si, že záloha celého vašeho pevného disku v Macu by prebehla za niekoľko sekúnd! To by bolo neuveriteľné! Taktiež umožňuje prevádzkovanie viacerých protokolov súčasne, ako napríklad periférne zariadenia, disky, displeje, …

https://youtube.com/watch?v=khPx1dEIPnA

Apple už v minulosti ako prvý pochoval disketové mechaniky, tak uvidíme, či to tak bude aj s optickými médiami. Všetok obsah by mohol byť dostupný z internetu, a to z iTunes Store (multimediálny), a z Mac Store zase programy a aplikácie. Tak nechajme sa prekvapiť, ako sa to vyvinie a či Apple bude mať zase v niečom historické prvenstvo. Na druhej strane by to mohlo aj znamenať rozšírenie iTunes Store do viacerých krajín, keď už nebudeme môcť používať CD/DVD. Či bude odstránenie mechaniky pozitívny krok, musíte už posúdiť sami. Osobne si spomínam len na dva prípady, kedy som použil DVD mechaniku na mojom MacBooku za posledný rok.

Apple by mal predstaviť ešte jednu dlho očakávanú novinku a tou by mal byť nový Final Cut Pro. Ten by mal byť uvedený v prvom štvrťroku. Steve uviedol, že nová verzia by mala byť skvelá! Na otázku, či bude nová verzia 64-bitová Steve odpovedal: ,,Zostaňte naladení a pripútajte sa!”. Čo iné k tomu dodať. Vyzerá to tak, že nás Apple fanúšikov čaká zaujímavý rok, plný prekvapení, ktorých si Steve prichystal pre nás mnoho. Kto sa teší? :)

Dnes nejčtenější

.