Zavřít reklamu

Rivet iconNové fotky z rodinnej oslavy, video z dovolenky pri mori alebo nový album vášho obľúbeného interpreta? Každý z nás má podobný obsah ktorým sa  chce pochváliť návšteve alebo známym, ale ako to dosiahnuť jednoducho a  elegantne ak máte doma Xbox360 či PS3?

Pokiaľ máte doma nejaký MAC mini zapojený ako centrum domácej zábavy tak je to celkom jednoduché ale čo ak vlastníte napríklad nejkú hernú konzolu ako napríklad Sony Playstation 3 alebo Microsoft Xbox360? Štandarne Microsoft podporuje iba vlastný operačný systém prostredníctvom programu Windows Media Center, čo nám na MACu moc nepomôže. Ale našťastie existuje pohodlné softvérové riešenie pre MAC OS X od firmy „The Little App Factory“ ktoré sa volá  Rivet.

Screen shot 2010-11-17 at 6

Pomocou tejto skvelej aplikácie máte prístup k videám, fotkám a hudbe prostredníctvom vášho Xbox360/PS3 bez akýchkoľvek problémov s kopírovaním alebo prepájaním káblov. Na zdielanie sa využíva vaša domáca bezdrôtová sieť. Po spustení programu sa v “menu bare” zobrazí ikona aplikácie pomocou ktorej sa dostaneme do základných nastavení.

Na hlavnej záložke si môžeme vybrať ktoré druhy multimediálnych súborov chceme zdielať. V záložke “Movies” máme možnosť zvoliť zdieľanie videií z iTunes, iPhoto a tiež vieme pridať akýkoľvek adresár nachádzajúci sa či už na lokálnom alebo zdielanom disku.

Voľba “Display MKV Files” síce môže evokovať ich podporu ale je to iba vo výnimočných prípadoch kedy sa vám ich podarí prehrať. Mne sa to nepodarilo ani s jedným .mkv ktoré mám na disku.

Medzi podporované video formáty patrí:

  • MPEG-4, Part II
  • H.264
  • DivX
  • WMV
  • AVI
Screen shot 2010-11-17 at 6

Ale pre aktuálnosť podporovaných kodekov treba navštíviť podporu spoločnosti Micosoft alebo Sony. Záložka “Music” nám ponúka bežné možnosti nastavenia ako je výber Playlistov, či prehrávanie iba vybraných pesničiek alebo iba neprehraných podcastov. “Photos” zaujme okrem podpory iPhoto knižnice aj podporu programu Aperture ale celkom určite oceníte aj nadefinovanie konkrétnych adresárov kde máte fotky uložené. Výbornou funkciou je možnosť voľby kvality zobrazovania fotiek. Je to určite výborná funkcia najmä kvôli tomu že väčšina z nás má fotky uložené v rozlíšení 6M a viac, čo má nepriaznivý vplyv na rýchlosť prezerania. Ja som aj pri zvolení najnižšej kvality nebadal na 42” plazmovom TV žiadne znehodnotenie kvality a rýchlosť načítania bola uspokojivá. Za zmienku tiež stojí aj možnosť zadefinovania prístupov, teda akýsi “access list” (ACL) kde si môžeme určiť iba konkrétne IP adresy alebo siete ktorým umožníme prístup k našim súborom, čo oceníte ak so svojím MacBookom pracujete aj na verejných miestach.

Screen shot 2010-11-17 at 6

Rivet je dostupný aj pre váš iPad (Rivet for iPad), iPhone, iPod Touch (Rivet for iPhone), ktoré sú poskytované zdarma prostredníctvom iTunes App Store. Ich pomocou môžeme  súbory prezerať na dispeji iPadu/iPhonu. Pri týchto App je to trošku zložitejšie pretože aj napriek viac násobnej snahe sa mi nepodarilo ani z iPadu ani iPhonu dostať k súborom na MACu. Pri iPade je to pravdepodobne spôsobené tým že používam iOS4.2 GM pre ktorý nie je app ešte prispôsobená.

Vývojár ešte upozorňuje že niektorý z posledných updatov XBOXu môže niektorým užívateľom spôsobovať bližšie nešpecifikované problémy ale majú už pripranenú Beta verziu programu ktorá by mala spomínané problémy riešiť. A preto cena $19.95 za Rivet nie je vysoká ak si s trochou nadsádzky uvädomíme koľko stojí licencia na Windows7 aby sme sa dostali k programu “Windows Media Center”. Ale potom k čomu inému by nám tie win boli? :)

Jan Caran

twitter.com/jcaran


Dnes nejčtenější

.