Zavřít reklamu

Macally megacam
Apple do současných Maců s vyjímkou Mac mini a Mac Pro montuje zabudovanou iSight kameru, kterou najdete dokonce i v Apple LED Cinema displeji. Kamery disponují slušným rozlišením, které vám při běžné práci naprsto stačí a pokud budete přes Skype telefonovat s kýmkoliv kdo má zabudovanou kameru, rozhodně nebude mít takovou kvalitu zobrazení jako vy. Macally však vsadilo u své novinky Macally MegaCam zejména na flexibilitu, kterou zabudované kamery nenabízí, pojďme se podívat na tuto novinku.

Obsah balení

V krabičce z průhledného plastu se kromě samotné kamery ukrývá také dlouhý Micro-USB kabel, který nemá problém dosáhnout na každé místo, i opravdu velkého stolu. Samozřejmě nechybí ani nezbytný návod, bohužel není v češtině, i když Macally většinou ke svým výrobkům dodává minimálně český popis, zde jej nehledejte. Návod je v Angličtině, Němčině, Španělštině, Francouštině a Italštině.

Design

Designově je kamerka velice povedená, Macally pravděpodobně sázelo na to, že si ji koupí jak uživatelé starších strojů, případně MacBook White, tak i majitelé těch hliníkových. Barvy se tedy nesou v bílé a stříbrné barvě, která připomíná hliník, díky tomu se hodí ke všem strojům Apple. Na přední straně se nachází kromě samotné čočky kamery také mikrofon a modrá LED dioda, ta však nezáří, ale je překryta vrstvou průsvitného plastu, takže jen svítí tak, že vás nemůže rušit. Naopak světýlko diody díky jeho bezprostřednímu umístění u čočky lze využít jako pozorovací místo, abyste se vždy dívali přímo do kamery. Stříbrný kus kamery na kterém je umístěn mikrofon slouží jako krytka čočky, je totiž posuvný. Největší výhodou kamery je již zmíněna flexibilita, můžete ji snadno připevnit na kterýkoli monitor od nejširšího iMacu až na nejtenčí MacBook Air 2010, všude bude díky unikátnímu systému připevnění držet stabilně, stejně tak dobře ji lze položit také na stůl, což se hodí na makro záběry. Části, které se bezprostředně dotýkají displeje jsou pogumované, takže nemůže dojít při běžném používání k poškrábání drahoceného displeje. Jediné co je dle mého názoru trošku škoda jsou použité materiály. Samozřejmě je kamera plastová, bohužel tročku působí dojmem hračky z Kinder vajíčka. Materiály jsou kvalitní, klouby jen tak nezničíte, ale vzhledově to prostě mohlo být mnohem poutavější.

MAGECAM

Kvalita

Apple začal jako jeden z prvních výrobců do svých počítačů montovat zabudované webcamery, v roce 2007 v bílém iMacu a Macboocích to nejprve byli kamery s rozlišením 640x480pixelů a čipem 0,3Megapixelů. V současné době mají kamery zabudované v Apple LED Cinema, Macboocích a iMacích 1,3Mpix a rozlišení až 1280×1024, které umožňuje využít například Quicktime. Macally se rozhodlo, že zabudovaná kamera nutí uživatele aby museli natáčet vždy celým strojem a například natáčet recenze produktů, které leží na stole je nemožné. Proto přišli s Macally MegaCam, která nabízí maximální flexibilitu a rozlišení 2Mpix CMOS čip, který si poradí s rozlišením 1600×1200 při 30 snímcích za vteřinu. Skutečné rozlišení kamery, které je však čip schopné natočit je VGA, tedy 640×480 pixelů. Aby dosáhl deklarovaného rozlišení 1600×1200, vše se řeší softwarově, což je samozřejmě na výsledku jasně znatelné! Všechny podcasty Letem světem Applem byli natáčené na Apple LED Cinema 24″ zabudovanou iSight a jejich kvalita je rozhodně vyšší, než kdyby jsem používal tuto kameru. iSight si zkrátka s umělým zvýšením rozlišení poradí mnohem lépe, než je tomu u Macally MegaCam. Tajně jsem doufal v něco trošku jiného, vlastně v něco mnohem jiného, v kvalitní cameru, kterou skutečně můžete využít na natáčení základních videocastů nebo podobné věci. Bohužel kvalita iSight bohatě překonává kvalitu kamery Macally MegaCam.

Minimální kvalita 360p

Střední kvalita 480p

Maximální kvalita 1080p HD

Resumé

Jak sami vidíte, kamera sice disponuje rozlišením 1600x1200pixelů, bohužel toto rozlišení je zcela nepoužitelné a onoho magického HD rozlišení 1080p dosáhnete jen za cenu výrazně sekaného obrazu, který je nepoužitelný. Při měnší kvalitě je iSight kamera kvalitnější a její jedinou nevýhodou zůstavá nulová flexibilita. S Macally MegaCam se dají díky nízkému profilu natočit pozoruhodné záběry, které jsou bohužel ovlivněny velmi nízkou kvalitou kamery. Je to škoda, protože, pokud by dokázalo Macally zvýšit kvalitu obrazu, rozhodně by se s ní natáčeli skvěle například recenze produktů.

Dnes nejčtenější

.