Zavřít reklamu

Od doby čo používam iPad som vyskúšal mnoho aplikácií na čítanie RSS správ a dlho som hľadal tú pravú. Teraz po mesiacoch používania môžem povedať že “Reeder” je práve  tou, ktorá mi plne vyhovuje a spľňa presne to čo od aplikácie takéhoto typu požadujem. Aj keď som vyskúšal iné aplikácie Reeder bol práve ten ku ktorému som sa zatiaľ vždy vrátil. Medzi veľmi populárne aplikácie patria tie ktoré dokážu z vašich RSS správ vytvoriť noviny alebo magazín, čo je na efekt síce naozaj pekné ale pokiaľ máte záujem o naozaj seriózne čítanie nie je tento koncept veľmi prehľadný a praktický.

Takže poďme sa bližšie pozrieť na hlavné prednosti a funkcie aplikácie Reeder. Samozrejmosťou je v dnešnej dobe podpora Google Readeru bez ktorej by bola takáto aplikácia predurčená na veľmi rýchly zánik. Čo už ale nie je takou samozrejmosťou je synchronizácia Google Reader účtu – prečítaných a neprečítaných správ. S týmto si ale Reeder poradí na výbornú.

1

Po spustení máte na úvodnej obrazovke prehľadne zoradené všetky RSS zdroje podobne ako fotky v aplikácii Photos. Podobným spôsobom fungujú tiež náhľady do zložiek, teda pomocou multi-touch giest. Vľavo na lište sú umiestnené ikony pomocou ktorých môžeme prepínať medzi zobrazením všetkých, všetkých neprečítaných a obľúbených RSS správ. Taktiež je tam umiestnená ikona na synchronizáciu/aktualizáciu neprečítaných s Google účtom. Jednotlivé správy sú zoradené zostupne podľa času prijatia. Zobrazenie konkrétnej správy je závislé vždy od konkrétneho zdroja. Niektoré sú zobrazené úplne vrátane obrázku alebo videa, ktroré je možné bezproblémov prehrať, iné iba ako krátky náhľad na článok. Kliknutím na nadpis RSS správy sa prepneme do vstavaného webového prehliadača kde vidíme článok rovnako ako v Safari. Výbornou funkciou je možnosť pracovať ďalej so správou či už ju zdielať na sociálnych sieťach alebo uložiť pre budúce použitie.

3

Možnosti zdielania:

  • Note (Google note)
  • Delicious
  • Pinboard
  • Instapaper
  • ReadItLater
  • Twitter
  • Safari
  • Copy Link
  • Mail Link
  • Mail Article
  • Mobillizer

Prechádanie na daľšiu/predchádzajúcu správu je možné pomocou lišty na ľavo alebo posunom a pridržaním na konci správy (podobne ako je refesh v niektorých iOS aplikáciach). Pokiaľ sme v zozname RSS môžeme správu jej potiahnutím do prava označiť ako neprečítanú a jej potiahnutím do ľava ju pridať do obľúbených.

2

Aplikácia nie je síce dokonalá a vždy je čo zlepšovať ako napríklad niekedy vyskytujúci sa problém pri scrollovaní, keď nefunguje dynamicky alebo problémy s padaním aplikácie ktorý je ale skôr výnimkou. Za cenu 3,99€ ale aj napriek tomu získate plne funkčnú a graficky podarenú RSS čítačku pre váš iPad. Reeder je dostupný aj pre váš iPhone, iPod Touch za 2,39€. Developer tiež plánuje vydať aj aplikáciu pre MAC OS X.

Reeder pro iPad si můžete v Apple iTunes App Store stáhnout zde.

Reeder pro iPhone/iPod touch si můžete v Apple iTunes App Store stáhnout zde.

Developer

Jan Caran

twitter.com/jcaran

Dnes nejčtenější

.