Zavřít reklamu

NFC_brand_stakeholders_400px
Na trh se ještě ani nedostal bílý iPhone 4 a už se spekuluje o tom, jaké novinky se objeví v příští generaci iPhonu (5?). Nejvíce se spekuluje o integraci čipu, který by umožnil iPhonu komunikovat na krátkou vzdálenost s jinými zařízeními.

Takto využívané technologii se říká NFC (near-field communications). V praxi funguje následovně: v supermarketu již nemusíte čekat u pokladny a platit hotovostí nebo kartou. Jednoduše projdete přes určený terminál, který se spojí s vasím mobilním telefonem a platba bude provedena automaticky bez zbytečného zdržení. Tento systém jíž několik let úspěšně funguje v Asii (například při placení rychlovlaků). Pokud by Apple tuto funkci skutečně do telefonu integroval, v našich zeměpisných šířkách bychom si ji stejně s největší pravděpodobností nevyzkoušeli. Je však možné, že naši západní sousedé by na tom byli lépe.

Jako reálnější vidím možnost přenosu nastavení stolního Macu přes iPhone. Do telefonu v blízkosti stolního PC se automaticky načtou uživatelská data, jako jsou různá hesla, záložky v prohlížeči atp. a po příchodu k jinému počítači Mac se údaje automaticky nahrají. Uživatel pak může používat prakticky stejné zařízení, které sám vlastní. Tato funkce by zcela jistě našla své uživatele především ve firemním prostředí, kde by výrazně urychlila práci.

Největší slabinou NFC je momentálně přenosová rychlost. Pokud se s tímto faktem dokáže Apple zdárně vypořádat a zabezpečí zařízení proti zneužití dat, mohli bychom se funkce dočkat během příštích několika let nebo i měsíců.

Sledujte také autorův osobní blog zde.

Dnes nejčtenější

.